Güneş en çok bilinen doğal radyasyon kaynağıdır. Radyasyon kaynaklarını doğal ve yapay kaynaklar olarak sınıflandırabiliriz. Maruz kaldığımız radyasyonun %88'i doğal kaynaklardan oluşur (Şekil 1) (1).
GÜNEŞ RADYASYONU (SOLAR RADIATION) [i]
Doğrudan güneşten alınan radyasyon. Bu tür radyasyon güneşten yayıldığında, radyasyon dağılımı 0.5 mikron dalga boyu, mavi-yeşil güneş tayfıyla ve maksimum yoğunlukla karakterize edilir.
En büyük kaynak içinde yaşadığımız binaların yapımında kullanılan taş, toprak ve malzemelerdir. Elektromanyetik radyasyon kaynaklarının yaklaşık %50'sini yaşadığımız binalarda mevcut olan radon gazından almaktayız. Diğer doğal radyasyon kaynakları arasında güneş, hava, su, toprak sayılmaktadır.
Alfa parçacığı, beta parçacığı ve nötron parçacık radyasyonuna, gama ışını ve x-ışınları ise elektromanyetik radyasyona örnektir ve hepsi iyonlaştırıcı radyasyondur. Eğer radyasyon (taşınan enerji) atomlarda iyonlaşmaya sebep olmuyorsa iyonlaştırıcı olmayan radyasyon olarak adlandırılır.
Radyasyon veya ışınım, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji yayımı ya da aktarımıdır. "Radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yaymasına" veya "Uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurların tamamına" da radyasyon denir.
İlgili 16 soru bulundu
Güneş en çok bilinen doğal radyasyon kaynağıdır. Radyasyon kaynaklarını doğal ve yapay kaynaklar olarak sınıflandırabiliriz. Maruz kaldığımız radyasyonun %88'i doğal kaynaklardan oluşur (Şekil 1) (1).
İnternet bağlantımızı sağlayan kablosuz ağ (wi-fi) teknolojisi çok düşük şiddette radyo dalgalarını kullanır. Mikrodalga fırınlarla karşılaştırınca yüz bin kez daha az iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydığı bilinmektedir.
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
Wi-Fi, bir tür enerji olan elektromanyetik radyasyon yoluyla veri gönderir. Radyasyon, elektromanyetik alanlar (EMF'ler) adı verilen alanlar yaratır . Wi-Fi'den gelen radyasyonun kanser gibi sağlık sorunlarına neden olduğuna dair endişeler var. Ancak şu anda insanlarda bilinen herhangi bir sağlık riski bulunmamaktadır.
Telefonun şarjı en alt seviyelerdeyken veya cihaz şarj olurken konuşulmamalı çünkü alınan radyasyon çok daha yüksek olur. Telefon uyurken sürekli başucunda duruyorsa risk büyüktür, kapalıyken durabilir, ancak şarjda olması da bir dezavantajdır çünkü şarj aletinin kablosu da elektromanyetik dalga yayıcıdır.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Hastaya verilen radyoaktif madde vücuttan, başta idrar ve tükürük salgısı olmak üzere tüm vücut sıvılarıyla atılır. Özellikle ilk 24 saatte verilen radyoaktif madde %50-80 oranında idrarla atılır. Bu nedenle tuvalet temizliğine çok dikkat edilmesi gereklidir.
Kurşun: Kurşun, gama radyasyonunu engellemek için yaygın olarak kullanılan bir malzemedir. Kurşun, yüksek yoğunluğa sahip olduğu için gama radyasyonunu emebilir ve geçmesini zorlaştırabilir. Bu nedenle kurşun plakalar veya kurşun şapka gibi koruyucu ekipmanlar radyasyona maruz kalan kişilerin korunmasında kullanılır.
Bu nedenle yeryüzüne ulaşan güneş kaynaklı radyasyonun ancak %5'lik kısmı olup, bu kısım 290-400 nm spektrumunda yer almaktadır. En kısa dalga boyuna sahip ışınlar UVC ışınları (290 nanometrenin altında), sonra UVB ışınları geliyor (290-320), en uzun dalga boyı ise UVA ışınlarının (320-360).
Samanyolu Gökadasında tahmin edilen yaklaşık 200 milyar yıldızdan birisi olan Güneş'in kütlesi sıcak gazlardan oluşur ve çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar.
Güneşten doğrudan ve gökyüzünden yayınık olarak yatay bir yüzey (ufuk düzlemi) üzerine düşen güneş ışınları şiddetini ölçmek için kullanılan yazıcı alete aktinograf denir ve diyagramları günlüktür.
Yoğun olarak sigara içenlerin vücutlarında, doğal olarak yoğun bir radyasyon miktarı olacak ve sigara içmedikleri zamanlarda bile, bu radyasyonu etrafa sürekli yayarlar. adet göğüs-röntgen filmi ile alınan radyasyon miktarı kadardır (ANS [The American Nuclear Society, Amerikan Nükleer Topluluğu], 2016; Zaga vd., 2011).
Peki, cep telefonları radyasyon yayarken buzdolabı, televizyon, mikrodalga fırın masum mu? Elbette her evde olan bu cihazlar da radyasyon yayıyor. Televizyon kumandaları kızılötesi radyasyon yayarlar ve yaydıkları frekans mikrodalga fırınlardan da cep telefonlarından da fazladır.
Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon.
Süleyman Demirel Üniversitesi yapılan araştarmaya göre cep telefonunun en az 10 santimetre, modemin ise 25 santimetre uzakta tutulması gerekiyor. SDÜ Nörolojik Bilimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz.
Dr. Şeyda Atabay, telefon ekranlarının göz sağlığı için bilgisayar ekranlarından daha zararlı olduğunu söyledi. Telefon ekranlarının daha küçük olması nedeniyle miyopiye neden olduğunu belirten Dr. Atabay, göz ağrısı ve kas spazmlarının yaşanma ihtimali olduğunu ifade etti.
Kablosuz internetin de evde yaydığı radyasyonu azaltmak için mümkünse modemin yerini değiştirebilir veya kablolu internet bağlantısı kullanabilirsiniz. Ayrıca evde kullanılan elektronik cihazları doğru şekilde yerleştirmek, özellikle yatak odası ve çalışma alanı gibi yoğun kullanılan yerlerde önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri