Diş törpüleme evde yapılabilecek bir işlem değildir, diş hekimleri tarafından diş törpüleme aleti kullanılarak klinik ortamında gerçekleştirilir.
Diş törpüleme işlemi genel olarak lokal anestezi altında yapılır. Bu sayede törpüleme sırasında hasta herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Ayrıca işlem sonrasında da herhangi bir şekilde ağrı ya da acı hissi meydana gelmez. Bazen çok hafif derecede hissedilse dahi kısa bir zaman içerisinde kendiliğinden yok olur.
Diş konturlama işlemi öncesinde gereken durumlarda hastaya lokal anestezi işlemi uygulanır ve bölgenin uyuşması beklenir. Hastanın dişleri uyuştuktan sonra dişin ihtiyacına göre konturlama işlemine başlanır. Dişler istenilen boyuta geldikten sonra, dişleri parlatılır ve düzeltilir.
Diş hekimi Sunny Sihra, 'Bir tırnak törpüsü kullanarak dişlerinizi törpülemek inanılmaz derecede zararlıdır ve diş yapısına ve diş minesine kalıcı hasar verebilir.
Diş törpüleme işlemi dişlere estetik açıdan daha güzel bir görünüm kazandırmak ya da mevcut problemleri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir işlemdir. Diş hekimleri tarafından gerçekleştirilen bu işlem çocuklar için yapılamıyor. Sadece yetişkinlerin törpüleme işleminden faydalanabileceğini belirtebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Diş törpüleme işlemi sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Hasta ilk olarak uzman hekimlerce muayene edilir. Hastanın röntgeni çekilir. İşlem süresince hastanın diş sağlığından emin olunması için bunlar gereklidir.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Dişlerin üst tabakası olan minede işlem yapıldığı için diş törpüleme hassas bir işlemdir ve uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir. Uzman hekim tarafından yapılan diş törpüleme, dişlere herhangi bir zarar vermemektedir.
Kağıt Zımpara: İnce taneli kağıt zımpara, tırnak törpüsü yerine kullanılabilir.
Diş hekimi gerekli görüyorsa kaplamanın yeniden törpülenmesi işlemi yapılabilir. Her diş tedavisinde olduğu gibi kaplama işleminin ardından da bazı hususlara dikkat etmek ağız ve diş sağlığı bakımından tedavinin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Diş teli tedavisi olmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumun birçok nedeni mevcuttur. Ancak başlıca nedeni kas ve kemik yapısının oturmuş bir konumu olduğu için düzelebilmesi açısından dışarıdan bir kuvvetin uygulanması gerekliliğidir.
Dişlerin güzellik için törpülenerek seyrekleştirilmesi de (teflîc) hadiste yasaklanmıştır (Buhârî, "Libâs", 86; Müslim, "Libâs", 119). Bu sebeple İslâm âlimleri tedavi kastı olmaksızın sırf güzellik için dişlerin seyrekleştirilmesini Allah'ın yaratışını değiştirme olarak tanımlayıp câiz görmezler.
Diş Törpüleme Sonrası Ağız Bakımı
Dişin sağlığına kavuşabilmesi için diş hekiminin tavsiye ettiği macunlar ile tedavi desteklenebilir. Diş fırçalama sırasında yumuşak bir diş fırçası ile hafif bir şekilde uygulama yapılmasına dikkat edilmesi önemlidir.
Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir.
Hastalar diş kesilirken acı hissetmezler. Bölgeyi uyuşturmak için sedasyon – iğne ile uyuşturma yapılır. Diş kesimi seansı tamamlandıktan sonra ise anestezi ilaçlarının etkisi zamanla azalacaktır. Hastalar daha sonra acı ve ağrı hissedecektir.
El tırnakları çok çabuk uzadığı için haftada bir kesilmeli ve tırnaklara bir törpüyle şekil verilmelidir. Ayak tırnakları ise daha geç uzar. Bu nedenle en az 15 günde bir ayak tırnakları kesilmeli ve tırnak kenarlarındaki ölü deriler temizlenmelidir.
Magic Probe yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak geliştirilmiş yağ yakma cihazıdır. Karın, kalça, basen, bacak, boyun ve kol bölgelerinde biriken lokalize yağ çeperlerini küçülterek incelme sağlar. Aynı zamanda sarkık cilt, çatlaklar ve selülit gibi sorunların giderilmesinde büyük oranda etkilidir.
Diş törpüleme işlemi genellikle tek seansta tamamlanabilir. İşlem süresi, törpülenmesi gereken diş sayısına, işlem yapılacak bölgelerin durumuna ve hastanın özel ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Genellikle 30 dakika ile 1 saat arasında sürer.
Uzmanlar tarafından gerçekleşen diş kesilmesi işlemi sonrasında o bölgeye uygulanan anestezi iğnesinin etkisi geçtiği takdirde dişlerde ağrı görünmesi normal bir süreç olarak kabul edilmektedir. İşlem sonrası 1 ile 3 gün arasında ağrı ile karşılaşmak mümkündür.
Dişler arası bölgede aşındırma, mine olarak adlandırılan dişin dış tabakasının bir kısmının mekanik olarak kaldırılmasıdır. Belirli dişlerin genişliğinin ½ mm'ye kadar azaltılması mümkündür. Bu yöntemle elde edilen boşluk dişlerin düzeltilmesi için kullanılacaktır.
Diş törpülemenin kaç yaşında yapılacağı konusunda kesin bir bilgi vermek doğru değildir. Ağız sağlığını tehdit eden bazı durumlarda, ebeveyn rızası alınarak diş törpüleme işlemleri yapılabilir. Bazı durumlarda ise diş hekiminizin dişinizin gelişimini tamamlaması için 18 yaşını geçmenizi bekleyebilir.
Arka diş kırıkları genlikle köprü ve dolgu işlemi ile tedavi edilir. Dişin az bir bölümünde meydana gelen kırıklarda dolgu uygulaması tercih edilir. Dolgu malzemesi kaliteli olduğu sürece uzun yıllar sağlıklı bir kullanım sağlar. Arka dişler çiğneme fonksiyonu için kullanılan dişlerdir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri