Kanun ne getirmişti? Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile günlük kiralık evlerde kalan kişilerin kimlik kayıtları kolluk kuvvetlerine bildirilecek ve kimlik bildirimlerini kolluk kuvvetlerine göndermeyen işletmelere ve kiracılara 5 bin TL ila 10 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.
Türkiye'de yazlık evi günlük kiraya vermek konusu, Turizm Mevzuatı tarafından düzenlenmiştir. Bu mevzuata göre, kısa süreli turistik konaklamaları düzenlemek amacıyla belirlenen kurallara uyulması gerekmektedir. Türkiye'de günlük kiralama işlemleri genellikle yasal olarak kabul edilmemektedir.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Hukuk Komisyonu Başkanı avukat İzzet Doğan "Diğer bina sakinlerinin en yakın emniyet birimine ihbarda bulunmaları gerekir" dedi.
Yargıtay, kısa süreli kiraya verilen konutlarla ilgili tartışmaya son noktayı koydu. Yüksek mahkeme; evleri saatlik, günlük ve haftalık olarak kiraya vermeyi "ticari amaçlı kiralama" olarak kabul etti.
Hukukçulara göre ev sahipleri, dairelerini site yönetimlerinden izin almadan günlük kiraya verebilir. Diğer taraftan kiracılar da eğer sözleşmelerinde özel olarak yetki varsa kaldıkları yeri bir başkasına kiralayabilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Borçlar kanunu madde 322/2 maddesine göre “Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez.” Evi boşaltıp başka birisine devreden kiracıyı bu maddeye dayanarak tahliye etme şansı doğmaktadır.
Günlük kiralık ev sahipleri, müşterilerinin kimlik bilgilerini SMS'le emniyete gönderecek. Suçluların takibi kolaylaşacak. Polis, aranan suçluların gizlenmek ve fuhuş amacıyla kullandığı günlük kiralık evleri "SMS"le kayıt altına alacak.
Evini günlük olarak kiraya veren ya da günlük ev kiralayan kişilerin aklına en çok gelen soru evi günlük kiraya vermek suç mu? Sorusu… Kanunlarımızda “evi günlük olarak kiraya vermek suçtur” şeklinde bir yasa yok.
Başkasına ait taşınmazın kiraya verilmesi mümkün ve buna ilişkin sözleşme hukuken geçerli olduğundan kiralayanın mal sahibi olma zorunluluğu yoktur.
Kısa dönemli konut kiralama ile ilgili en güncel ve resmi olarak yapılmış olan tanım şu şekildedir: Kısa dönemli konut kiralama, konut sahipleri veya aracılar tarafından, sürekli bir şekilde farklı kiracıların asgari ihtiyaçlarını karşılamaya elverişli olarak hazır bulundurulan konutların; saatlik, günlük, haftalık ...
Peki, günlük kiralık ev ruhsatı için gerekli belgeler nelerdir ve nereden alınır? Adres belgesi (Tapu fotokopisiyle birlikte bağlı bulunan belediyenin İmar İşleri Müdürlüğü'nden alınabilir.)
Türkiye'de Airbnb yapmak tamamen yasaldır fakat ev sahiplerinin çeşitli yasal mevzuatlara hakim olmas gerekir.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Günübirlik kiralanan evlere ilişkin hayata geçirilen yeni uygulamayla, "Her an ulaşılabilecek" işletici bulundurma zorunluluğu getirildi. Artık evleri kiralayanlar için de kimlik bildirme zorunluluğu var. Günlük kiralanan evlere ilişkin yeni düzenlemeye gidildi.
Türk Borçlar Kanunun alt kira ve kullanım hakkının devri başlıklı 322. maddesi şu şekildedir: Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.
Farklı uzmanlar, ev sahibinin açık rızası olduğu sürece, bunun tamamen yasal bir formül olduğu konusunda hemfikirdir. Gayrimenkul Hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat olan Arantxa Goenaga, "odalar başkalarına kiralanabilir ancak sözleşmede yetkilendirilmesi gerekiyor" diyor.
Kiralanan Taşınmazda Üçüncü Kişi Oturuyorsa Tahliye Nasıl Sağlanır? Taşınmazda oturan kişi kira sözleşmesinin tarafı olmayıp tamamen farklı bir kişi ise, oturmasını haklı kılacak resmi bir belge göstermelidir. Aksi halde zorla çıkartılır.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
BEKARA EV VERMEMEK SUÇ MU? Konu hakkında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından açıklanan emsal karar kapsamında bekara ev vermemek suç olarak kabul edildi.
Kira sınırından sonra kimi ev sahipleri yüzde 25'i yeterli bulmadığı için ara zam istemeye başladı. Kiracısı ile yeni rakam için uzlaşanlar da 'ilk 6 ay için bu rakam' pazarlığına girdi. Ancak kirada ara zam istenilmesi yasal değil. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılır.
Meclis'te üzerinde çalışılan yeni düzenlemeye göre; artık aykırı, ruhsatsız ya da kaçak yapıların satışı ve kiralanması tapu şerhi ile önlenecek.
Taşınmazın Altı Ay veya Daha Kısa Süreli Kiralanması
Bu durumda kira sözleşmesinin sona erdirilmesi için Türk Borçlar Kanunu'nun 347. maddesinin birinci fıkrasına göre kiracı sürenin sona ermesinden en az on beş gün önce bildirimde bulunması gerekir. Aksi halde bir yıl aynı koşullarda uzatılmış sayılır.
Günübirlik kiralan evlerde konaklayanlara kimlik bildirim ve bu evlerde "her an ulaşılabilecek" mahiyette sorumlu işletici bulundurma zorunluluğu getirildi. İçişleri Bakanlığının "Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması ile İlgili Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Otel girişi esnasında konuklardan odada konaklayacak kişilerin T.C. kimlik numarası talep edilir ve kimlik bilgileri tesis tarafından polis ya da jandarmaya bildirilir. Otel odasına dışarıdan bir misafir gelmesi durumunda bu kişinin kimlik bilgilerinin de otel ile paylaşılması gerekir.
Kanun Hükmünde Kararname ile konaklama yerleri ile ilgili de düzenleme yapıldı. Burada kalanlara kimlik bildirme zorunluluğu getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri