Fazla su, ağaçların daha fazla dal ve yaprak oluşturmasına, aşırı gölgelenme meydana gelmesine ve meyvelerin yeterince renklenmemesine sebep olur. Fazla su topraktaki oksijen miktarını azaltacağı için bitki gelişimi bu durumdan olumsuz etkilenir.
1-Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur. 2-Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar. 3-Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Bu nedenle; meyve ağaçlarının sağlıklı gelişmesini istiyorsanız düzenli aralıklarla sulama yapın.
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
Meyve ağaçlarının su istekleri
Meyve ağaçları toprakta ihtiyaçlarına yetecek kadar su bulamadıkları zaman, sulanmalıdır. Toprakta su azalınca; meyve ağaçlarında evvela bir durgunluk, yapraklarda solma ve cansızlık görülür. Kuraklık daha da artacak olursa; ağaçlar, yaprak ve meyvelerini atmaya başlarlar.
İlgili 28 soru bulundu
Çiçeklenme döneminde (normalde bahar aylarında) sulama uygulamaları çok önemlidir. Çiçeklenme dönemi süresince meydana gelen herhangi bir su stresi, üretimde ciddi bir düşüşe neden olur. Sulama, salma sulama veya yağmurlama sulama yöntemleri ile yapılabilir.
Olgun elma ağaçları, haftada 2,5 cm'lik yağış ile gelişirken, genç elma ağaçlarının sağlıklı bir kök sistemi geliştirmek için haftada 5 cm'lik yağışa ihtiyaçları vardır. Haftada yaklaşık üç kez, büyük bir kova hacminde, yaklaşık 19-20 lt su ile sulama yapmak genç ağaçlar için yeterlidir (1).
Kural 3: Gece geç ya da sabah erken saatlerde sulama yapın
Akşam ya da gece soğumuş toprağı suladığınızda gün içinde ısınan toprağa göre daha az su buharlaşır. Böylece bitkiler, ertesi günün sıcağı gelmeden önce yeterince su alabilir.
Elma bahçelerini kurak bölgelerde; yerine göre 10 günde bir sulamak gerekir. Nemli bölgelere doğru gidildikçe sulama aralığı 15-20 güne, hatta 1 aya kadar çıkabilir.
Bitkiler kökleri vasıtasıyla suyu topraktan alır ve taşıma sisteminin bir parçası olan ksilem boruları ile suyu yukarıya doğru yani gövdelerinden yapraklarına kadar iletir.
Açık havada bitki bakıyorsanız akşamüstü sulama yapılabilir ama özellikle ev ortamı için en doğru zaman sabah erken saatlerdir. Güneş tepeye varmadan önce sulasanız iyi olur.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
İklim koşulları, rakım ve ağaçtaki meyve yüküne bağlı olarak değiş- mekle beraber genel olarak kayısı ağaçlarında yılda 5-10 kez sulama ya- pılmaktadır. Sulamalara, sıcak ve kurak bölgelerde Mayıs sonu-Haziran ayı başında başlanır, Eylül sonu-Ekim başına kadar 15-20 gün aralıklarla de- vam edilir.
Erikler saçak köklü olduklarından ve kökler yüzeysel geliştiklerinden bunların su istekleri derin köklü meyve türlerine göre daha fazladır. Bu yüzden uzun süren kurak periyotlarda erik ağaçları duruma göre 8-12 günde bir sulanır.
Kiraz fidanın sulanması bulunduğu konum ve toprak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.
Yazın ortalama 15-20 günce bir sulama, kışın ise iklim çok kurak giderse meyve gözü oluşumu için 1-2 defa sulama yapılmalıdır.
Birçok kişinin hobi olarak uğraştığı çiçek bakımı, yaz aylarında ayrı bir hassasiyet gerektiriyor. Çiçekten çiçeğe su verme şeklinin değişebildiği gibi güneş ışığı ile direkt temas halinde çiçeklerin ömrü kısalabiliyor. Çiçeklerin eksik ya da fazla sulanması da çiçeğin ömrünün kısalmasına yol açıyor.
Çapa işlemi yapılırken bitki köklerinin zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Ağaç ve ağaççıklarda çapalama işlemi fidan dikiminden sonra yapılarak ilk dönemlerde fazla, alan toprağına fidan köklerini saldıktan sonra daha az ihtiyaç duyarlar. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında yapılmalıdır.
Toprağın temizlenmesine özen gösterin.
Ancak çok sıcak yaz günlerinde sulama için akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Bunun sebebi çok sıcak havanın suyu hemen buharlaştıracak olmasıdır. Akşamları biraz daha hava sıcaklığı düştüğünde toprak suyu daha rahat emebilecektir.
Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.
Kayısı fidanın sulanması bulunduğu konum, iklim ve toprak yapısına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak 10-15 günde bir defa sulanması yeterli olacaktır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur. Bir fidanının su ihtiyacını ağaç yaşı*20-25 litre olduğunu unutmamak gerekir.
Elma ağaçları saçak kök yapısına sahip olduklarından dolayı diğer birçok meyve türüne göre daha fazla su ister ve yüksek nemden hoşlanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri