Sırlı ve sırsız toprak güveç çeşitleri vardır. Uzun süreli kullanım için dikkat etmeniz gereken konulardan biri de budur. Güveçlerin içerisindeki parlak katman sayesinde güveçten dışarı su sızmaz. Ama sırlama işlemi esnasında farklı metal kullanımları olabilir.
Sırlı toprak güveçlerin içerisinde parlak bir kaplama maddesi bulunur. Toprak Güveç sırlama işlemi güvecin su sızdırmasını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında bazı metaller, özellikle kurşun da kullanılıyor. Bu nedenle biz toprak güveç seçerken sırsız olanını tercih etmenizi öneririz.
Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır.
Toprak güveç kaplarının iç yüzeyi parlak görünümlü, cilalı ise sırlıdır. İç yüzeyi mat ve kaplamasız ise, sırsızdır.
İlgili 20 soru bulundu
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlarından olan güveç yemeklerinin yapıldığı güveç çanakları Türkiye'nin önemli el sanatları ve çanak çömlek imalat merkezi olan Nevşehir'in Avanos ilçesinde yapılarak, tüm Türkiye'ye ulaştırılıyor.
Topraktan yapılan güveç tenceresi ilk kullanım için öncelikle güveç içini yağlamanız gerekir. Yağlama aşaması için yemeklik sıvı yağ kullanabilirsiniz. Güveç içine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ dökün ve ardından bir fırça yardımıyla tüm yağı güveç yüzeyine yedirin. İç ve dış yüzeyini tamamen yağlayın.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.
Yöresel Yemekler
Fırında Tavuklu Sebzeli Güveç yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, yalancı kelle paça çorbası, fırında tavuklu sebzeli güveç, havuçlu pilav ve gofretli muhallebi tatlısı son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Önceden ısınmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Fırından çıkan sıcak güveci, bir nihale üzerine alın. Kapağını açtıktan sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Afiyet olsun.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Güveçte pişen et ve sebze yemeklerinin, tavuk veya deniz ürünlerinin ya da baklagillerin tadı bir başka olur. Çünkü toprak kaptan aldığı o has kokuyla yemeğin rayihası da bir farklı olur. Kısık ateşte malzemenin güveçte pişme süresi 2-3 saatten fazla olup sonuç elbetteki her zaman mükemmeldir.
GÜVEÇ SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ? Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun vb. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Güvecinizin büyüklüğüne göre ayarlayabileceğiniz bir miktar karbonata azar azar su ekleyerek macun kıvamına getirebilir, bu karışımı zarifçe güvecin içine, dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Dibi tutan güveçler için etkili bir temizleme yöntemi olan karbonat bir miktar su ile karıştırılarak Mac kıvamında güvecin hem iç hem de dış bölgesine sürülür. Bir sünger yardımı ile ovalayarak yanık lekelerini giderdikten sonra bol ılık su ile temizlenir.
GÜVEÇ YEMEĞİ PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Güveç tarifi hazırlama süresi 40 dakika, pişirme süresi 1.5 saattir.
Güveci yapmadan bir gece önce etinizi dinlendirirseniz, daha yumuşak bir kıvamda olacaktır. Mevsimine göre içindeki sebzeleri değiştirebilirsiniz. Etin daha aromalı olmasını istiyorsanız etinizi marine edebilirsiniz.
Güveç eti için kuzunun ön alt kolları (incik kısmı) kullanılmalıdır. Güveç kabınız büyük ise, kemiği ile birlikte pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Güvecin olmaz ise olmazı küçük küçük doğranmış kuyruk yağıdır.
Fırında güveç yaparken tepsiye su konur mu? Çatlama ihtimalini azaltmak için porsiyonluk güveç kaplarının konulduğu tepsiye su konulur. Bu güveçlerin tabanlarının yanmasını Üst tarafın da aşırı kurumasını önler. Yani kaseleri suyun içine oturtulur.
Ocakta ağzı kapalı bir şekilde tenceremiz 10 dakika kadar orta ateşte kaynayana kadar pişirilir ve sonrasında 200 derecede önceden ısıtılmış fırına alınır. Fırında da 50 dakika ağzı kapalı 10 dakikada ağzı açık olmak üzere 1 saat pişirilir.
Üzerine halka halka doğranan domatesler dizilir ve tereyağ kaşar gibi kesilip üzerine konulur. Salça ile sos yapılır. Tuz karabiber eklenir.
İçine bolca sarımsak, zeytinyağı ve karabiber koymak da şart.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri