Gut hastaları kırmızı et tüketimini azaltmalıdır. Bir günde iki avuç içi büyüklüğünden fazla et tüketmemeli ve ayrıca çok yağlı etlerden uzak durmalıdır. Dalak, işkembe, yürek, sucuk, pastırma, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalye, kabuklu deniz ürünleri, kaz ve küçük balıklar da gut hastalarına önerilmez.
Gut Diyetinin Genel Önerileri
Akut ataklar geçince bu besinler az miktarda (60 gr/gün) verilebilir. Süt, peynir, yumurta, pürinden sınırlı diyette en iyi protein kaynaklarıdır. Yağ böbreklerdeki ürik asit atılımını azaltır ve vücutta ürik asit birikimini artırır.
Gut hastalığına iyi gelen yiyecekler, mısır, çerezler, hububat ürünleri, ceviz kaju, keten tohumu badem güvenle tüketilebilir. Bu besinlerin ürik asit düzeyini düşürücü etkileri bilinmektedir. Meyveler, süt ve süt ürünleri de tüketilebilir.
Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Gut hastalığı; kesin tedavisi olmayan bir romatizmal hastalıktır. Ara ara ortaya çıkması ve atakların azaltılması için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Kanda ve dokularda ürik asit yüksekliğinin azaltılması için ilaç takviyesi sağlanır.
Limon suyunun vücut üzerinde alkalileştirici etkisi vardır ve bu alkalileştirici etki artı içindeki C vitamini kandaki ürik asit seviyesini düşürür.
Son araştırmalar kahvenin ürik asit üzerine olumlu etkisinin olduğunu göstermektedir.
Kadınlarda da görülmesine rağmen, erkeklerde 40 yaş ve üzerinde gut hastalığı görülüyor. Gut hastalığının tedavisinde alkol alınmaması, fazla kiloların verilmesi, tansiyona dikkat edilmesi ve peynir ile et tüketiminin sınırlanması öneriliyor. Araştırma grubu, C vitaminin kandaki ürik asit seviyesini düşürdüğünü buldu.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı.
Düzenli olacak şekilde gün içinde 1 fincan hindiba çayı tüketenlerin, gut ağrısından kurtulduğu ve eklemlerinin rahatladığı gözlemlenmiştir. Hindiba çayı eklem hastalıklarına ve romatizma hastalığına çok iyi gelmektedir. Eğer bir süre düzenli şekilde içerseniz gut rahatsızlığını da iyileştirebilirsiniz.
Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur. Bir yumruya yol açan yumuşak dokudaki ürik asit toplanmasına tofüs denir.
Stres, alkol ve yorgunluk da gut ataklarını tekrarlatır.
Süt içmek ve yoğurt yemek gut riskini azaltıyor. Günde iki bardak (tercihen yağsız) süt içenlerde, günde bir bardaktan az içenlere göre gut riski yarı yarıya azalıyor.
Ürik asit seviyesini dengelemenin en basit yolu, bol su tüketiminden geçer. Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır.
Ürik asit yüksekliği olanlar pürinden zengin gıdalar olan sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb), küçük balıklar (hamsi, sardalya, alabalık vb), sucuk, salam, sosis, midye, karides, havyar, istiridye, et suları, nohut, mercimek, fasulye gibi baklagiller ve mayalı gıdalardan uzak durulmalıdır.
İçecek olarak sade su, soda, tatlandırılmamış bitkisel çaylar, sebze ve meyve çayları tüketilmelidir. Kahve ve çay yasak değildir. Ayrıca kahve ve çayda bulunan pürin, ürik aside dönüştürülmeden atıldığı için, depolanma riski bulunmamaktadır.
Düzenli olarak yeşil çay içerek kanda aşırı ürik asit birikmesini önleyebilir, böylece gut gelişme riskini azaltabilirsiniz. Günde 2 ila 3 kez yeşil çay tüketimi önerilmektedir.
Ceviz, kaju, keten tohumu ve badem kullanımının ürik asit düşürücü etkileri var. Tedavi edilmeyen gut hastalığı birçok soruna yol açabilir. Tedavi edilmezse kronik eklem hasarına yol açar.
Ceviz, kaju, keten tohumu ve badem kullanımının ürik asit düşürücü etkileri var” dedi. Tedavi edilmeyen gut hastalığının birçok soruna yol açabileceğine işaret eden Doç. Dr. Can, “Tedavi edilmezse kronik eklem hasarına yol açar.
Bunun dışında kabuklu deniz ürünleri, sakatat, sucuk, sosis, pastırma, salam, tam yağlı süt ve yoğurt çeşitleri, tereyağı ve margarin, yağlı et suları ve bunlardan yapılmış yemekler, hamur işi, börek, çörek, pasta veya yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemeklerden de uzak durmak gerekiyor.
Huntington hastalığının erken başlangıcı da tespit edilmiştir. Ancak üçüncü bir olasılık daha var. Süt, ürik asit seviyelerini düşürür ve ürik asit, Huntington'a karşı koruyucu olabilir ve ayrıca Parkinson'un neden olduğu düşüşü yavaşlatabilir.
5. Zeytin Yağı: Pek çok bitkisel yağ ısıtıldıklarında ya da işlendiklerinde bozulur. Bu bozuk yağlar vücuttaki ürik asit seviyelerini kontrol etmede önemli olan E vitaminini yok ederler.
-Taze fasulye, enginar, yoğurt, ayran ürik asit düzeyini düşürür. Bol C vitamini almak da idrar ile ürik asit atılımını artırır.
Her gün içildiğinde yüksek tansiyonu %10 oranında azaltır. Limonlu su ürik asidin seyreltilmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri