Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yurt dışından cep telefonu getirenler artık IMEI ücreti olarak 6 bin 91 lira yerine 20 bin lira ödeyecek.
IMEI kayıt ücreti 2021 - 2006 TL. IMEI kayıt ücreti 2022 - 2732 TL. IMEI kayıt ücreti 2023 - 20.000 TL.
Eğer Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan konuyla ilgili farklı bir karar çıkmaz ise 2023 yılında 20 bin TL olarak ödenen IMEI kayıt ücreti, 2024 yılında yüzde 58,46 zamlı ödenecek. Yani 2024 yılı IMEI kayıt ücreti, 31 bin 692 TL olarak ödenecek.
Gürcistan'dan alınan telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekiyor. Bu ücret 2022 için 2732 lira iken, yeni yıldan sonrası 'Yeniden Değerleme Oranı' sonrası 2023 IMEI kayıt ücreti, yüzde 122,9 zamlanarak, 6 bin 90 liraya çıkartıldı.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ ŞUAN NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltilmişti.
İlgili 19 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni bilgilere göre yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı 20 bin TL oldu. Kısacası 2023 yılına 6 bin TL olarak başlayan IMEI kayıt ücreti, yılı tamamlayamadan 20 bin TL'ye çıkmış oldu.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Bir diğer önemli nokta ise Gürcistan'daki Tax Free konusu. iPhone 15 veya diğer modellerde gümrükte vergi iadesi alınabiliyor. Vergi iadesi oranı ise yüzde 12.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
TELEFON IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR OLACAK? 2024'te yolcu beraberinde yurt dışından getirilen telefon IMEI kayıt harcı 31 bin 692 liraya çıkacak.
Pasaport olmadan sadece kimlik belgesiyle gidilebilen bu ülkelerden alacağınız telefonların kayıt işlemlerini, pasaporta gerek olmadan T.C kimlik numarası ile yapabilirsiniz. Eğer kaydı e-Devlet'ten gerçekleştirecekseniz pasaport yerine, nüfus cüzdanı seçeneğini işaretlemelisiniz.
Türkiye'de yürürlükte olan yasaya göre yurt dışından cihaz getiren kişiler, kayıt işlemi için e –devlet sitesine ya da abone kayıt merkezinden başvurması gerekiyor. Abone kayıt merkezi üzerinden kayıt yapmak isterseniz pasaportunuzun yanı sıra bir de harcın ödendiğine dair belge getirmeniz isteniyor.
iPhone 14 Pro (256 GB) modelinin en ucuz olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri iken onu sırasıyla Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Tayland, Birleşik Krallık, Avustralya, Tayvan, Hong Kong, Singapur ve Avusturya takip etmektedir.
En uygun iPhone 15'i satın alabileceğiniz yer, Japonya'dır ve aradaki fark oldukça büyüktür. Eğer %10'luk satış vergisini geri talep ederseniz, telefon size 763 dolarına mal olacaktır. Diğer en uygun ülkeler sırasıyla 824 dolarla Çin ve 833 dolarla Kanada'dır.
YURT DIŞINDAN KAÇ TANE TELEFON GETİRİLEBİLİR? Yeni düzenleme sonrasında 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olan şekilde yurt dışından telefon getirme şartı değiştirildi. Artık yurt dışına çıkan vatandaşlar yanlarında her 3 yılda 1 adet telefon getirebilecek.
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıt ücreti 20 bin TL'ye çıkınca Gürcistan'a zam göçü başladı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yurt dışından cep telefonu getirenler artık IMEI ücreti olarak 6 bin 91 lira yerine 20 bin lira ödeyecek. Zamlı tarife, bu geceden itibaren geçerli olmaya başlayacak.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR? Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
Yurt dışından getirilen telefonların ülkemizde kullanılabilmesi için mutlaka yapılması gereken IMEI kayıt ücretinin belirlenen yeni tutarı Resmî Gazete'de yayımlandıktan sonra 8 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten itibaren yapılacak olan IMEI kaydı için 20 bin liralık ücretin ödenmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri