Çiçeğin doğru bir şekilde serpilmesi ve büyümesi için güneş almayan, aydınlık biri yere yerleştirilmesi gerekiyor. Çiçeğin 15 günde bir olacak şekilde sulanması da önem taşıyor. Hiçbir sulama sırasında toprağın suya tam olarak doymaması gerekiyor. Yılbaşı çiçeği sulu ve diri bir bitki olarak biliniyor.
Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen çiçek, aydınlık odaları sevmektedir. Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir.
#Yılbaşıtomurcuk yılbaşı çiçeği sıcak yerden hoşlanmaz soğuk yeri sever eyerki siz yılbaşı çiçeği üşümüş diye ev içinde alırsanız tomurcuklu ise döker çiçekli use döker çiçek açmamışsa açamaz ev içerisinde sıcak odada ve halen sıcak yerde tutmaya devam ederseniz kökler çürür dalları dökülür kışın sıcak odaya almayın.
Yılbaşı çiçeği bakımı konusunda yeterli bir ışıklandırma için örneğin balkona veya terasa yerleştirerek biraz güneş almasını sağlayabilirsiniz, ancak aşırı değil. Bu çiçekler zayıf kış güneşine dayanabilirler fakat yaz güneşine çok da dayanıklı değillerdir.
Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur? Kokina çiçeği ılık ortamlardan hoşlanan bir bitki türüdür. Bu nedenle eğer ki bulunduğu ortamdan hoşnut değilse ya da suyu az geldiyse hemen yapraklarını buruşturmaya başlayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Çiçeğin çabuk açması ve büyümesi için toprağa bir miktar kuru çay da konulabiliyor. Çiçeklenme mevsimi geciktiği takdirde sulama suyuna yılbaşı çiçeği coşturan ve vitaminler koymak fayda sağlıyor.
Çünkü kökleri yayılmış olan bu bitki etrafında başka bir bitki varken rahat bir şekilde büyüme gösteremeyebilir. Yılbaşı çiçeği gün ışığını çok seven bir bitki olsa da sağlıklı bir gelişim göstermesi için güneş ışığını dolaylı yoldan almalıdır. Doğrudan güneş ışığı çiçeğe zarar verebilir.
Güneş ışığı ve ortam: Aydınlık alanları seven bir bitki olduğundan kış ayları boyunca onu güneş ışığı alabilen yerlerde gönül rahatlığıyla yetiştirebilirsiniz.
Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Açar? Kaktüsgillerden olduğu için sene boyunca yeşilliğini koruyan yılbaşı çiçeği kış mevsiminde çiçek açar. Farklı renkteki çiçekleri salkım şeklinde dökülebilir. Çoğunlukla aralık sonu, ocak başı açtığı görülen bu bitki de lakabını bu zaman aralığından almaktadır.
Toprağı nemli tutmak önemlidir ancak köklerin sürekli su altında kalmadığından emin olunuz. Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar.
Yılbaşı çiçeği doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık ortamları sever. Bitkinin çiçek açabilmesi için serin bir yerde tutulması gerekir. Sıcak havayı sevmeyen bu bitkinin, büyüme döneminde az sulanması önemlidir. Ayrıca bu dönemde gübreleme yapılması da çiçeğin sağlıklı ve güzel olmasını sağlar.
Isı ve Sıcaklık. Yılbaşı kaktüsünün bol çiçek açabilmesi için serin bir ortamda bulunması gerekir. İdeal oda sıcaklığı 12-15 derecedir. Eğer bulunduğu oda çok sıcak olursa tomurcuk sayısı fazla ama çiçek ömrü kısa olur.
Yılbaşı Çiçeği Saksısı Nasıl Olmalı? Yılbaşı Çiçeği için toprak saksı tercih edilebilir. Bunun dışında, toprak kısmında bahsettiğimiz gibi, fazla suyun atılması için kullanacağınız saksının altı delik olması çok önemlidir.
Yılbaşı çiçeği kokinalara 1 yıl boyunca sağlıklı bir şekilde bakmak aslında mümkündür. Kokinalar, ne dış mekan soğuğuna dayanabilir ne de aşırı sıcak ortamdan hoşlanır. Haftada 1-2 defa kök kısmından sulama yapılması gerekir. Bu şekilde kokinalarınızın keyfini uzun süre çıkarabilirsiniz.
Yılbaşı çiçeği budama için çiçekleri döküldükten sonra işlem yapmalısınız. Bu bitkinin budanması için en doğru zaman ilkbahar ayları olacaktır. Çok fazla dallanan ve budaklanan bölgelerde steril bir makas yardımıyla budama yapabilirsiniz. Doğru budandığında kestiğiniz bölgelerden tekrar dallanacaktır.
Yılbaşı kaktüsünü birçok bitkide olduğu gibi çelikleme yöntemiyle çoğaltabilirsiniz. Dilerseniz tohumdan da yılbaşı kaktüsü çoğaltıp yetiştirebilirsiniz ancak bu, daha uzun süreceğinden evde yılbaşı kaktüsü çoğaltmak için genel olarak tercih edilen yöntem çelikleme yöntemidir.
ŞANS GETİRECEĞİNE İNANILIR
Efsanelere göre eve alınan kokina çiçeği mutluluk, huzur ve şans getirir. Bu nedenle yılbaşının en gözde sembollerinden birisi olması şaşırtıcı değildir.
Yılbaşı çiçeği düzenli sulanmalıdır. Ancak çiçekli döneminde sulanmayı sevmezler. Yaz boyunca eğer dışarıda ve rüzgar alan bir yerde tutuyorsanız toprak yarıdan fazla kuruduğunda mutlaka sulayın. Su iyice dinlendirilmiş, tortusundan arınmış olursa çok daha iyi olur.
Vazodaki suyun içerisine bir çay kaşığı toz şeker ekleyerek çiçeklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Sararan çiçek saplarını düzenli olarak kesmelisiniz. Bu bakımlara dikkat ettiğiniz sürece size gelen buketleri en iyi şekilde muhafaza etmiş olacaksınız.
Kırmızı tohumlarıyla yılbaşını simgeleyen yılbaşı çiçeği kokinanın şans getireceğine inanılıyor. Şans getirmesinin yanı sıra bir rivayete göre; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 yıl boyunca çürümez ya da solmaz ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılıyor.
Su ihtiyacı köklerinden giderilmelidir. Haftada 1 kök kısımlarını 1 gün süreyle suda bekletmeyi deneyebilirsiniz. Kokinanın köklerine su vermek ancak bitkinin ömrünü uzatacaktır. Kokinalar hem çok soğuk havalardan hem de çok sıcak ortamlardan hoşlanmazlar, bu yüzden evinizin en serin yerine konumlandırmalısınız.
Kokina çiçeği bakımı, oldukça kolaydır. Kokina çiçeği vazoda suya konulur mu diye merak ediyorsanız, evet konulabilir. Ancak suyun kokina çiçeğinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz. Aksi halde yapraklar çürüyebilir.
TOMURCUKLAR KIRMIZI KALMALI
Kokina çiçeği ile dilek tutma geleneği olduğunu da anlatan Düver, “Rivayet o ki eğer yılbaşında kokina çiçeği alıp dilek tutarsanız, çiçek bir yıl boyunca solmamasını sağladığınızda dileğiniz kabul olur.” Şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri