Isparta il hudutları içinde bulunan en önemli göller, Eğirdir, Kovada ve Gölcük Gölleri'dir.
Isparta ilimizde turistik gezi yerlerinin bulunmasına rağmen deniz kıyısı olmayan ilimizdir. Isparta'da Deniz ve Göl Var mı? Değerli ve gezilip görülmesi gereken şehirler arasında yer alan Isparta ilimiz de deniz bulunmamaktadır.
Eğirdir Halk Plajı
Suyu sığ, sakin ve temiz olduğundan çocuklu aileler için de uygundur. Plajda herhangi bir tesis bulunmadığından, çevredeki restoran ve kafelerden yiyecek ve içecek satın alınabilir. Plaj içerisinde şezlong ve şemsiye mevcuttur ancak duş ve kabin gibi olanaklar bulunmamaktadır.
Eğirdir Gölü, iki kısma ayrılmaktadır. Kuzeyde kalan ve daha küçük göl kesimine Hoyran Gölü, güneyde kalan kesimine ise Eğirdir Gölü denir. Her iki göl Hoyran Boğazı ile birbirine bağlanır.
Göller Yöresi; Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Antalya, Konya, Denizli topraklarına yayılır.
İlgili 29 soru bulundu
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Keçiborlu Kırmızı Göl 🌊 Keçiborlu'ya 6 km mesafede bulunan bir kimyasal göl. Gölün bu renkte olma sebebinin kükürt olduğu.
Isparta il hudutları içinde bulunan en önemli göller, Eğirdir, Kovada ve Gölcük Gölleri'dir. Ayrıca Burdur ve Beyşehir Gölleri, bir kısımda Isparta il sınırları içine girmektedir.
"Yedi renkli göl" olarak da adlandırılan Eğirdir, bu unvanını gün içerisinde rüzgar ve ışık nedeniyle suyunun mavi ve yeşilin farklı tonlarına bürünmesine borçlu.
Eğirdir Gölü, günün değişik zamanlarında farklı renkler alan, gün batımında seyrine doyum olmayan, etrafı elma ve şeftali bahçeleriyle çevrili, berrak plajlarıyla ünlü, Türkiye'nin dördüncü büyük doğa harikası gölüdür.
Eğirdir Gölü, Türkiye'nin ikinci en büyük tatlı su gölü. Doğal içme suyu havzası olmasının yanı sıra biyolojik çeşitlilik değerleri bakımından uluslararası öneme sahip bir sulak alan.
Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.
Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını vurguladı.
Isparta'ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken yemeklerin başında ise; yufka ekmeği, bakla borani, banak, şalgam aşı, sazan dolması, Tatar mantısı, dirgit, zıplak, Yalvaç keşkeği ve Yalvaç güllacı gelmektedir. Isparta, Güller Şehri olduğundan, burada gül şerbeti, gül çayı ve gül lokumu da mutlaka denenmelidir.
Isparta, 1846 yılındaki düzenleme ile kurulan Konya Vilayeti'ne bağlı Hamid Sancağı'nın merkezidir. O zamanki adı Hamidabad idi. Bu statüsü 1854 yılındaki düzenlemede de devam etmiştir.
Isparta, Türkiye'nin güneybatısında yer alan il. Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyindeki Göller Yöresi'nde bulunur.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Bunların en önemliler; Isparta Ovası, Gelendost Ovası Eğirdir Boğazova ve Şarkikaraağaç Ovasıdır. Isparta iklimi yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
11 NİSAN 2007 BARLA-EĞİRDİR (İSPARTA) DEPREMİ
11 Nisan 2007 yerel saat ile 01:00'de merkez üssü Barla-Eğirdir yakınlarında büyüklüğü Ml = 4.9 olan bir deprem meydana gelmiştir.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
Eğirdir göl çukurluğunun plüvyal dönemlerdeki karstik olaylar sonucu oluştuğu ve yine bu dönemde su ile dolduğu belirtilmiştir. Göl çukurluğunun tektonik kökenli, su birikiminin Neojen sonrasında geliştiğini.
Retba Gölü (Lac Rose)
Senegal'in başkenti Dakar'ın kuzeyinde bulunan Retba Gölü, içerisinde yer alan Dunaliella Salina isimli deniz yosununun güneş enerjisi ile etkileşime geçmesi sonucu kırmızı pigment üretmesiyle pespembe bir görünüme bürünüyor.
Beyaz Göl (Rusça: Бе́лое о́зеро Beloye ozero), Rusya'nın Vologda Oblastı'nda bulunan bir göldür. Göl, oblastın kuzeybatısında yer almaktadır ve Avrupa'nın en büyük on gölünden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri