İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.
Çalışma saati 8 saat olan bir işyeri için işçi kalan 8 saat toplu iş arama izni için 1 gün izin kullanabilir ve ayın 22'si iş günü ise gelmeyebilir. Fakat ayın 22'sinde çıkışı yapılamaz. Mutlaka ihbar süresi sonunda çıkışı yapılmalıdır.
İş Arama İzni Toplu Kullanma
İşçi eğer isterse iş arama izinlerinin saatlerini topluca olacak şekilde birleştirerek kullanabilir. Ancak işçi iş arama iznini toplu kullanmak istediğinde bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve işten ayrılma durumunu işverene bildirmek zorundadır.
İş kanunu uyarınca, belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshinden önce durumun karşı tarafa bildirilmesi gerekir. Buna ihbar süresi denir. İhbar süresi içerisinde işçiye yeni bir iş bulabilmesi için günlük en az iki saat olarak verilen izne iş arama izni denir.
İş Arama İzni Hesaplama
Toplam 28 saat izin süresi olduğu için ihbar süresinin son (56/8) 7 günü izinli olunur. Toplam 84 saat izin süresi olduğu için ihbar süresinin son (84/8) 12 günü izinli olunur. Toplam 112 saat izin süresi olduğu için ihbar süresinin son (112/8) 16 günü izinli olunur.
İlgili 15 soru bulundu
“İşçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilecektir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve durumu işverene bildirmek zorundadır.”
Türk Borçlar Kanunu'nun 421. maddesine göre “İşveren, belirsiz süreli hizmet sözleşmesinin feshi hâlinde bildirim süresi içinde işçiye ücretinde bir kesinti olmaksızın, günde iki saat iş arama izni vermekle yükümlüdür”.
İşçinin fiilen çalışmadığı günler için iş arama izni verilmez. Bu nedenle işçi hafta tatilinde veya resmi tatilde çalıştırılmış ise bu günler için de iş arama iznini hak etmektedir. Fakat çalışmadığı hafta tatili, resmi tatil, ulusal bayram gibi günler için iş arama izni söz konusu olamaz.
Sonuç olarak, yeni iş arama izni, işçinin ihbar öneli içinde çalıştırıldığı günler için geçerli olur. İşçinin hafta tatili, bayram ve genel tatil izinlerini kullandığı günler için iş arama izni verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
İstifanın bildirimli olması halinde, işveren işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde, ücret kesintisi yapmadan ve günde 2 saatten az olmamak kaydıyla vermek durumundadır.
Günde asgari iki saat olan iş arama izni önel süresi boyunca kullanılır. İşçi isterse iş arama izinlerini işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatarak ve bu durumu işverene bildirerek topluca kullanabilir.
Toplu izin uygulaması ise şirket içerisinde tüm ya da belirli çalışanları aynı anda ve belirli zaman için şirket tarafından zorunlu olarak izine çıkarılmasıdır. Ayrıca yıllık izin hakkı olmayan çalışanlar da toplu izin dahilinde izin uygulamasına dahil edilebilir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 22.02.2012 T. 2009/44373 E. 2012/7589 K. sayılı kararında, “İşçinin ihbar öneli tanımak suretiyle feshinden sonra da iş arama ihtiyacı devam edebilecektir. Hatta işçi bu arada yeni bir iş bulmuş olsa dahi, iş arama ihtiyacı devam eder.
İş arama iznini kullanmak için sözleşmenin kim tarafından feshedildiğinin önemi yoktur. Yani işçinin işten çıkartılması ya da istifa arasında bir ayrım yoktur. Bu izin bildirim süresi içinde kullanmak üzere işçiye tanınmış bir haktır. Sonuç olarak, istifa eden işçinin de günlük 2 saat iş arama izni hakkı vardır.
4857 Sayılı Kanun'un 27. maddesinde; işçiyi fesihten sonraki hayata hazırlamak için, işverenin işçiye, yeni iş arama izni vermesi zorunlu tutulmuştur. Bildirim süresi sonunda işten ayrılacağını bilen işçi, iş arama izni ile çeşitli girişimlerde bulunabilecektir.
İşçi ihbar süresinde fazla mesai yapabilir ve hatta eğer önceden muvafakat vermişse yapmak zorundadır. İşveren de bunun karşılığı olan fazla mesai ücretini işçiye tam olarak ödemekle yükümlüdür.
İşveren işçinin mesai saatleri içerisindeki iş arama iznini kullanacağı zaman dilimini belirleyebilecektir. Yargıtay ihbar süresi içerisinde işçiye yeni iş arama izninin kullandırılmamasının, verilen ihbar önelinin geçerliliğini etkilemeyeceğini belirtmektedir[3].
Yasa Ne Diyor? İş Kanunu'nun 59. maddesine bu konuya şu şekilde bir açıklık getiriliyor. “İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde, ihbar süresinde işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.”
İhbar süresine uyulmazsa ne olur? Kanunda belirtilmiş olan yazılı bildirim sürelerine uymayan taraf, işçinin kıdem durumuna göre belirlenecek olan tazminatı karşı tarafa ödemekle yükümlüdür.
Bildirim süresi sonunda işten ayrılacağını bilen işçi, bu süre içinde bir başka iş arayarak bir başka işyerinde çalışabilmek için girişimlerde bulunabilecektir. Ancak bu süre içinde iş görme borcunu eksiksiz yerine getirmesi gereken işçinin, yeni iş aramasının güçlükleri de ortadadır.
Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri, c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.
Bordro ve Özlük işleri Birim Yöneticisi
İş arama izni ücreti, saatlik ücret * iş arama izni toplam saati * katsayı formülüyle hesaplanır. %100 zamlı olduğu için katsayıyı 2 olarak almamız gerekir.
İş Kanunu m. 17 hükmünde ihbar süreleri 2, 4, 6, 8 hafta olarak belirlenmiştir. Kanundaki süreler asgaridir. Bu nedenle süreler, iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleriyle arttırılabilir. Yargıtay'a göre nispi emredicilik nedeniyle artırılan süreler işçi yararına olarak uygulanır.
İhbar Süresi Hesaplaması
6 aydan az çalışan işçi için en az 2 hafta öncesinden bildirim yapılmalıdır. Bir başka ifadeyle bildirim işçiye varmasından 2 hafta sonra sonuç doğuracaktır. Söz gelimi bildirim Perşembe günü işçiye varmışsa 2 hafta sonraki Perşembe günü iş sözleşmesi feshedilmiş olacaktır.
Kanunda öngörülen ihbar süreleri asgari olup sözleşmeler ile arttırılabilir. Ancak ihbar sürelerine ilişkin hüküm nispi emredici nitelikte olduğu için hiçbir şekilde azaltılması mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri