Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle alınır. Burada sayılan işlemler Hanefîler'e göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur. Guslün bu farzlarından başka bir de sünnetleri vardır.
Dolayısıyla abdestin farzlarını yapmak abdestin sahih olması için yeterlidir. Ancak sünnetler, farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri tamamladığı gibi elde edilecek sevabın artmasına vesile olur. Bu bakımdan abdest alırken sünnetleri kasten terk etmek mekruhtur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/103-104).
Guslün farzları üçtür:
2 - Bir kere burna sertçe su çekmek, 3 - Bir kere de bütün vücudu yıkayıp, temizlemek. Ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır. Bu yıkamayı üç`e çıkaran kimse ise, farzı yerine getirmekle beraber, sünnet sevabını da kazanır.
Bedenin herhangi bir yerindeki pislik varsa temizlemek. Avret yerini yıkamak. Gusül den evvel abdest almak. Bedenin üç tarafına su dökmek.
İslam aleminde ibadet etmeden önce ibadet edilecek yerin temizliğine dikkat edildiği kadar ibadet edecek kişinin beden temizliğine de çok önem verilir. Beden temizliği sağlayabilmek için Müslümanlar gusül abdesti almakla yükümlüdür.
İlgili 27 soru bulundu
Bu itibarla, abdest veya gusül alacak kimsenin, yıkanması gereken organlarında, suyun altına ulaşmasına engel olacak bir tabaka bulunmamalıdır. Oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturup suyun bedene ulaşmasına mani olan maddeler abdest ve gusle engel olur.
Cünüp bir kişinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi ise haramdır. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesinin ise mekruh olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle zorunlu bir hal olmadıkça ilk fırsatta boy abdestinin alınması gerekmektedir.
Gusül abdesti ağza su alıp boğaza kadar çalkalamak, burna su çekmek ve bütün vücudu hiç kuru yer bırakmayacak şekilde yıkamak suretiyle alınır. Burada sayılan işlemler Hanefîler'e göre guslün farzlarıdır. Birinin eksik bırakılması hâlinde gusül geçersiz olur.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Cünüpken abdest alınması caiz değildir. Cünüp olan bir kişinin abdest alması, namaz ve diğer ibadetleri yapması mekruhtur. Cünüplük durumu giderilmeden önce gusül (temizlenme) abdesti alması gerekir. Gusül abdesti alındıktan sonra normal abdest alınabilir ve namaz ve diğer ibadetler yapılabilir.
Değerli kardeşimiz, Kapalı bir yerde, tek başına üstünde bir şey yokken yıkanmak caizdir; yani haram değildir. Ancak edeb olarak ön ve arka avret yerleri örtmek daha güzeldir. Çıplak olarak alınan abdest geçerlidir.
Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.
Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur. Yani, bedende iğne ucu basacak kadar da olsa kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlandığı kabul edilir.
373- Guslederken, bedende bir iğne ucu kadar bile yer yıkanmamış olarak kalsa, gusül batıldır. Ama kulak ve burun içi gibi, bedenin görünmeyen yerlerini yıkamak farz değildir. 374- Bedenin görünen veya görünmeyen kısımlarından olduğu hakkında şüpheye düşülen yerin yıkanması gerekir.
Âdet veya lohusalık dönemi bitiminde gusül abdesti almadan ilişkiye girilir mi? Hanefî mezhebine göre âdet ve lohusalığın azami müddetleri (âdetin azami müddeti on, lohusalığın kırk gün) bitince, herhangi bir şart aranmaksızın eşler arasında cinsel ilişki helal olur.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Âişe, Resûl Ekrem'in (s.a.s.) guslettikten sonra ayrıca namaz abdesti almadığını rivâyet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).
Guslün Farzları:
Guslün farz oluşu Kur'ân-ı Kerim'de şanı yüce Allah'ın: "Eğer cünüp iseniz temizleniniz." (Maide, 5/6) ve "Sarhoşken ne söyleyeceğinizi bitinceye kadar namaza yaklaşmayın ve -yolcu olduğunuz zaman müstesna- cünüp iken de gusledinceye kadar (namaza) yaklaşmayınız." (Nisa, 4/43) buyrukları ile sabittir.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusü yani boy abdestil: Bütün bedenin yıkanmasıdır, Gusül (boy) abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Boy abdesti besmele ile niyet ederek, ağza ve burna su vererek, son olarak vücudun her yerini dikkatlice yıkayarak alınır.
Yeni evli çiftler hemen her gün cinsel birliktelik yaşamak isteyebilir. İlk üç aydan sonra bu sıklık azalmaya başlar, bir yılın sonunda haftada 3-4 ilişkiye iner. Cinsel Davranış Uzmanı Barry McCharty, balayında cinsel ilişki sıklığı konusunda çiftlere buldukları her fırsatta seks yapabileceklerini söylemektedir.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
344- İnsan, iki yolla cünüp olur: 1) Cinsel ilişkide bulunmak. 2) İnsandan meni çıkması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri