Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Gusülde önce niyet mi besmele mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Gusülde önce niyet mi besmele mi?

Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gusül almadan önce ne denir?

Gusletmek isteyen bir kimse önce besmele okur ve: "Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya" diye niyet eder. Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Nasıl gusül niyet edilir?

Erkekler ve kadınlar boy abdesti niyetlerini "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" cümlesiyle yapmaktadır. Bu cümlenin gönülden söylenmesi kişinin boy abdestine niyet ettiğini göstermektedir. Boy abdesti niyeti bu şekilde edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Gusülde Euzu besmele çekilir mi?

Gusül abdestinde niyet ve besmele şart değildir.

Niyet getirildiği zaman ayrıca sünnet sevabı kazanılır. Getirilmediği zaman da abdeste mani olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Niyet edip banyo yapmak gusül abdesti yerine geçer mi?

Gusle başlamak niyet sayılır ayrıca dilinizle niyet etmeniz şart değil sünnettir. Gusletmek niyetiyle banyoya girdikten sonra niyet etmeseniz farzları yerine getirseniz gusül abdestiniz tamamdır. Tekrar gusül abdesti almaya gerek kalmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: frmtr.com

125-Boy abdestinde ve normal abdestte niyet etmek şart mıdır?

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Sadece duş alsak gusül sayılır mı?

Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur. Yani, bedende iğne ucu basacak kadar da olsa kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlandığı kabul edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.haber7.com

En doğru şekilde gusül abdesti nasıl alınır?

Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gusülden şüphe etmek guslü bozar mı?

Bu, çoğu kere abdest ve guslün alınıp alınmadığı, tam olup olmadığı ya da bozulup bozulmadığı şüphesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Gusül veya abdest alan kişinin vesvese sebebi ile gusül ve abdestini tekrarlaması gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Cünüpken banyoya girerken besmele çekilir mi?

Sual: Cünüp kimse neler yapamaz? Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Erkek cünüp iken besmele çekilir mi?

Cinsel münasebet sonrası temizlenmemiş yani boy abdesti almamış kişilere cenabet yani cünüp denmektedir. Cenabetken kabeyi tavaf etmek, Kuran'ı okumak, namaz kılmak gibi ibadetlerin yapılması haramdır. Ancak cenabetken besmele veya zikir çekilebilir. Ayrıca Rabbena Atina, Fatiha gibi ayetlerde ezberden okunabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Banyo yapan kişi abdest almış olur mu?

Cevap: Meşru olmayan gusül, abdestin yerine geçmez çünkü ibadet değildir. Başka bir soruda: “Banyo yapmak abdestin yerine geçer mi?” Cevap: Şayet banyo, cenabetten taharet amacıyla yapılırsa abdestin yerine geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Niyet ettikten sonra gusül abdesti alınır mı?

Kısacası oruca niyet ettikten sonra da gusül abdesti alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Regl bittikten sonra gusül abdesti alınmazsa ne olur?

Hata vakit girdikten sonra abdest ya gusül alarak veya teyemmümle bir namaz kılabilme imkanı olmasına rağmen kılmazsa, diğer şartlar için vakit yeterli olmasa da, farz ihtiyat gereği o namazı kaza etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistani.org

Gusül abdestsiz gezene ne denir?

Sözlükte “uzaklaşmak” mânasına gelen cenâbet kelimesi, fıkıh terimi olarak cinsî münasebette bulunan veya başka sebeplerle cinsî zevk duyarak menisi akan kimsenin durumunu ifade eder. Kişiyi bazı ibadetleri yerine getirmekten uzaklaştıran bu duruma cenâbet, bu halde olan kimseye de cünüp denilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Gusül abdesti alinca ne denir?

Besmele çekmek: Gusül abdesti alırken, besmele çekmek sünnettir. Elleri yıkamak: Elleri, parmak araları da dahil olmak üzere üç defa yıkamak gerekir. Avret yerlerini yıkamak: Avret yerlerini, idrar ve dışkı kalıntılarından temizlemek gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Gusül almadan önce ne yapmalıyım?

Öncelikle gusülde farz olan ağzın burnun yıkanması ve bütün vucudun yıkanmasıdır. Niyet etmek, besmele çekmek ve gusülden önce abdest almak sünnettir. Bu sünnetleri hiç yapmasanız da guslünüz geçerlidir. Sizin aldığınız gusül de geçerlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Bismillah demek yeterli olur mu?

Evet, yeterli olur; ancak he harfini belli olacak şekilde çıkarmalı (Bismilla) dememeli. Yani (Bismillah) denirse, besmele çekilmiş olur. Daha uygunu ise (Bismillahi) demektir. Sual: (Kur'anda, hayvan keserken değil, sadece kurban keserken Besmele çekmek farzdır) deniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.facebook.com

31 den sonra normal abdest alınır mı?

Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

1 gün cenabet olmak günah mıdır?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Yanlış alınan abdest kabul olur mu?

Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Gusül abdesti aldıktan sonra kabul olduğunu nasıl anlarız?

Kuru kalan yerde yıkanarak gusül tamamlanmış olur. Gusülde ve abdeste suyun uzvun üzerinden akması ile yıkanmış olur. İster bir defa yıkansın ister üç defa yıkansın su bedenin tamamının üzerinden akıp geçmişse gusül tamamdır. Ayrıca insan ine ucu kadar bir yerin kuru kalıp kalmadığını bilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Saç yıkanmadan gusül abdesti alınır mı?

Ama gusülde bedeni yukardan aşağıya doğru yıkamak şart değildir. Yine tertibî gusülde baş ve boyunu yıkadıktan sonra hemen bedenin yıkanması da gerekmez. Hatta başı ve boynu yıkadıktan sonra bir miktar bekleyip sonra bedeni yıkamasının sakıncası yoktur. Bir defada tamamen başı boynu ve bedeni yıkaması gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sistani.org

Gusül abdesti almadan önce idrar yapmak gerekir mi?

C: Gusül abdesti almadan önce,idrar yapmak mecburmu ??

Fakat idrarını yaptıktan veya epeyce yürüdükten veya uyuduktan sonra şehvetsiz olarak gelecek meni guslü gerektirmez. Çünkü bu durumda o meni, yerinden, şehvet olmaksızın ayrılmış bulunur. İdrarını yaptıktan hemen sonra istibra yapmadan gusül abdesti alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: frmtr.com

Kadinlar cinsel ilişkiden sonra ne zaman gusül abdesti alınır?

Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü

Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Duş almadan gusül abdesti nasıl alınır?

Cünüp olan kimse yıkanmak için su ve uygun bir yer bulamazsa ne yapar? Yıkanmak için su bulamayan veya soğukta gusül abdesti aldığı takdirde hastalanacağı kanaatinde olan ya da gusül abdesti alabileceği uygun bir yer bulamayan cünüp kimse, teyemmüm ederek namazını kılar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT