Tene helvası, top helvası, nişe bulamacı, şıllık, şöbiyet, bülbül yuvası, dolama, fıstık ezmesi, fıstıklı kadayıf, burma kadayıf, nuriye tatlı, zingil, revani, halbur hurma, küncülü akıt, şekerli leblebi, Mardin badem şekeri yörenin tatlılı yiyecek türlerini oluşturur.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Tarihi konakları ve manastırlarıyla Mardin, Göbeklitepe ve Balıklıgöl ile Urfa, Nemrut ile Adıyaman ve muhteşem lezzetleri ile Gaziantep… Urfa kebabı, soğan kebabı ve Ali Nazik bölgeye özgü en ünlü lezzetler.
Tarla bitkisi olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, çeltik, susam, mercimek, nohut, tütün, bahçe bitkisi olarak meyvelerden antepfıstığı, badem, incir, kiraz, dut, sebzelerden; karpuz, kavun, domates, biber, patlıcan, salatalık ve soğan yetişen ürünlerin başında gelmektedir.
Kutuculuk, Aba dokumacılığı, Yemenicilik, Antep işi el işlemeciliği, gümüş işlemeciliği, Antep kilim ve halı dokumacılığı, küpçülük, kuyumculuk, se- mercilik, zurnacılık ve müzik aletleri yapımı, vb. olarak sıralayabiliriz [16].
İlgili 29 soru bulundu
Tamamen el emeği, göz nuru olan bu sanat Trabzonlu genç kızlar ve kadınlarımız tarafından dokunmaktadır. Örme gümüş ve altın "tespih püskülleri" de Trabzon kuyumculuğunun özgün örnekleridir.
Bölgenin Dünyada en bilinen tarım ürünü antep fıstığıdır ve Türkiye'de en çok bu bölgede yetişir. Ayrıca badem, buğday, pamuk, keten, susam, nohut, zeytin, incir, karpuz, kırmızı mercimek de yetiştirilir. Bölgede ağırlıklı olarak küçükbaş hayvancılık yapılır. Çok az miktarda sığır yetiştiriciliği de vardır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, fıstık ve üzümden başka, incir, armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, erik, kayısı, zerdali, şeftali, nar, kiraz ve vişne gibi çeşitli meyveler de yetiştirilir. Ancak, bunlar üzüm ve antepfıstığı gibi ekonomik değer taşımazlar.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Türkiye topraklarının %8'lik kısmını oluşturur. Kuzeydeki Güney Toros Dağlarından güneyde Irak ve Suriye'ye sınırları uzanır. Yaz aylarında kurak geçen havalar, kışları yağışlı ve ılıktır. Akdeniz iklimiyle kıyaslandığında, kışlar daha soğuk, yazlar ise daha sıcaktır.
Mutfağının zenginliğiyle tanınan, farklı lezzetler denemek isteyenlerin uğrak noktalarından olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden beş nefis tarif önerimiz var: Ali nazik kebabı, muhammara, duvaklı pilav, soğan kebabı ve şıhıl mahşi.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Hikayesi... Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu halk müziği denince “bar” ve “halay” oyunları akla gelir. Divani, garip, hoyrat, kerem türküleri yaygındır.
Hayvansal ağırlıklı yemeklerin yanı sıra baklagil ve sebzeli yemekler de sıklıkla yapılmaktadır. Bölgenin önemli bazı geleneksel yemek ve tatlılarını tava ciğer, tirid, sakızlı kebap, kuru erik yahnisi, etli kavata, kalburabastı şeklinde sıralamak mümkündür.
Bakır, gümüş, takı, baharat ve el sanatı ürünleri. Gaziantep'in meşhur hediyelikleri; baklavalar, telkâri mücevherler, bakırlar ve antep fıstıkları, GAP turu dönüşünde alı... Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Neyi Meşhur?
Ekili alanlarda daha çok buğday, arpa, mercimek, nohut ve şekerpancarı ekimi yapılmaktadır. Sebze alanlarında daha çok domates, biber, patlıcan, fasulye; meyvelerden başta kayısı olmak üzere elma ve armut yetiştirilmektedir.
Doğu Anadolu Bölgesi'ne sıra dışı ve lezzet dolu bir lezzet turuna çıkıyor, Elazığ'dan Erzurum'a her biri lezzet dolu şehirlerimizin mutfaklarını bu beş farklı lezzetle keşfediyoruz: Siron, taş ekmeği, kadayıf dolması, Harput köftesi ve şorbik!
Alan Kullanımı: Alanda yoğun olarak küçükbaş hayvancılık yapılır.
2020 yılı verilerine göre Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe, en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Ömerli'dir. Mardin'e bağlı 10 ilçe bulunmaktadır. 18.584 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip olan Şanlıutfa, Güney Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehridir.
Güneydoğu Anadolu karasal iklimi
Yaz mevsimi çok sıcak, kışlar nadir soğuk geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 16,4 °C; ocak ayı ortalaması 3,7 °C; temmuz ayı ortalaması 29,8 °C'dir. 565 mm'lik yıllık ortalama yağışın çoğu kış ve ilkbaharda düşer. Yaz yağışlarının oranı %2,6'dır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir. Bu ürünler içerisinde pamuk, biber, mısır, domataes ve patlıcan sulu şartlarda, diğer ürünler ise ağırlıklı olarak kuru şartlarda ekilmektedir.
Geleneksel Gaziantep El Sanatlarını; Sedefçilik, Bakırcılık, Kutnuculuk, Aba Dokumacılığı, Yemenicilik, Antep İşi El İşlemeciliği, Gümüş İşlemeciliği, Antep kilim ve halı dokumacılığı, Küpçülük, Kuyumculuk, semercilik, müzik aletleri yapımcılığı olarak sıralayabiliriz.
Osmanlı'da ve özellikle o dönem İstanbul'unda çok rağbet gören ebru sanatı, Avrupa'da da çok beğenilmiş ve "Türk kağıdı" , 'Türk mermer kağıdı' olarak adlandırılmış, günümüze değin yapılagelmiştir.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri