Osmanlıca'da âfâkî yerine şey'î, zihnî gibi daha başka terimler de kullanılmış, bu terimlerle genellikle, dış dünya ile ilgili olan, ferdin şahsî görüş ve inançlarından bağımsız olarak geçerliliği bulunan, herkesin izleyip gözleyebileceği reel durumlarla ilgili olan şey" kastedilmiştir.
Allah'ın varlığını kanıtlama anlamında kelâm ve felsefe terimi.
Afaki konuşmanın anlamı genel olarak gereksiz konuşmak ya da boş konuşmak şeklinde yorumlanmaktadır. Oldukça fazla metin içerisinde geçen bu kelime anlam bakımından da merak edilen sözcüklerden biridir. Afaki kelimesi önemsiz ya da gereksiz şekilde yorumlanmaktadır.
1. (Söz ve konuşma için) Âfâkî olma durumu: “Konuşmasında sun'î bir âfâkîlik gayreti vardı.” 2. fels. Nesnelcilik, objektivizm.
İlgili 26 soru bulundu
İnsanın kâinat içindeki her bir varlıkta gördüğü delillere “afakî”, yani “haricî/dışsal”; kendi şahsında aklen, vicdanen gördüğü ve hissettiği delillere ise, “enfüsî”, yani “dahilî/içsel” deliller denir.
Afaki, gözde lensin bulunmaması durumudur. Ameliyatla alınmış olabileceği gibi delici bir yara veya ülser, veya konjenital bir anomali (kalıtsal bir bozukluk) nedeniyle de olabilir. Akomodasyon kaybı ve hiperopiye neden olur. Vitre veya retinanın çıkması ve glokom bilinen komplikasyonlarındandır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında afaki kelimesi 'önemsiz ve gereksiz' şeklinde yer almaktadır. Aynı zamanda bir kaynağa dayanmayan ve hayali olarak da dile getirebiliyor. Buna bir örnek vermek gerekirse; ''Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık'' A. Rasim.
burdaki afak, ufuk kelimesinin çoğuludur. ufukları andıran, çok yüksek manasında kullanılan kelimedir. yerine astronomik, abartılı veya mübalağalı gibi kelimeler kullanılabilir.
1 . Belli bir konu üzerine olmayan, dereden tepeden (konuşma): "Biraz afaki sohbetten sonra oradan kalktık."- A. Rasim.
Afak, insanın dışındaki âlemi, enfüs ise insanın kendisini ifade eder. Bu ayette, Allah'ın varlığını ve birliğini gösteren ve tefekkür edilmesi tavsiye edilen varlıklar külli manada ikiye ayrılmıştır. Biri afaki/harici âlem, biri de enfüsi/insanın kendi alemi...
İhramdan çıkmaya da ihramda yasak olan fiillerin serbestlik kazanması sebebiyle hil veya tahallül denilir. Hil kelimesi örfî ve dinî kullanımda, Mekke ve Medine haremlerinin dışında ve mîkāt sınırları içinde kalan bölgeyi ifade eder (bk. ÂFÂKÎ; HAREM; MÎKĀT).
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Arapça kökenli bir sözcük olan enfüs kelimesinin ilk anlamı nefisler ve bedenlerdir. Gözleme ve çıkarıma dayalı tüm öznel fikirler, enfüsi olarak nitelendirilir.
Afak kelime anlamı 'ufuklar' olmakla beraber bu kelimenin istiklal marşında bir mısrada da yer aldığı bilinir. Afak cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir; Garbın afakını çelik zırhlı duvarlar sarması, gemilerden haber verir. Senin de afakında hep o güzel ve ulaşılmaz olan kız var.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan elzem kelimesi lüzum sözcüğünden türetilmiştir. Lüzum, gerekli ve şart anlamına gelirken, elzem, en lazım, en gerekli olan demektir. Bu kelime, vazgeçilmesi mümkün olmayan ve hayati önem taşıyan şeyler için de kullanılır.
Vecd, vecit ya da ekstaz, kimi sözlüklerde «ruhun dünyevi gerçeklikten kurtulduğu kendinden geçme ve coşkunluk hali» olarak tanımlanmakta olup, kişinin bilinci ve hafızası yerinde olmakla birlikte kendisine (dünyevi-fiziksel varlığına, duyumlara) ilişkin hiçbir algılamasının olmadığı ve kişinin tümüyle kendisi ...
Güneşin battığı taraf, Batı. Sığır derisinden yapılan büyük kova. Sakaların su koydukları büyük tulum. Atıldıktan sonra bulunmayan ok.
enfüsi teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Bir kimseye mahsus görüş ve düşünüş.
Şifahen söylemek herhangi yazılı bir ifade olmayıp, sadece sözle ifade edilen anlamına gelmektedir. Bu kapsamda sözle söylenen ve sözlü olarak ifade edilen söylemler, şifahen anlamına gelmektedir.
Arapça kökenine dayanan izafi kelimesi farklı ve derin anlamlar içermektedir. Bağıl, bağıntılı, göreceli gibi anlamlar içermektedir. Kelime anlamı göreceli ve bağıntılı olmakla birlikte fizik ve matematik gibi bilim dallarında terim olarak kullanılmaktadır.
Afakî malûmât için, “hariçten, uzaklardan alınan malûmat,” şeklinde bir tarif getiriliyor.
Ruhi mücerret aslında bir isim değil sıfat tamlamasıdır. Bu kelime soyut ruh ya da gözle göremediğimiz varlık anlamlarında kullanılmaktadır.
Bekâr yaşamayı tercih eden sâlik anlamında tasavvuf ve tarikat terimi. Daha iyi bir dinî hayat yaşamak gayesiyle bekârlığı evliliğe tercih eden erkek. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyden sıyrılması, Hakk'ın birliğini her şeyden soyutlaması anlamında tasavvuf terimi.
Suça Teşebbüs
Dolandırıcılık suçu teşebbüse elverişli bir suç tipidir. Failin aldatmaya yönelik hileli davranışlarda bulunmuş olması ile icra hareketleri başlar ve suça teşebbüs mümkün hale gelir. Hileli davranışlar yapıldıktan sonra çıkar sağlanmadan önceki aşamada fail yakalanırsa, teşebbüs söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri