Lahanayı dörde bölüp sert yerlerini ayırıp ince ince doğrayın içine turşuluk tuzdan 2 kaşık atıp elimizle lahanaları iyice ovalım. Tuzuna bakın az gelirse damak tadınıza göre tuz atın. Lahanalar sulanana kadar ovmaya devam edin. Bu şekilde yarım saat bekletin.
Su ılıyınca içerisine 2 su bardağı kadar peynir ya da yoğurt suyu ilave ederek 1 litreye tamamlayın. Ardından kavanozlara pay edin. İçerisine son olarak defne yaprağı, dereotu ya da tane karabiber de ekleyebilirsiniz. Ağzını sıkıca kapattıktan sonra 15 - 20 gün boyunca fermente olması için bekletin.
Uygun bir kapta 1 su bardağı su, 1 su bardağı üzüm sirkesi ve 1 tatlı kaşığı limon tuzunu da ilave edip karıştıralım. Lahanalarımızın üzerine hazırlamış olduğumuz sirkeli karşımı dökelim. Kapağını sıkıca kapatıp 3-4 gün buzdolabında bekletelim. 3-4 gün sonra kırmızı lahana turşumuz hazır.
Lahanayı ince dilimleyin ve üzerine tuz dökerek elinizle ovun. Ovduğunuzda lahanaların suyu çıkacaktır. Bu suyu iyice süzdürün. Lahanaların üzerine zeytinyağı ve sirke dökün ve ağzı sıkıca kapanan cam bir kapta buzdolabında saklayın.
İlgili 15 soru bulundu
Lahanaların üzerine çıkacak kadar elma sirkesi dökün. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın. Hazırladığınız sirkeli kırmızı lahana salatasının rengini alabilmesi için 2-3 saat bekletmeniz yeterlidir.
Öncelikle mor lahanamızı ince ince doğruyoruz ve orta boy bir kavanoza basıyoruz. Üzerine sirkemizi ve tuzumuzu döküyoruz. Kapağını kapattıktan sonra iyice çalkalayıp sirkesinin ve tuzunun her yerine değmesini sağlıyoruz. Buz dolabında 1 gün bekletiyoruz ve 1 gün sonra kullanıma hazır oluyor.
Derin bir yoğurma kabına alın lahanaları. Üzerine tuzu atın ve iyice yoğurun 3 4 dakika yoğurun. Limon suyu ve sirkeyide ilave edip iyice karıştırın ve kavanoza koyup altta kalan suyu da üstüne ilave edip kapağını kapatın. Buzdolabına kaldırıp istediğiniz zaman hatta akşama yemeğin yanına çıkarıp yiyebilirsiniz.
Kırmızı lahana turşusu faydaları ise şunlardır: İçeriğinde bulundurduğu K vitamini ile beyin fonksiyonlarına iyi gelir. Düşük bir kalorisi olduğundan diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Antioksidan düzeyi son derece yüksektir.
Yoğurt, peynir, ekmek, kefir, sosis, turşu, sirke ve ekmek gibi gün içerisinde çok fazla tükettiğimiz gıdalar da fermente gıdalar arasındadır. Fermente gıdaların sağlığa zararlı olduğu yönünde bazı görüşler oluşmuştur ancak fermantasyon yöntemi, sanıldığının aksine faydalı bir işlemdir.
Fermente sebzelerin en bilineni kesinlikle lahana turşusudur. Ayrıca havuç, pancar, salatalık, patlıcan, sarımsak, fasulye, domates ve soğan gibi birçok sebze de fermente edilerek yenebilir. Fermantasyon sonucu elde edilen süt ürünleri arasında ise peynirler, yoğurtlar ve kefir yer alır.
Sirke kullanmadan yapılan fermentasyonda sebze ve meyvelerin içinde bulunan nişasta ve şeker, laktik asit bakterileri tarafından laktik aside çevrilmekte ve sebzeler bu yolla fermente olmaktadır. Ortaya çıkan laktik asit “sirkesiz turşunun” bozulmasını engelleyerek uzun süre saklanmasına olanak vermektedir.
Lahanada, ellerinizde ve havada doğal olarak bulunan maya ve bakteriler, lahanadaki şekerlerle temas ettiğinde fermantasyon başlar. Lahana turşusu fermantasyonu, yoğurt ve kefir gibi ürünlerde de bulunan faydalı probiyotiklerin büyümesini teşvik eden koşullar oluşturur.
Bitkiler aşırı suya dayanıklı değildir, dolayısıyla aşırı sulama yapmamaya dikkat etmeliyiz. Lahananın, düzgün gelişmesi, sağlam baş oluşturması ve yüksek kalitede yaprak üretmesi için düzenli olarak sulama yapmak gerekir. Alanda lahana yetiştirirken, yağmurlama veya damlama sulama sistemleri kullanabiliriz.
İlk deney tüpüne sirke konuldu. Üzerine koyu mor renkteki lahana çözeltisini eklediğimizde yavaş yavaş tüpteki rengin kırmızıya dönüştüğü gözlemlendi. İkinci tüpe çamaşır deterjanlı su konuldu. Bu çözeltinin üzerine lahana suyunu eklediğimizde tüpteki sıvının renginin yeşile döndüğü gözlemlendi.
Bir kabın içerisinde lahanayı, kaya tuzunu, sirkeyi ve sarımsakları 4-5 dakika kadar ovalayın. Kabın içerisindeki lahanaları da kavanoza ilave ettikten sonra kabınızda kalan sirkeli karışımı içme suyuyla çoğalttığınız karışımı kavanoza ekleyin. Ağzına kadar dolu olan kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Hazırladığınız mor lahana turşusunu buzdolabında 1 gün beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Turşunuzu açtıktan sonra buzdolabında 2-3 ay boyunca muhafaza edebilirsiniz.
pH değeri yaklaşık 7 olan nötr lahana çözeltisinin rengi mordur. pH değerinin daha düşük olması yani asitliğinin fazla olması durumunda çözeltinin rengi kırmızıya dönüşür. pH=7'den daha yüksek pH değerlerinde çözeltinin rengi mordan maviye, daha yüksek pH değerlerinde ise yeşile dönüşür.
Suyu sıkılıp içilen kırmızı lahananın kan basıncını azaltığı, sindirimdeki hücreleri yenilediği biliniyor. Bunun dışında kabızlık gibi sorunlar sırasında tüketerek bağırsakların fonksiyonlarını artırır. Mide suyunun yenilenmesini destekler. Ayırca kas ve kemiklerdeki asidin artmasının önüne geçer.
Üzerine 1 orta boy lahana için 1 yemek kaşığı kadar toz şeker, 2 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin. Güzelce ovun. Eğer kullanmak isterseniz 1 çay kaşığı kadar limon tuzu da ilave edebilirsiniz. Bu sayede daha çok pembe olacaktır rengi.
Lahanayı ince ince doğrayın, damak tadınıza göre tuz koyun ve ovun hatta bir buzdolabı poşetine koyup merdaneyle biraz pataklayın:) sonra yine damak tadınıza göre yağ limon veya sirke ekleyip bir saklama kabına koyun. Ne kadar çok kalırsa sosun içinde lahanalar o kadar lezzetli ve hafif yumuşak olur.
Kornişon, biber ve mor lahana, en çok turşu yapılan sebzeler arasındadır. Bu sebzelerden turşu yapılırken de beyaz sirkenin tercih edilmesi damak zevki ile ilgilidir. Turşu oluştuktan sonra turşuda keskin bir tat olsun istiyorsanız turşu yapımında beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri