Özellikle deniz kenarında güneşlenirken minimum UV400 korumalı güneş gözlüklerinin kullanılması gerekir” uyarısında bulundu. Ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu özelliği olmayan güneş gözlüğü sadece fazla ışığın geçmesini engeller diyen Bozca, “Bu engelleme hiçbir fayda sağlamaz, aksine zarar verir.
Kış güneş gözlüğü kullanmak için illa ki güneşin gözlerini rahatsız etmesine gerek yok, soğuk aylarda çıkan güneş tıpkı yazın olduğu gibi zararlı etkilere sahiptir ve bu nedenle göz için bazı riskler barındırır. %100 UV korumalı güneş gözlüğü, kış aylarında da dışarıda vakit geçirirken en önemli yardımcın olabilir.
Uzmanlara göre kar yağışının olduğu kış aylarında da güneş gözlüğü tercih edilmeli ve güneş ışığına çıplak gözle bakılmamalıdır. Kış aylarında kar ile yansıyan güneş çok zararlı olabilir. Kış ve yaz olmak üzere yılın her döneminde güneş gözlüklerinin kullanımı en doğru karar olacaktır.
Korunma. Güneş gözlüğünde yeterli UV korumaya sahip olanlar seçilmelidir. UV indeksinin 3 veya daha yukarı olduğu gün boyunca açık havada güneş gözlüğünün her zaman takılması gerekir, çünkü UV radyasyonuna maruz kalmanın gözle görülür bir "güvenli seviyesi yoktur.
Güneş ışınlarının yanında soğuk ve rüzgarlı günlerde rüzgar zararlı etkilerinden gözlerinizi korumanın en kolay yolu güneş gözlüğüdür. Bu nedenle kapalı, rüzgarlı havalarda da güneş gözlüğü kullanmanız göz sağlığınızı korumanın en kolay yoludur.
İlgili 24 soru bulundu
Şurada Paylaş! Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir.
Güneş gözlükleri, zamanla gözlükte UV ışınlarına karşı koruma etkisini azaltır. Bu nedenle en az iki senede bir güneş gözlüklerini yenilemeniz gerekir.
Güneş gözlüğünün camları UV ışınlarına karşı koruma işlevini zamanla kaybetmektedir. Bu nedenle güneş gözlüklerinizin camlarını 2-3 yılda bir değiştirmeniz önerilmektedir.
Güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için önlem alınmalı. Hava kapalı da olsa güneş gözlüğü takılmalı” açıklamasında bulundu. Ultraviyole ışınlarının göz ve göz çevresindeki olumsuz etkileri, en az deri üzerinde etkileri kadar ciddi olabiliyor.
Güneş gözlüğü tercihinde yüzünüze göre seçim yaparken, gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına özen göstermelisiniz. Yani yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalıdır. Güneş gözlüğünün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaş hizanızda olması dikkat edebileceğiniz özelliklerdendir.
Araştırmalar, sabahları parlak güneş ışığına maruz kalan kişilerin akşamları daha kolay uykuya daldıklarını gösteriyor. Bunun nedeni, sabahları ışığın biyoritmimizi etkilemesidir. Sabah güneş gözlüğü takmak bu ritmi bozar ve akşamları daha yavaş uykuya dalmanıza neden olur.
Çünkü eğer güneş gözlüğünün camında leke ya da kir gibi unsurlar varsa gözlerden aynı görüntüyü beyne göndermektedir. İki farklı gözden, tek görüntünün beyne aktarılması farklılıkla sebep olabilir. Bu durum hem görme bozukluğuna neden olabilir ve baş ağrısına sebep olabilir.
Güneş gözlükleri UV ışınlarını engellemenin yanı sıra gözlerimizi zararlı güneş ışınlarından korur. UV ışınları kornea, göz merceği ve retina gibi gözün önemli bölümlerinde hasara neden olabilir ve katarakt, sarı nokta hastalığı gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir.
Kalitesiz Güneş Gözlüğü Kullanımı
Ultraviyole ışınlar başta katarakt olmak üzere, göz kuruluğu, görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedirler. Bu nedenle özellikle yazın gözü ultraviyole ışınlardan korumak oldukça önemlidir.
GÜNEŞ TUTULMASI NEYLE, HANGİ GÖZLÜKLE İZLENİR? Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak ise yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi bekleyen gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır.
Tutulma gözlükleri ise güneş ışığını güvenli seviyelere indirerek gözlerinizin zarar görmesini önler. Yüksek seviyede ve görünür ışık ile görünmez radyasyona karşı özel olarak yapılmamış herhangi bir şey olmadan doğrudan Güneş'e bakmak gözün zarar görmesine sebep olur.
Bu ışınlar, açık havada güneşin altında maruz kalındığında göz sağlığını tehdit edebilir. Ancak, kapalı mekanda bu ışınlara maruz kalmak pek mümkün değildir. Dolayısıyla, kapalı mekanda güneş gözlüğü takmanın göz sağlığına bir faydası yoktur.
Güneş gözlükleri kaşları kapamanın yanı sıra kaş şekli ile uyum içerisinde olmalıdır. İnce ve kavisli kaşlar için aynı düzlemde kavisleri olan ve görünümü tamamlayan oval, yuvarlak gözlük modeli tavsiye edilir. Böylece güneş gözlükleri yüzüne doğal bir şekilde oturur ve bir parçanmış gibi görünerek stilini tamamlar.
"Aşırı yağmurlarda özellikle polarize olan güneş gözlükleri kullanılmalı. Güneş gözlüğü yağmurlu havalarda görüşü artırıyor, bilimsel olarak kanıtlandı. Her sürücüye bir defaya mahsus güneş gözlüğü kullanmalarını ve farkı görmelerini tavsiye ediyorum.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Ultraviyole ışınlarına uzun dönem maruz kalmak katarakt, sarı nokta hastalığı, göz yüzeyinde ve göz kapağı cildinde iyi ya da kötü huylu kitlelere sebep olabilir. Seçilen doğru güneş gözlüğü gözlerinizi bu hastalıklardan korur.
camların uygun olmayan kimyasal ve tekstille temizlenmesi , camların uzun süre sıcağa ve güneşe maruz kalması (arabada bırakılması gibi) camlardaki bozulmayı hızlandırır. Genel olarak ortalama bir kullanım ile bir gözlüğün ortalama ömrü 3 senedir.
Her güneş gözlüğünde UV filtre vardır ve olmalıdır. Polarize filtre ise bir seçimdir. Güneş gözlüğünün polarize olmaması gözü bozmaz, göz sağlığına zararlı değildir. Ancak UV koruma olmaması gözü kör edebilir, kalıcı zararlar bırakabilir.
Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamaların kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99'un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri