Tenezzüh TeknesiTenezzüh teknesi, denizcilikte günübirlik geziler yapan tekneleri tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Gezinti teknesi ismiyle de bilinen tenezzüh tekneleri, sigortacılık işlemlerinde büyük önem taşır.
Gezi teknesi: Daha çok turistik bölgelerde ticari amaçlı kullanılmak için dizayn edilen tekneler.
Yani bir yatta 12-16 arasında konuk ağırlanabilmektedir. Özel kiralamada ise yattaki kişi sayısı kiralamaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Teknelerde genellikle Kaptan, aşçı ve tayfa olmak üzere 3 kişi bulunmaktadır.
Denize elverişlilik belgesi: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı ilgili Liman Başkanlığınca verilen denize elverişlilik belgesi istenir.
İlgili 22 soru bulundu
Hangi Tekneler İçin Ehliyet Gerekir? Motor gücü 10 beygir altında olan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi'ne sahip olman gerekmez. Ancak 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekneler için Amatör Denizci Belgesi alman gerekir. Tabii bu belge, gezi ve sportif amaçlı tekne kullanımı için uygundur.
Saatlik kiralamalarda toplam kiralama bedeli genellikle 1 saatlik kiralama ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Günlük tekne kiralama fiyatları ise ortalama olarak düşük sezon aylarında 2.500 - 3.750 TL iken, yüksek sezon aylarında 3.750 - 6.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Tekne ehliyeti, motor gücü 10 beygir ve altında olan tekneler için zorunlu bir şart değildir. 10 beygir ve üzeri olup 2,5 metre ve 24 metre boyutları arasındaki ölçüye sahip tekneler ise tekne ehliyetine ihtiyaç duyar. Bu belge ile gezi ve spor faaliyetleri yürütülebilir. Ticari kullanım için uygun değildir.
İnternet sitesi üzerinden gbs.uab.gov.tr'ye gemi adamı sınav başvurusu yaparak; yat ehliyeti almak için ilk adımı atmış olursunuz. Web sitede bulunan yönergeleri izleyerek yat ehliyeti başvurunuzu yapabilirsiniz. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yapacağı sınav sonucunda ise ehliyetinizi alabilirsiniz.
(1) Özel tekneler hiç bir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Bu tekneler, malikleri veya yetki verdikleri kişiler teknede bulunmaları kaydıyla, akraba ve arkadaşlarını gezi, eğlence ve amatör balıkçılık amacıyla tekneye alabilirler.
1) Tam boyu 2,5 metre ile 12 metre arasında olan tekneler için; Ek-6'da belirtilen “İç Üretim Kontrolü ve Testler” (Modül Aa) veya Ek-7'de belirtilen “AT Tip İncelemesi” (Modül B) ve ilaveten Ek-8'de belirtilen “Tipe Uygunluk” (Modül C) veya “Modül B + Modül D” veya “Modül B + Modül E” veya “Modül B + Modül F” veya “ ...
Günübirlik Turlar 24 saatten uzun bir süreyi kapsamadığı ve gecelik konaklamayı içermediği için ''Paket Tur'' kapsamına girmez. Günübirlik Tur Tanım Konaklama içermeyen, 24 saat dilimi içerisinde gerçekleştirdiğimiz turlara ''Günübirlik Tur'' diyoruz.
Hava koşulları dikkate alındığında yüzme turu için en uygun olan koyda demir atılıp dönüş saatine kadar orada beklenir. Talep gelirse birden fazla koyda denize girilebilir.
Kabin charter fırsatı ile, bir teknede bir kabini, otel odası kiralar gibi kiralayabilirsiniz. Teknede kabininiz olduğu gibi, ortak iç ve dış alanlar da hizmetinizde olacaktır. Kabin charter ile seyre çıktığınızda, ortak alanlarda diyer seyir severlerle tanışabilir ve seyriniz esnasında yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
Harç bedeli Amatör Denizci Belgesi için 39.70 TL– Kısa Mesafe Telsiz Belgesi için 25.10 TL olarak gelecektir. Başvur dedikten sonra sistem tarafından üretilen ' C ' kodu ile Halk Bankası şubelerine ödeme yapılabilir.
5 metreden küçük tekneler de bağlama kütüğüne kayıt edilmelidir. Fakat 5 metreden küçük tekneler yıllık vizeden muaf tutulurlar. Her 5 senede bir bağlama kütüğü ruhsatnamesinin yenilenmesi gerekir.
14 yaşını bitirenler ADB alabilir. Ancak 18 yaşından küçük olanların imzası noterlikçe onaylanmış veli veya vasi muvafakati ile ADB alabilir. 16 yaşından küçük ADB sahibi kişiler, boyu 7 metreden, sürati saatte 7 deniz milinden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler.
Tekne Ehliyeti Almak. 18 yaşın altında bir tekne veya jet ski kullanmak istiyorsanız, tekne ehliyeti almanız gerekecektir. 18 yaşından küçük birinin ehliyet olmadan tekne veya jet ski kullanmak yasaktır. Tekne ehliyeti almak için bir kurs bulmanız, bir ders almanız ve bir testi geçmeniz gerekir.
Ticari statüsünde anılan Doblo, Kangoo ve Caddy gibi araçlarda farklı bir ehliyet sınıfı aranmamaktadır. Otomobil olarak geçen bu araçları kullanabilmek için B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır. Fakat ticari araç römork ve benzeri fazlalıklar ile ruhsata işli ise BE olarak ifade edilen ehliyete sahip olmak zorundadır.
Tur tekneciliği yapanların resmi bir belgeye sahip olması gerektiği yönünde talepler aldıklarını anlatan Türel, bu talebe cevap verdiklerini belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, "Artık taksilerde olduğu gibi tekneler hem bir durak hem de plaka sahibi oluyor.
Liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan özel amaçla kullanılan yat, kotra ve her türlü motorlu teknelerden, motorlu araçlar vergisi alınmayacak.
Yatların hızı teknenin türüne göre değişmektedir: dubalar 30 km / s ile en hızlıdır, kruvazörler ve güverte botları ortalama 23 km / s hıza ve yelkenli tekneler ortalama 10 km / s hıza sahiptir.
Teknede kokteylli düğün fiyatları kişi başı 250 - 350 TL, Teknede yemekli düğün fiyatları kişi başı 350 - 500 TL, Teknede yemeksiz düğün paket fiyatları ortalama 25.000 - 35.000 TL, 1 saatlik tekne turu fiyatları 3.000 - 5.000 TL (ikram ve kişi sayısına göre değişir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri