Dermatoloji Uzmanı Dr. Tuğba Şen Dikey, "Sivilce, genetik yatkınlığı olan, yani ailesinde şiddetli sivilce çıkaran bireylerde daha sık görülür. Karaciğerden kaynaklanmaz. Çoğunlukla iç organ kaynaklı değildir" dedi.
Akne ya da diğer adıyla sivilce, ciltteki yağ bezleri ve kıl köklerinde meydana gelir. Sivilcenin (aknenin) oluşumunu en kısa şekilde anlatmak gerekirse, ciltteki gözenekler, derinin altındaki folikül adı verilen kanalların dışa açılan ağız kısmıdır. Bu kanallara, yağlı bir sıvı olan sebumu üreten yağ bezleri bağlanır.
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Kör sivilce, deri altı sivilce olarak da bilinen en yaygın cilt sorunlarından biridir. Cilt yüzeyinin hemen altında yer alan bu sivilce türü hafif bir şişlik halinde kendini gösterir. Dışarıdan bakıldığında fark edilmez ancak kişi dokunarak sivilceyi hissedebilir. Genellikle iltihaplı ve ağrılı bir durum sergiler.
Sivilce oluşumunun temel kaynağı karaciğer değil, hormonlar, ilaçlar ve enfeksiyonlardır. Karaciğer bu noktada son derece masum kalmaktadır. Sivilce üzerine herhangi bir etkisi yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Bağırsak florası düzensizliklerine bağlı “SIBO” (ince bağırsak florasındaki bakteriyel çoğalma) ve “Leaky Gut” yani sızdıran bağırsak sendromu vücut inflamasyonunu şiddetlendiren hastalıklar olmaları nedeniyle; başta akne olmak üzere pek çok cilt hastalıklarına neden olmaktadır.
YANAKLARDA ÇIKAN SİVİLCELER
Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır.
Kistik sivilce, akne türleri içerisinde belki de en tehlikeli olan türdür. Bu nedenle son derece ağrılı ve sancılı olan sivilceler için mutlaka bir cilt doktoruna gidilmelidir.
İltihaplı sivilce (akne) ; şişmiş, kızarmış, yağ ve ölü deri hücreleri ile derinlemesine tıkanmış gözeneklerden Propionibacterium acnes (P. acnes) olarak adlandırılan bakterinin etkisiyle ortaya çıkar.
Sivilce (akne) patlatmak, normal bir sivilceyi (akneyi) bile daha şiddetli bir sivilce (akne) çeşidi olan nodül (sert, kırmızı, ağrılı ve cildin derinliklerinde olan) ya da sivilce (akne)kistine dönüştürebilir. En ciddi sivilce (akne) türü sivilce (akne) kistleridir ve bunlar büyük ağrılı iltihaplı lezyonlardır.
Stres Sivilceleri Nerde Çıkar? Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Düzenli cilt bakımı yapmadığında ve cildini arındırmadığında stres sivilcelerinin çıkması için uygun ortamı yaratmış bulunuyorsun.
HAYIR. Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur.
Akne sıklıkla yüzde gelişmekle birlikte, belirli cilt koşullarına sahip kişilerde vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilir. Bu bağlamda, yüzden sonra sivilcenin en sık görüldüğü bölgelerden biri sırt bölgesidir.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
Akne, kıl köklerinin ve yağ bezlerinin (deri altındaki yağ üreten bezlerin) tıkanmasıyla sonuçlanan ve sivilcelere neden olan yaygın bir cilt durumudur . Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir.
İrinli sivilce, bakteri, yağ ve ölü deri hücrelerinin cildi tıkaması sonucu ortaya çıkan bazen beyaz uçlu bazen kırmızı şişliklerdir. Yüz, sırt, göğüs ve omuzlarda yaygın olarak görülse de aslında vücudun hemen her yerinde oluşabilir.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
İltihapsız sivilce, siyah ve beyaz noktaları, iltihaplı sivilceler papül, püstül, nodül ve kistleri kapsamaktadır. İltihapsız sivilceler genel olarak şişmeye neden olmaz ve ağrısızdır. Bu sivilce türleri doğru ürünler ve düzenli bakım rutini ile geçme eğilimindedir.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Küçük kırmızı, hassas yumrular (papüller) Uçlarında irin bulunan papüller olan sivilceler (püstüller) Deri altında büyük, sert, ağrılı yumrular (nodüller) Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)
Aloe vera jelini aktarlarda ve eczanelerde bulabileceğiniz gibi evinizde yetiştireceğiniz aloe vera bitkisinden de doğal olarak elde edebilirsiniz. Antibakteriyel jel ile kör sivilceleri temizleyerek, iltihapla savaşabilirsiniz. Sivilcenin üzerine jeli sürdükten 20 dakika sonra ılık suyla yüzünüzü temizleyebilirsiniz.
Karaciğer yağlanması olan kişilerin sırt bölgesinde sivilceler görülmektedir. Bununla beraber dar giyinme, sağlıksız beslenme, stres, yağlı besinlerin çok tüketilmesi ve hormonal değişimler de sırt bölgesinde sivilcelerin çıkmasına sebep olmaktadır.
Özetle; stres, sivilce çıkmasını tetikleyebilir. Fakat sivilce oluşumu yalnızca stresli dönemlerde değil, çoğu zaman karşılaşılan bir problemdir ve sebebi fiziksel veya çevresel birçok faktörden bir veya birkaçı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri