Gününü gün etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
keyifli vakit gecirmek, eglenmek, her anı olabildigince dolu yasamak.
Canına tak etmek deyimi, sabrın tükendiğini gösteren deyimler arasında bulunmaktadır. Sabır ile ilgili anlamı bulunduğundan, günlük hayatta yaygın bir kullanım alanına sahip olmaktadır.
Ancak birisi için adam çok gururlu, kendine laf söyletmez, inatçıdır anlamına gelecek bir biçimde, o burnundan kıl aldırtmaz denildiğinde söz öbeği artık deyim olmuştur.
Deyim, dil biliminde, kavramları, durumları hoşa giden bir anlatımla ya da özel bir yapı veya söz dizimi içinde belirten ve çoğunlukla gerçek anlamlarından ayrı anlamlara gelen sözcüklerden oluşan kalıplaşmış sözcük topluluğu ya da cümledir.
İlgili 36 soru bulundu
- Zengin kaşınmış, fukara zannetmiş, para verecek. - Ölüler de zanneder ki, diriler her gün helva yiyir. - Uyursun sabaha galır, ölürsün ellere galır.
Fitil olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
1. Çok içip sarhoş olmak. 2. Aşırı ölçüde kızmak.“Fitil oluyorum şu adamın hareketlerine!”
Deyim. [1] Akıl öğretmek, fikir vermek, bilgisini ve tecrübesini aktarmak.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir. TDK'ya göre el bebek gül bebek, hiçbir çaba sarf etmeden istediği her şeye ulaşmış, bir dediği iki edilmeyen kişi demektir.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
Aç ayı oynamaz kelime grubu da bir atasözüdür. Aç ayı oynamaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür. Atasözleri, atalarımız ve büyüklerimiz tarafından yaşanmış tecrübelere dayalı olarak söylenmiş olan sözlerdir.
Sık kullanılan deyimlerden biri olan ''Ağız Aramak'' gizli bilgilere ulaşmak için soru sormak demektir. Ağzı aranan kişiye doğrudan değil dolaylı yoldan sorular yöneltilir. Anlam: Birisi ya da bir konu hakkında bilgi almak için sorular yöneltmek.
[1] Bir günün olayları başka bir gününkine benzemez.
NEVİR – NEVR
i. (Yun. nevro “sinir”) “Kendini tuttuğunu belli etmemeye çalıştığı halde öfkeden yüz ifâdesi değişmek, çok sinirlenmek” anlamına gelen Nevri dönmek deyiminde geçer: Kaynanasını görür görmez gelinin nevri döner (Hüseyin R. Gürpınar).
Bugünden tezi yok DEYİMİ AÇIKLAMASI
Hemen şimdi, ilk fırsatta.
Eli kalem tutmak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Eski dönemlerde yaşayan kişiler de okuma yazma oranı oldukça düşük olması nedeniyle okula gitmek veya okuma yazma bilmek kavramı eli kalem tutmak olarak nitelendirilmiş ve deyimleşmiştir.
Özellikle belli bir duruma olabildiğince inanmak ya da buna uygun bulmak gibi anlamlar doğrusunda aklı yatmak deyimi öne çıkar. Cümle içerisinde ele almak suretiyle pek çok farklı biçimde bunu kullanmak mümkün. ''Benim bu işe hiç aklım yatmadı.'' ''Söylediklerini duyduktan sonra eşi kabul ettim çünkü aklım yattı.''
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Bu gruba giren 2 ikileme tespit edilmiştir: Akla karayı seçmek; Yayan yapıl- dak.
Yapılan eylemden pişman olma veya pişman etme durumu, burnundan getirmek deyimi ile açıklanmaktadır. TDK sözlüğüne göre burnundan getirmek deyiminin ''yaptığına pişman etmek'' anlamı bulunmaktadır.
Atasözü [1] İnsan bir şeyi çok iyi bilirse bilsin kendisinden daha iyi bilen bulunur.
Kısaca deyim açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Etekleri zil çalmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre 'Çok sevinmek, işleri yolunda olmak' şeklinde tabir edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri