Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Makinenin yumuşatıcı gözüne bir ölçek yumuşatıcı ekleyerek perdelerinizin hem kırışmamasını hem de mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Perdelerinizi yıkarken makinenin sıkma ayarını da düşük seviyede tutabilirsiniz. Bu sayede perdeleriniz daha az kırışır.
Perdede kırışıklığı önlemek için hassas yıkama / elde yıkama yapılmalıdır. Güneşlikleri yıkamak için 30 derecede yıkama seçilmelidir. Perdeye göre yıkama yapmazsanız, perdede kırışıklık ve çekilme meydana gelebilir. Perde yıkama ayarı ortalama 30 derecede 400 devirde ayarlanabilir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Perdenizi astıktan sonra buhar vererek kırışıklığı önlemeniz mümkündür. Kaynar suyun etkisiyle kırışıklık önleme: Küçük olan perdeleri kornişe taktıktan sonra altına leğen içinde kaynar su koyabilirsiniz. Böylelikle buharı alan perdenizdeki kırışıklıklar azalacaktır.
Soda kullanmak;
Sodalı su, perdelerinizin korniş bölümlerinin temizlenmesini sağlayacaktır. Belli bir süre suda beklemesi de işe yarar. Değerlendirin ve anında sodalı suda bekletilen perdelerin istenmeyen gri ve siyah lekelerden kurtulmasını sağlayın.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir. Ancak sigara içilen ya da kaloriferli, sobalı evlerde bu sayı artar. Çamaşır makinesinin yıkama programı muhakkak narin yıkama fonksiyonuna ayarlanmalıdır. Çamaşır makinesinin devir sayısı azaltılmalı ve sıktırma işlemi kısa bir süre yaptırılmalıdır.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir. Perdeniz ilk günkü halini kaybedebilir.
Deterjan seçimi: Tül perde hangi deterjanla yıkanır? Sert deterjanlar perdenin hassas kumaşına zarar verebilir. Bu nedenle yumuşak bir deterjan tercih edin ve mümkünse çamaşır sodası kullanın.
5- Beyaz perdeler için çamaşır suyu kullanımı
Zira krem rengi veya başka renkteki perdelerde çamaşır suyu kullanımı perdenin rengini bozacaktır. Makinenin deterjan gözüne koyacağınız çamaşır suyu da pırıl pırıl perdeler için kullanabileceğiniz yöntemlerden birisidir.
Tül perde yıkarken kırışmaması için, her yıkamada mutlaka yumuşatıcı kullanmayı ihmal etmeyin. Yumuşatıcı, hem perdelerinizin mis gibi kokmasını hem kırışmamasını sağlar.
Buna rağmen sinmiş kokular için 1 litre suya 1 yemek kaşığı beyaz sirke karıştırıp sprey şişeye doldurun, perde, koltuk ve halı gibi kötü kokunun hapsolduğu yüzeylere sıkın. Her ne kadar sirke kokusu katlanılamaz olsa da kısa sürede kötü kokuları da alıp yüzeylerden hızla uzaklaşacaktır.
Tül perdelerde kırışıklıkların oluşmaması için buhar yöntemini kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kaynar sudan yardım alarak da kırışıklıkları önleyebilirsiniz. Küçük perdeleri kornişe taktığınız zaman altına leğenle kaynar su koyabilirsiniz.
Sık sık kullandığınız çamaşır deterjanını, deterjan bölmesine ekleyin. Perdelerin üzerine 1 fincan toz şekeri ekleyin ve mümkünse 30 derece düşük yıkama modunu ayarlayın. Şeker, yüksek sıcaklık ve buharın etkisiyle eriyip hem tül perdeleri beyazlatacaktır hem de perdelerin üzerine sinmiş kötü kokuyu yok edecektir.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Perde yıkama işlemi 30 derece sıcaklıkta ve içinde ağartıcı özelliği bulunmayan temizlik maddeleri ile yapılmalıdır. Yıkama çitileyerek yapılmamalıdır. En fazla 800 devirde sıkılmalıdır.
Perdelerinizi yıkarken çok az bir deterjanın yanı sıra perdelerinizin arasında 2-3 adet küp şeker ya da yıkama gözüne 1 kaşık toz şeker ve az miktarda karbonat ekleyerek perdelerinizde bulunan leke ve gri renkten kolaylıkla kurtulabilirsiniz.
Tül Perde Nasıl Yıkanır Konusunda Önemli İpuçları
Tül perdelerin yıkanması sırasında istenilen sonucu ulaşılmak için bazı durumlardan kaçınmak gerekmektedir. Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır.
Bu modlar, perdelerin daha az kırışmasını sağlar. Bunun yanında makinelerdeki hassas programlar da hafif bir sıkma gerçekleştirdiği için tül perdelerin kırışma oranını düşürür. Yine perdelerin kırışmasını önlemek istiyorsanız ön yıkamadan uzak durmalısınız.
*Stor, tül, Zebra gibi perdelerin ömrü en fazla 6,7 yıldır. Ancak Plise perdenin ömrü en az 10 yıldır. *Stor, tül, zebra gibi perdeler sık sık kirlerin Ancak Plise perde toz itici özelliğinden dolayı uzun yıllar yıkama gerektirmez.
Perde konusunda merak edilen konu ise perdeler kaç ayda yıkanır olmasıdır. Perdenin türüne bağlı olarak normal perdeler 7-8 ayda bir yıkanmalıdır. Evinizde tütün kullanıyorsanız, dumanlar perdelerin üzerine siner ve kalıcı bir şekilde orda yer edinir. Bunun önüne geçmek için ise daha sık perde yıkamak zorundasınız.
Hangi renk perde güneş geçirmez sorusu son dönemde çok sık sorulmaktadır. Bunun cevabı ise basittir. Genellikle koyu renkli olan perdelerin güneş geçirmediği bilinmektedir. Özellikle siyah renk çok idealdir.
Ancak odası büyük olan ve aydınlık, geniş bir ortam yaratmak isteyenler, güneşlik için koyu bir renk tercih edip, tül için ise son derece açık bir renk tercih edebilirler. Bu sayede çok daha avantajlı ve rahat bir kullanım sağlanması mümkündür.
Güneşlik ölçüsü genişliği / eni korniş genişliği ile aynı olmalıdır. Boy ise tavan ile yer arasındaki yükseklikten 2-3 cm kısa olmalıdır. Hesaplamaları ise kornişte alınmış olunan 100 cm genişlikte 150 cm güneşlik kullanılmalıdır. Kornişlerde güneşlik kullanımı ortalama 1 e 1.5 veya 2 olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri