Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
Kanserin kesin tanısı, patolojik inceleme sonucu konulur. Patolojik incelemeler sonrası elde edilen sonuçlar, patoloji uzmanı hekimler tarafından raporlanır. Patoloji raporu, kanser hastasının takip ve tedavisindeki en önemli kriterlerden biridir.
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Bazı durumlarda incelenen dokuya ve hastalığa bağlı olarak bu süre 2 güne kadar düşebilir. Ancak hastadan alınan dokunun niteliği, hastanedeki doluluk oranı ve olası hastalığın tanı güçlüğü gibi farklı etmenler bu sürenin 15 güne çıkmasına sebep olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir. Patoloji sonucu çoğu hastalık için kesin tanıdır veya bir tanıya yönlendiricidir.
Patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler sağlık ocağı ya da hastane üzerinden sonuçlarına ulaşmaktadır. Daha kısa ve hızlı bir yol isteyen kişiler ise web sitesi olan e-nabız üzerinden patoloji sonucunun ne olduğunu görebilmektedir.
Patoloji başta kanser olmak üzere pek çok hastalığın tanısında önemlidir. Özel tanı yöntemleri ile sıklıkla kanser tanısının konması, evresinin saptamasını, gereğinde tedavi seçeneklerinin belirlenmesini sağlar.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
En sinsi 5 kanser
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Kanserli tümörler yakındaki dokulara yayılır veya onları istila eder ve vücutta uzak yerlere seyahat ederek yeni tümörler (metastaz adı verilen bir süreç) oluşturur. İyi huylu tümörler yakındaki dokulara yayılmaz veya onları istila etmez.
Evre 1 Kanser: Erken evre kanser de denilen evre 1 tümörün küçük olduğu anlamına gelir. Evre 1'de tümör,.başlangıç aldığı organla sınırlıdır. Evre 2-3 Kanser: Daha ileri aşamadaki bir kanser hastalığını ifade eder. Tümör çevresindeki dokulara doğru, örneğin lenf bezlerine yayılmış olabilir.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
Tümörün Kanser dışı bilgileri
İşte bu özel noktalara reseptör (algılayıcı) deniyor. Bazı meme kanseri hücrelerinde de bu östrojen veya progesteron reseptörleri bulunuyor. Patoloji raporlarında yazan ER (+) , PR (+) anlamı, kanser hücrelerinin östrojen ve progesteron reseptörlerini taşıdığı anlamına geliyor.
HER2, tüm meme hücrelerinin dışında bulunan büyümeyi teşvik eden bir proteindir. Normalden daha yüksek HER2 seviyelerine sahip meme kanseri hücrelerine HER2-pozitif denir .
Biyopsi sonucu şüpheli gelen olguların %90 ına, tekrar ince iğne biyopsisi ve/veya kalın iğne biyopsisi yapılarak iyi huylu olduğunun tanısı konulabilir. Bu nedenle, sonuç şüpheli geldiğinde hemen ameliyat olunması hiç de doğru bir yaklaşım değildir.
Vücutta hastalık ya da kitle olduğu düşünülen bölgeden doku alma işlemi olan biyopsi, farklı iğneler kullanılarak, açık ameliyata gerek duyulmadan da gerçekleştirilebilir. Şüphe duyulan organda kitle varlığında ilgili bölge, biyopsi yöntemiyle görüntülenerek net bir biçimde yeri tespit edilebilir.
Malignite şüphesi: Tiroid nodülünün çok büyük olasılıkla kanser olduğunu ifade eder. Bu durum cerrahi işlem yapılmasının gerektiğini gösterir. Malign: Nodülden alınan biyopsi örneğinin kanser olduğunu ve cerrahi işlem yapılması gerektiğini gösterir.
Patoloji raporu: Bu raporda hasta bilgileri, patoloji rapor numarası, klinik özet, gönderen klinik doktor ismi, dokuların alındığı yer, alınış şekli, özelliği, tanısı ve gerekli durumlarda ilave notlar mevcuttur.
En uygun olanı hastayı ameliyata alıp kitlenin durumunu görmek ve ameliyat esnasında parça alınarak inceleme için patoloğa göndermektedir. Patolog, gelen parçayı hızlı bir şekilde dondurma, kesim ve boyama aşamalarından geçirerek, mümkün olan en kısa sürede cerrahın istediği yanıtı verir.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
Bu uygulamaya internet sitesi ya da telefon uygulaması üzerinden erişilebilir. e-Nabız üzerinden bütün sağlık durumuna, tahlil sonuçlarına, test sonuçlarına ulaşabilmek mümkündür. e-Nabız sistemi aracılığıyla öğrenilen tahlil sonuçları arasında patoloji sonuçları da yer alır.
Hastaneye gitmeden biyopsi sonucunu öğrenmek için yapacağınız ilk şey internet üzerinden e-nabız sistemine giriş yapmaktır. Bunun için T.C. kimlik numaranız ve oluşturduğunuz şifre yeterli olacaktır. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra tahlillerim menüsünde biyopsi sonucuna ulaşabilmeniz mümkündür.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri