Aslında 2022 yılı itibari ile Uy Scuti'den daha büyük bir yıldız keşfedildi. Stephonson 2-18 Güneş'den yaklaşık 2150 kat daha büyük bir çapa sahiptir ve şu anda Gözlemlenebilir Evren'deki en büyük Yıldız diyebiliriz.
Bilinen evrenin en büyük yıldızı UY Scuti 2,64 milyar km'lik çapıyla Güneş'ten 1900 kat büyük. En büyük yıldızlar arasında yer alan VY Canis Majoris ise Scuti'den yüzde 70 daha ağır olmasına karşın sadece 2 milyar km çapında.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Yaklaşık 700.000 kilometre yarıçapı ile Güneş'imiz özellikle büyük bir yıldız değildir. Güneş bizim gezegenimizden çok daha büyük olsa da çoğu yıldıza göre küçüktür. Güneş'in kütlesi Dünya'nın kütlesine göre yaklaşık 333.000 kat daha büyüktür.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
İlgili 25 soru bulundu
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Ne olmuş yani? Güneş kütlesinin yüzde 7,5'inden küçük yıldızlara başarısız olmuş yıldızlar; yani kahverengi cüce diyoruz. Bunlar çekirdeğinde nükleer füzyon başlatmadığı için hiç alev almayan ve bu bağlamda ölü doğan yıldızlar. Aynı zamanda yakından bakınca Jüpiter gibi gaz devlerine benziyorlar.
Orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, tek başına Güneş Sistemi kütlesinin % 99,8'ini oluşturur. Geriye kalan kütle Güneş'in çevresinde dönen gezegenler, asteroitler, gök taşları, kuyruklu yıldızlar ve kozmik tozlardan oluşur.
Bilim insanları evrende yaklaşık 1011 -1012 gökada olduğunu ve gökadaların 1011 -1012 yıldız içerdiğini, dolayısıyla evrende 1022 -1024 tane yıldız bulunabileceğini tahmin etse de, bütün gökadaların ve yıldızların aynı büyüklükte olmadığını düşünürsek bunun yaklaşık bir değer olduğuna dikkat etmek gerekiyor.
Gözlemlenebilir evrendeki en büyük astronomik cisim Stephenson 2-18'tir. Güneş'in 2.140 (~170) katı tahmini yarıçapı ile, bilinen en büyük yıldızdır.
Esasında büyük yıldızlar mavi renge ek olarak insan gözünün ışık tayfında göremediği bölgelerden morö- tesinde de (ultraviyole) ışıma yapar.
Ay, büyüklük ve kütle bakımından Güneş Sistemi'nin beşinci en büyük doğal uydusudur ve gezegen kütleli uydulardan biri olarak kategorize edilebilir. Bu durum Ay'ı, jeofiziksel tanımlara göre bir uydu gezegen yapar.
Güneş, yapısı çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan en yakın yıldızdır. Diğer yıldızların yapısı da güneşe benzer ama onlar milyarlarca ışık yılı uzaktadır. hidrojen, %27 helyum, % 1 oksijen, % 0,4 karbon, % 0,1 azot, % 0,1 silisyum ve az miktarda 60 element daha vardır.
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Jüpiter, Güneş sistemindeki en büyük gezegen olup, 318 Dünya kütlesine sahiptir. Merkür ise 0,055 Dünya kütlesindedir ve en güneş sistemindeki en küçük gezegendir.
Güneşin yıldız mı gezegen mi olduğu oldukça ilgi çeken bir konu oluyor. Güneşin gezegen olduğu düşünülse de bu yanlış bir bilgidir. Güneş bir gezegen değil, yıldızdır.
Güneş, en çok bilinen G-tipi anakol yıldızıdır. Güneş, G2 tipinden bir sarı cücedir.
G tayf sınıfı bir anakol yıldızı olan Güneş, “boyut” olarak kırmızı cüce yıldızların çoğundan onlarca kat büyük olmasına karşın, kütle* açısından arada bu denli büyük farklar bulunmaz. Örneğimizdeki kırmızı cüce yıldız, yanında minicik kalıyor olsa da; yıldızımızın yaklaşık %20'si kadar, yani 5 kat az kütleye sahiptir.
Gök bilimciler bugüne kadarki en büyük sarı dev yıldızı keşfetti. Sarı dev, güneşten bir milyon kez daha parlak. Merkezi Almanya'nın Münih kentinde bulunan Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), Erboğa Takımyıldızı'nda keşfedilen sarı dev yıldızın çapının güneşten bin 300 kez büyük olduğunu bildirdiler.
Güneş'e en yakın altıncı gezegen olan Satürn, Güneş sistemindeki gezegenlerin büyüklük sıralamasında Jüpiter'den sonra ikinci sırada gelir.
Beyaz cüceler etrafına ısı ve ışık dağıtmaya devam eder, fakat çekirdekte herhangi bir füzyon işlemi gerçekleştiremedikleri için sürekli ısı ve ışıma kaybı içindedirler. Işımaları yıldızdan yıldıza değişiklik göstermekle birlikte yaklaşık olarak 1015 ila 1025 yıl sürer.
Yıldızlar genellikle küresel bir şekle sahip cisimlerdir. Kendiliğinden ısı ve ışık yayan gök cisimleri olarak da bilinirler. Uzayda farklı boyutlarda, sıcaklık ve kütleler halinde yer alabilmektedir. Bu durum yıldızın oluşumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Güneş'ten sonra bize en yakın yıldız yaklaşık 4,3 ışık yılı uzaklıktadır. Yani bugün biz bu yıldıza baktığımızda aslında 4,3 yıl önceki halini görüyoruz. Diğer gördüğümüz bütün yıldızlar ise çok daha uzaktadırlar hatta bazıları binlerce ışık yılı ötededirler. Yıldızlar gökada denilen büyük grupların içinde bulunur.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri