Ona göre akıl öncelikle ameli ve nazari olmak üzere ikiye ayrılır. Ameli akıl, insana özgü her türlü dengeli davranışı ortaya koymada etken olan akıldır. Nazari akıl ise nefis cevherinin gelişip olgunlaşarak akıl cevherine dönüşmesinden ibarettir.
Emeviler döneminde gelişen nazari fıkıh, henüz gerçekleşmemiş olaylara dair akıl yürüterek hükme varmak demektir. Nazari fıkıhta kıyas ve içtihat yöntemleri kullanılır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Nazariye kelimesi, ''nazar'' sözcüğünden türetilmiştir. Nazar kelimesi hem bakmak ve görmek hem de akıl yürütmek anlamına gelir. Nazariye sözcüğü ise henüz pratiğe dökülmemiş olan bilgi demektir. Deney ve gözlemle kanıtlanması imkansız olan soyut fikirler için de aynı kelime kullanılır.
Nazar ve istidlâl yöntemi, fiilin tahlilinden hareketle faile ve failin iradesinin ne olduğunu anlama çabasına doğru giden bir yöntemdir. Riyazet ile mücâhede yöntemi ise temelde insanın yaptığı davranışlardan yola çıkarak Allah'a kulluktan hareketle Allah'ı tanıma çabasını ifade etmektedir.
Nazarî ilimleri fizik, matematik ve metafizik; ameli ilimleri de ahlak, ev yönetimi ve siyaset olmak üzere üçer bölüme ayırır. İbn Sînâ, bu bölümlerin her birinde yer alan ilimleri aslî (temel) ve ferî (alt dal) olmak üzere ikili sistemde ele alır.22 Daha sonra Şîrâzî de bu sistemi tasnifinde uygulamıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Sözlükte “bakmak, görmek; düşünmek” anlamındaki nazar kelimesi Türkçe'de “beğenilen bir şeye kıskançlıkla bakmak ve zarar verecek şekilde onu etkilemek” mânasında nazar etmek (göz değmek), Arapça'da ise nazra (isâbetü'l-ayn) şeklinde kullanılır.
İstidlali Bilgiler (Nazari, a posteriori, sentetik bilgiler) Nazari bilgiler de denilen bu türde, delil getirme ihtiyacı vardır. Bu bilginin zihinde oluşabilmesi için, kişinin bir takım vasıtalara başvur- ması gerekir. Bir vasıtaya gereksinim duyulduğu için, kazanılmış bil- gi (kesbî) olarak da anılmaktadır.
Nazariye kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Nazariye kelimesinin kökeni Arapça dilidir. Nazariye kelimesinin Arapça dilindeki karşılığı naẓariyye şeklindedir.
Tekamül Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Olgunlaşma, gelişim.
Teori kelimesi herhangi bir konu veya düzen ile yapı üzerinden sunulan görüş ve kuram olarak anlatılır. Bunun üzerinden teori kelimesi ele alınır ise TDK'ya göre, 'Kuramsal' anlamına gelmektedir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Ayetel Kürsi ile İhlas ve Felak- Nas surelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği; bunlardan kurtulmak için ayrıca doğrudan Allah'a yalvardığı rivayet edilmektedir.
Spekülatif kelimesi TDK içerisinde farklı anlamlar sunmaktadır. Başlıca anlamı ise kişinin davranışlarında farklılık oluşması ve olayların çarpıtılması olarak bilinmektedir. Çoğu kişi davranışlarını farklı açılardan göstererek kendi işine geldiği gibi davranmaktadır.
Ehl-i nazar, zamanla ehl-i re'y tabirinin fıkıh alanında ifade ettiği mânayı kelâm ve felsefe alanlarına aktaran bir tabir haline gelmiş ve ilmî konularda ciddi araştırmalarda bulunarak görüş belirten bütün âlim ve düşünürleri kapsamı içine almıştır.
NAZAR ; bir şeye bakmak anlamına gelir. Tasavvufî anlamı itibariyle mürşidin müridine bakmasıdır. Mürşidin bu bakışı sıradan bir bakış değildir; zira o Allah'ın nuru ile müridin hem suretine hem de kalbine nazar eder. Onun nazarı ile ilahî feyz mürşidden müridin kalbine akar.
Sözlükte “bakmak, görmek; düşünmek” anlamındaki nazar kelimesi Türkçe'de “beğenilen bir şeye kıskançlıkla bakmak ve zarar verecek şekilde onu etkilemek” mânasında nazar etmek (göz değmek), Arapça'da ise nazra (isâbetü'l-ayn) şeklinde kullanılır.
Nazarî ilimleri fizik, matematik ve metafizik; ameli ilimleri de ahlak, ev yönetimi ve siyaset olmak üzere üçer bölüme ayırır. İbn Sînâ, bu bölümlerin her birinde yer alan ilimleri aslî (temel) ve ferî (alt dal) olmak üzere ikili sistemde ele alır.22 Daha sonra Şîrâzî de bu sistemi tasnifinde uygulamıştır.
Nazari akıl aynı zamanda insanın kendi nefsinde ve kâinatta işleyen ilahi yasaları görmesini ve Allah'a imanının artmasını sağlar. İlâhî dinlerde esas olan vahiydir. Ancak vahyi anlayan, yorumlayan ve vahiyle belirlenmemiş olan konularda kurallar koyan ise akıldır.
“Ansızın olmak, birdenbire ortaya çıkmak” anlamındaki Arapça bedh kökünden türeyen bedîhî, mantıkta “aklın hiçbir delile ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden doğruluğunu kabul ettiği önerme” şeklinde tarif edilir.
Resûlullah'ın (s.a.s.) nazar değmesine karşı Muavvizeteyn (Felâk ve Nâs) sûrelerini okuduğu; ashabına da bunları okumalarını tavsiye ettiği rivayet edilmektedir (Tirmizî, Tıb, 16; İbn Mâce, Tıb, 32).
İstidlâl, zihnin daha önce bilinen bir veya birden çok önermeden (kazıyye) bilinmeyen bir önermeyi sonuçlandırma, açığa çıkarma işlemidir. Diğer bir ifadeyle istidlâl, daha önce doğruluğu bilinen yahut doğru olduğu sanılan bir hüküm veya hükümlerden hareketle bilinmeyen bir hükme ulaşmaktır.
Spesifik sözcüğü; özellikli, sadece bir çeşide, bireye, olaya has olan ve o çeşidin kendine has yanlarını oluşturan veya özel, özgül, ayrıt edici manalarını taşımaktadır. Bir sıfattır.
Seküler, dinden bağımsız, dinî ya da ruhanî olmayan; manastır düzeninin bir parçası olmayan. Sekülerite, devlet ve dinin ayrı olması veya özellikle bir dine bağlı veya karşı olmaması; dinî ve sivil işlerin birbirinden ayrılması inancı.
Provakasyon, bir kişiyi veya grubu kışkırtarak eylemi saptırmayı amaçlamaktır. Bunu uygulayan kişilere provokatör denir. Barışçıl bir protesto veya gösteri, sendika, siyasi parti veya şirket gibi herhangi bir grubu hedef alabilirler.
Dinimizde birçok konu ile alakalı dua olduğu gibi vesvese için de dua var olmaktadır. Vesvese duası şöyledir ki 'Amentü billahi ve rusulihi hüve'l evvelü hüve'l ahirü ve'z zahirü ve'l batinü ve hüve bi külli şey'in alim' duası sık sık okunmalı ve vesvese verecek konulardan uzak durulmalıdır.
Errahmanirrahim veya Ya Rahman Ya Rahim isimlerini zikredenler; sıkıntıdan, darlıktan ve korkularından kurtulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri