Toplam 4,5 milyon kişiden oluşan Gürcistan nüfusunun bir kısmı (yaklaşık 600 bin kişi) Türklerden oluşmaktadır. Türkler,başkent Tiflis dışında Marneuli, KvemoKartli, Bolnisi, Dmanisi, Kardabani,Kaheti, ShidaKartli illerinde yaşamaktalar.
Gürcistan nüfusu yaklaşık 3,7 milyon ve nüfusunun %86'sı Gürcü, %7'si Azeri ve %4,5'i Ermenilerden oluşmakta. Bunun yanında ülkede Rus, Ukraynalı ve Türk nüfusu da var. Gürcistan'da yaklaşık 22 bin Türk vatandaşının yaşadığı söyleniyor.
Gürcistan Kıpçakları ya da Gürcistan'daki Kıpçaklar, Kıpçaklar , Orta Asya'dan Batı Avrupa'ya uzanan geniş bir bölgede yaşayan eski bir Türk göçer halkıdır. Gürcistan da dahil olmak üzere bölgedeki birçok ulusun tarihinde önemli bir rol oynamışlardır.
Günümüzde Gürcistan'da meskûn olan Azerî / Karapapak Türkleri zengin halk edebiyatı ürünlerine sahiptirler. Bu halk edebiyatının özgünlüğü ve kendine has özellikleri dikkat çekicidir.
1990'larda Gürcistan'ın bağımsızlığını ilan etmesiyle, Gürcistan, Türkiye ile yakın ilişki içerisine girmiştir. Çeyrek yüzyıldan az bir süre içinde iki ülke arasında sağlam dostluk sağlanmıştır. Türkiye'nin Azerbaycan ile birlikte en sorunsuz ilişkilerinin olduğu komşusudur.
İlgili 38 soru bulundu
Asur kaynaklarında Diaohi ve Yunanca'da Taohi Anadolu'nun kuzeydoğu kesiminde yaşıyordu. Bu eski kabile, birçok bilim adamı tarafından Gürcülerin ataları olarak kabul edilir. Modern Gürcüler, günümüz Türkiye'sine ait olan bu bölgeyi hala eski bir Gürcü krallığı olan Tao-Klarceti ismiyle çağırıyorlar.
Gürcistan Kürtleri
Ülkede yaklaşık 10 bin Kürt yaşıyor. Sovyetler döneminde ise yaklaşık 40 bin Kürt yaşıyordu. Gürcistan'daki Kürtler çoğunlukla Ezidi inancına mensup olmakla birlikte az sayıda Hristiyan Kürt de bulunuyor.
Ancak Gürcistan'a vizesiz turistik seyahat mümkün olmasına rağmen, çalışmak veya oturmak için özel izin almak gerekmektedir. Eğer sadece oturmak değilde aynı zamanda çalışmak yada iş kurmakda istiyorsanız o zaman oturum izni ve çalışma izni almak zorundasınız.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir. Güney Kafkas dillerini konuşan nüfusun oranı % 83'8dir (Buna Gürcüce, Megrelce, Lazcave Svanca dahildir). Kalan nüfusun % 6,5'i Azerice, % 5,7'si Ermenice ve % 4,5'i başka dilleri konuşur.
Toplam; 54.365.900 Türk soyundan gelen kişi olduğunu söylüyor. Arap Alevi 50.000 (sanırım fellahlar olabilir?)
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Gürcüstan'ın resmi dili Gürcüce'dir.
Geleneksel ekonomik faaliyet olan tarımsa halen halkın en önemli geçim kaynağı olup istihdamın yarısından fazlası tarım alanında faaliyet göstermektedir.
türkiye'deki ve hatta gürcistan'da rastladığımız türklerin "türk lirasını gürcistan'da change officelerde * lariye çeviremeyeceğimizi" söylemelerine rağmen, tüm dövizcilerde tl to gel * çevrimi yapılmaktadır. an itibariyle 1 lari 0.8 tl ediyor. yani türk parası karşısında daha değersizdir.
Batum'da 1+1 odalı eşyalı bir daire 400 dolardan başlayıp 1590 dolara kadar çıkabilmektedir. Kutaisi'de 2+1 odalı eşyalı bir daire 150 dolardan başlayıp 2000 dolara kadar çıkabilmektedir.
Gürcistan'a yatırım yapmak isteyen yabancılar, Gürcistan vatandaşları ile aynı haklara sahiptirler. ⁵ Yani eğer bir Türkiye vatandaşı, Gürcistan'da ev satın almak isterse, ilgili makamlara başvurarak bunu gerçekleştirebilir.
Çeşitli araştırmalara bakıldığında Türkiye'de kendini Kürt olarak tanımlayan vatandaş sayısı 12-15 milyon civarındadır. Bu nüfusun büyük kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşamaktadır. Ancak 20.
Bugün dünyadaki en büyük Kürt nüfusu, 15–20 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de sayıları 3 ila 12 milyon arasında değişen önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Türkiye nüfusunun yüzde 15-18'i, İstanbul'da ise yüzde 17-18'i Kürtlerden oluşuyor. Türkiye'de bugünkü rakamlara göre 52 milyon yetişkin var. 3 milyon Kürt ile 3 milyon Türk birbiriyle birinci derece akrabalık içinde.
Batum Camii veya Orta Cami (Gürcüce: ბათუმის მეჩეთი veya ორთა-ჯამე; okunuşu: "batumis meçeti" veya "orta came") Gürcistan'ın Batum şehrinde yer alan bir camidir. 1886 yılında Hamşioğlu (Khimshiashvili) ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Gürcistan'ın Gürcüce ismi Sakartvelo (საქართველო; "Kartvelilerin ülkesi "), 9. yüzyıldan itibaren kaydedilmiştir ve geniş kullanımıyla 13. yüzyıla kadar tüm Orta Çağ Gürcistan Krallığı'na atıfta bulunur, kelime merkez Gürcistan bölgesi Kartli'den türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri