Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir ? Nadiren gözükmekle beraber ameliyat sonrasında; Baş ağrısı Bel ağrısı Sırt ağrısı Titreme Kan basıncı düşüklüğü İdrar retansiyonu görülebilen yan etkileridir.
Varikosel, inguinal herni gibi alt batın cerrahilerinde en çok tercih edilen anestezi yöntemi spinal anesteidir. Dura ponksiyonu sonrası baş ağrısı (PDPH), spinal anesteziden sonra ortaya çıkan ciddi komplikasyonlardan biridir. Genellikle etkilenen hastaların % 92'sinde dura delinmesinden 24-48 saat sonra görülür.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Spinal anestezi yönteminde, anestetik madde verilmeden önce beyin omurilik sıvısının bir miktar boşaltılması gerekir. Bu; hem beyin zarlarına girişim yapılmasına yol açar hem de boşalan sıvı nedeniyle baş ağrısı gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Genellikle 24 saat içinde başlar ve beraberinde bulantı-kusma, baş dönmesi, işitme kaybı, hiperakuzi, tinnitus, fotofobi, diplopi, boyunda sertlik ve skapular ağrı olabilir(7, 8).
İlgili 42 soru bulundu
Spinal anestezide etkisi hemen görülürken, epidural anestezide 15-20 dakika sonra etkisini göstermeye başlar.Spinal anestezinin etkisi kısa sürer ve ilaç bir defada verilir. Tekrar ilaç verilerek etkinin süresi uzatılamaz.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Spinal anestezinin bilenen en sık komplikasyonu postdural ponksiyon baş ağrısıdır. Durada oluşan herhangi bir hasar baş ağrısına neden olmaktadır. Spinal anestezi bölgesinde oluşabilecek herhangi bir kanama genellikle kendini sınırlar.
Sırtüstü yatıp dinlenmekle ve bol sıvı almakla spinal anestezi işleminden kaynaklanan ağrıların büyük bir kısmı geçer. Basit ağrı kesicilerle ve dinlenmekle geçmeyen, zaman içinde şiddeti artan ısrarlı baş ağrısı varsa mutlak bir hekime başvurmak gereklidir.
SPİNAL-EPİDURAL ANESTEZİ; Sezaryende spinal-epidural anestezi sıkça uygulanan güvenli bir anestezi şeklidir. Ancak nadiren görülse de yeni annede ciddi baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bu durumun oluşmaması için bol miktarda sıvı tüketilmesi ve kafein içeren kahve gibi içeceklerin tüketilmesi önerilmektedir.
Spinal anestezi genellikle birkaç dakika içinde etkisini göstermeye başlar. Önce cildinizde ısınma hissedeceksiniz, sonra dokunmaları hissetmemeye başlayacaksınız, ardından bacaklarınızın yavaş yavaş ağırlaştığını ve hareket etmenizin zorlaştığını hissedeceksiniz.
Spinal baş ağrıları tipik olarak spinal tap veya spinal anesteziden sonraki 48 ila 72 saat içinde ortaya çıkar.
Spinal anestezi ile indüklenmiş hipotansiyonun birinci nedeni arteriyel, arteriyoler ve venöz vazodilatasyona neden olan preganglionik sempatik sinir bloğudur. Sempatik denervasyon bölgesinde arter ve arteriyoller dilate olmakta, total periferik direnç, dolayısıyla da arteriyel basınç düşmektedir (35-37).
Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Spinal anestezi:
Çok ince bir iğne ile omurilik sıvısı içine verilen ilaçlarla sağlanan anestezi çeşididir. Hasta göbek hizasının altında ağrı hissetmez. En önemli yan etkisi başağrısıdır. Ancak bu yan etki ameliyattan sonra bol bol sıvı alınarak ve dinlenerek minimuma indirilebilir.
Spinal Anestezi Nedir? Tek bir enjeksiyonla uyuşmanın sağlanması spinal anestezi olarak tanımlanıyor. Omurilik, bel bölgesinde belirli bir seviyede sonlanıyor. Onun iki ya da üç omur aşağısına, omurların arasından girilerek enjeksiyon yapılıyor.
Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir.
Kafa travması veya burun ve sinüs bölgesinde ameliyat hikâyesi olanlar başta olmak üzere tüm hastalarda burundan tek taraflı olarak ve öne eğilmekle, ıkınmakla fazlalaşan berrak akıntı olması BOS kaçağı ihtimalini akla getirmelidir.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Spinal anestezi sonrası dural zedelenmeye bağlı beyin omurilik sıvısı (BOS) sızıntısı fazla olduğunda beyin kaudale doğru yer değiştirmektedir. Bu yer değişikliği sırasında menengiyal damarlarda gerilme nedeniyle kanama bildirilmektedir10.
Spinal anestezi nedir? Yalnızca sezaryen doğumda uygulanan bir anestezi türüdür. Doğumun ağrısız geçmesi için belden bir ilaç verilir ve yalnızca belden aşağısı uyuşturulur. Yöntemin benzerliği nedeniyle sıklıkla epidural anestezi ile karıştırılmaktadır.
Isı düşmesi anestezik ilaçların sıcağa ve soğuğa yanıtınızı değiştirerek, ısı ayar mekanizmalarımızı etkilemesi nedeniyle olağandır ancak bunun azaltılması ve de titreme süresinin düşürülmesi pek tabi mümkündür. Hastaların ameliyat öncesinden başlayan ısılarını koruma yöntemleri hastaneye geldiklerinde başlar.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri