Hastalık veya travma sonucu yaşam fonksiyonları ileri derecede bozulmuş olan veya her an bozulma riski taşıyanlar “kritik hasta” olarak tanımlanır. Hastalar, yoğun bakım ünitesine, acil biriminden, ameliyathaneden, hastane içindeki farklı bir bakım alanından veya başka bir hastaneden sevk ile alınır.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Kritik hasta akut gelişen, acil girişimde bulunulması gereken, yaşam bulgularında yaşamı tehdit eden değişikliklerle beraber bir veya birden fazla organ/sistem yetersizliği olan ve yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmesi gereken hastalardır.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
İlgili 45 soru bulundu
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Hastadan hastaya değişmektedir. Entübasyon durumu hastaların durumuna bağlıdır. Ağır olan bazı hastalarda haftalarca bu durum sürebilir. Bazılarında ise birkaç gün yeterlidir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir.
Ölecek hastanın bedeninde meydana gelen bazı değişiklikler halk arasında hastanın ölümünün yaklaştığının belirtisi olarak kabul edilmektedir. Kısaca “göz gider, renk gider, dil gider” şeklinde ifade edilen bu belirtiler, yöre halkı tarafından şöyle ifade edilmektedir: Gözlerinin ışığı gider.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Kritik Bakım ülkemizde en yüksek mortaliteye sahip, yaşamsal önem taşıyan hastalıklara ambulanslar ve acil servisten başlayarak uygulanan yaşamsal tanı ve tedavi girişimlerini kapsamaktadır.
Kritik Değer 1; Klinik olarak öngörülmeyen ancak hastanın tedavi ve izlemini ciddi ve akut şekilde etkileyecek durumları kapsayan ve 24 saat içerisinde hekimine bildirilmesi gereken tanılardır. Her patoloji laboratuvarı bildirimde bulunacakları kritik tanılarını çalıştıkları klinik ile işbirliği içerisinde tanımlar.
Entübe edilecek hastaya ilk olarak anestezik maddeler verilir. Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
SOĞUTMA SİSTEMİ İLE BEYİN HASARLARI ÖNLENİYOR
Vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye düşürülerek, yaşam destek ünitesine bağlı olan kişinin beyin hücrelerinin zarar görmesi engellenir. Tüm ihtiyacı bağlı olduğu makine tarafından karşılanan hasta, 24 saat sonra vücudu yeniden ısıtılarak uyandırılmaya başlanır.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Ağır gidişli, asfiksi hallerinde bronşlarda (solunum borularında) köpük oluşur. Bu köpük agoni halinde bulunan kişideki dinlemekle duyulan raller'i (hırıltıları) meydana getirir.
Ölüm gerçekleştiğinde pupillalar sabitleşir, ışığa reaksiyon yoktur. ➢ İşitme duygusu azalmış ama tamamen kaybolmamıştır. En son kaybolan duyu, işitme duyusudur.
Entübasyonun beraberinde getirdiği riskler: Diş, dil, ağız ve gırtlakta travma, yaralanma. Tüpü yanlışlıkla trake (soluk borusu) yerine yemek borusuna ilerletme. Soluk borusunda yaralanma.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Yoğun bakım hastalarının bilinci organik bir bozukluk sonucu ya da sedasyon verilmesiyle kapanır. İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Eğer, hastanın durumunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmezse ''sağlık durumu stabil'' denir. Örneğin yoğun bakıma kaldırılan bir hasta, ertesi gün hala yoğun bakımdaysa bu sağlık durumunun stabil olduğunu gösterir. Stabil, sadece o ana kadarki geçen zamanı kapsar.
Suni komanın uygulanmasındaki amaç doğal olarak hastayı korumaktır. Beyin hasar gördüğü zaman metabolizmada ciddi değişiklikler olur. Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri