Koryürek, Enis Behiç, Enis Behiç Koryürek'ten Miras ve Güneşin Ölümü, (1951), (Hazırlayan: Fethi Tevetoğlu), Ankara, Güneş Matbaacılık. Koryürek, Enis Behiç, Miras ve Güneşin Ölümü, (1971), (Hazırlayan: Fethi Tevetoğlu), Ankara, MEB.
Varidat-ı Süleyman: Kitap ilk kez 1949 yılında yayımlanmıştır. Enis Behiç Koryürek'in Süleyman Çelebi isimli Mevlevi bir şairden aldığı ilhamla yazdığı tasavufi şiirlerden oluşmaktadır. Şiirler aruz vezni ve Osmanlı Türkçesi ile kaleme alınmıştır.
“Şair ve Hilâl, Moskova, Turan Kızları, Kâbus, Gemiciler 1-2, Münzevi Çoban, Süvariler, Çanakkale Şehitliğinde, Gurbet Duyguları, Ordunun Duası, Venedikli Korsan Kızı, Uğursuz Baskın” adlı şiirleri ise, Birinci Dünya Savaşı sıralarında yazılmış ve adı geçen savaşı konu edinmiştir.
Bükreş ve Budapeşte'de görev yaptığı yıllarda gönül maceralarını mizahî bir dille anlatan aşk şiirleri yazan Enis Behiç, yurda döndükten sonra 1927'de ilk şiir kitabı Miras'ı bastırır.
Ahmet Samim'in "Bana Hasan Fehmi'ye yaptıkları gibi mükellef bir cenaze alayı tertip etmesinler.
İlgili 37 soru bulundu
İstanbul. Şair, diplomat ve öğretmen Enis Behiç Koryürek, vefatının 71. yılında anılıyor. "Beş Hececiler" olarak bilinen edebi akımın şairlerinden Koryürek, 11 Mart 1891'de askeri doktor İsmail Behiç Bey ile aslen Trabzonlu olan Faika Hanım'ın oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi.
Balkan Savaşı yıllarında Ziya Gökalp'in tavsiyesiyle heceyi benimsedi ve Millî Edebiyat akımına bağlandı. Bu yıllarda onu üne kavuşturan ulusal duygularla yüklü kahramanlık şiirleri yazdı.
Eserleri arasında Miras (1927), Çedikçi Süleyman Çelebi Ruhundan İlhamlar (1949), Miras ve Güneşin Ölümü (1951) adlı şiir kitaplarıyla bazı nesir yazıları ve tercüme eserleri de mevcuttur. Enis Behiç'in doğduğu yıllarda Osmanlı İmparatorluğu çöküş dönemindedir.
Beş Hececiler, Hecenin Beş Şâiri ya da Hececiler olarak anılan, Faruk Nâfiz Çamlıbel, Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziyâ Ortaç, Halit Fahri Ozansoy ve Enis Behiç Koryürek'in oluşturduğu şairler topluluğu, 1911'de Genç Kalemler'de yayımlanan “Yeni Lisan” makalesinin tutuşturduğu millî edebiyat meşalesini 1914'ten sonra ...
En büyük korsan amirali Turgut Paşa'dır. Barbaros kardeşler de korsanlıktan yetişmekle beraber, onlar daha çok devlet kurucu fatihlerdir. Korsan filolarının hedefi düşmanlarının deniz gücünü vurmak, düşman sahillerini tahrip etmekti. Bu fiil Fransızcadaki "corsaire" kelimesi ile ifade edilir.
Amiral Sir Henry Morgan (1635 – 1688), Galli denizci ve Karayip Adalarında varlık gösteren korsan. Galler'den çıkan en tanınmış ve en başarılı korsanlardandır, bölgede İspanyol hakimiyetini İngiltere lehine zora sokmuştur.
Tasavvufî bir terim olarak vârid, kul irade etmeden, kendi katkısı bulunmadan, kalbine gelen bir mânâ demektir. Allah'tan gelen ilhama, feyze vârid-i Hak, ilimden (şeriattan) gelen vâride, vârid-i ilim denir. Hak'tan gelen feyz ve ilhama vâridât-ı İlahiye, vâridât-ı Rabbâniye de denir (Cebecioğlu 2004: 688).
Tasavvufta varidat kelimesinin ne anlama geldiği merak edilerek internet üzerinden araştırılmaktadır. Tasavvufta varidat kalbe doğan gerçekler anlamına gelir. Varidat tasavvufta insanın gönlüne düşen, insanın kalbine doğan ya da kalbe gelen anlamlarına gelir.
Anadolu'da görev yaptığı yıllarda tanıdığı yöreler, kişisel izlenim ve gözlemleri şiirinin duygu ve düşünce kaynağını oluşturdu. Doğayı izlenimci bir gözle, ülke gerçeklerini ve bireysel duygulanışları içli bir duyarlılığın sezgileriyle ve öznel bir bakışla, şiirinde yansıttı. Dönemin "Anadolu Şairi" olarak ünlendi.
Milli Edebiyat ya da diğer adıyla "Memleket Edebiyatı" döneminin önde gelen şairlerinden Kemalettin Kamu, "Gurbet Şairi" olarak tanınmış ve yazdığı içli şiirleriyle 1940'lı yılların en sevilen şairleri arasında yer almıştır.
Yeni'nin önemli temsil- cilerinden olan Sezai Karakoç'un çizgisiyle gelişen ve kendi sanat anlayışını geliştiren Erdem Bayazıt, “Yeni İslamcı Akım” olarak nitelendirilen şiir hare- ketinin içinde kendine has üslubu ile yerini alır.
Yaklaşık 5 milyar yıl içinde, Güneş'in enerjisi tükenecek ve Güneş Sistemi büyük ölçüde değişecek. Okyanuslar kuruyacak. Gezegenler Güneş tarafından yutulacak ve buzul gezegenler nihayet güneşli günlerin tadını çıkaracaklar. Güneş'in enerjisi nükleer füzyon işlemi sonucunda açığa çıkar.
Beş Hececiler; Orhan Seyfi Orhon, Yusuf Ziya Ortaç, Halit Fahri Ozansoy, Enis Behiç Koryürek, ve Faruk Nafiz Çamlıbel'den oluşmaktadır.
Şiire, 1. Dünya Savaşı ve Millî Mücadele yıllarında başlayan ve ateşkes yıllarında şöhret kazanan Beş Hececiler, Anadolu'yu şiire sokmayı başarmış beş şairden meydana gelmektedir. Memleket sevgisi, yurt güzellikleri, kahramanlık ve yiğitlik, işledikleri konuların başında gelmektedir.
Enis Behiç'in doğduğu yıllarda Osmanlı İmparatorluğu çöküş dönemindedir. İçinde bulunduğu cemiyetin acılarını yüreğinde hisseden şair, şiire lise yıllarında başlamış ve ilk şiirlerini de dönemin önemli dergilerinden biri olan Şehbâl'de, 1913'ten itibaren yayınlamıştır.
Hececiler topluluğunu oluşturan şairler sırasıyla Halit Fahri Ozansoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek ve Orhan Seyfi Orhon'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri