Eti mutlaka marine edin Marinasyon işlemi etlerinin daha lezzetli olmasını sağlarken daha yumuşak olmalarına da yardımcı olur. Bu marinasyon işleminde kullanacağız zeytinyağı, yoğurt suyu, soğan suyu gibi malzemeler özellikle onların lezzetini daha çok açığa çıkarmaya yardımcı olur.
Önce kuşbaşı etin içine süt ve zeytinyağ koyulup en az 3-4 saat bekletiyoruz. Not: ben akşamdan marine edip, ertesi güne kadar beklettim. Ertesi gün et süzdürülür.
Eti yumuşak pişirmek için üzerinde bir veya iki damla elma ya da üzüm sirkesi ya da limon suyu gezdirebilirsiniz. Dolaptan çıkarılan et, yaklaşık 10 dakika oda sıcaklığında bekletilmeli. Bu şekilde etin gevşemesini sağlarsınız. Bekletilen etin üzerine zeytinyağı sürün ve yağı iyice yedirin.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Etlerin üzerine hazırlanan marinasyon karışımını dökün ve etlere masaj yaparak bu sosu iyice yedirin. Etlerin üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az 2 saat veya 8 saat eğer imkan var ise 1 gün bekletin. Pişirme öncesi etleri dolaptan çıkardığınızda bir süre oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin.
İlgili 17 soru bulundu
Sertlik derecesi fazla olan etler, 48 saati geçmeyen bir marine işleminden geçmelidir. Eğer mangalda pişireceğiniz eti marine etmek istiyorsanız ve marine için geç kaldığınızı düşünüyorsanız mutlaka bir gün öncesinden marine ederek buzdolabına kaldırmalısınız.
Etinizi marine ederken tuz koyabilirsiniz. Ayrıca limon, balsamik sirke ya da elma sirkesi gibi bir asit eklemeyi de unutmayın.
Pişirilicek etin en önemli noktalarından biri doğru şekilde ve yeterli zamanda marine etmektir. Bunun amacı kullanacağımız malzemelerin içindeki asitler etin sinir lerini gevşeterek etimizi yumuşatacak ve lokum gibi olmasını sağlayacak. Marine işlemini yapmazsanız/tercih etmezseniz bu zahmete hiç girmeyin.
Kırmızı et terbiyesi için yayvan bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezdiğimiz sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etlerimizi içine yerleştirelim. Belirli bir süre boyunca ( en az 2 saat ) ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Süt: Asitli olduğu için eti çürütür. hem dinlenir hem de yumuşar. Eti marine etmek için yoğurtta kullanılabilir.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın. Buzdolabında saklayacağınız zaman çiğ eti alt raflara, pişmiş eti üst raflara koyun.
Kırmızı etin terbiyesi için genellikle zeytinyağı, bitkisel yağ, salça, yoğurt, süt, soğan, sarımsak ve bazı baharatlar kullanır. Çünkü bunlar çok güçlü asitlerdir ve Özgür Şef'in deyimiyle etin lezzetini alan, çiğnedikçe ağızda büyümesine neden olan sinirlerin canına okur!
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Güveç Tarifinin Pişirme Önerisi
Eğer domates mevsimi değilse yerine domates salçası kullanmayı tercih edebilirsiniz. Pişirme işlemi esnasında bir parça kuyruk yağı kullanmanız güvecin yağlanmasını ve yemeğin daha da artmasını sağlayacaktır. Yoğurtlu mezeler, lavaş ve ayranla servis edebilirsiniz.
Güveçte hangi et kullanılır sorusuna verilecek cevap kuzu etidir. Kırmızı et, tam anlamıyla demir ve vitamin deposudur.
Birkaç Damla Sirke Eti Yumuşatır, Pişirme Süresini Kısaltır!
Son olarak etleriniz pişerken üzerlerine damlatacağınız bir kaç damla sirke, hem etlerinizin yumuşacık olmasını hem de çok daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
- Maden suyu ile et yumuşatmayı birçok kişi bilmez. Maden suyu kırmızı et marine tariflerinde sıklıkla kullanılır. Hızlı şekilde eti marine etmek istediğinizde bir yemek kaşığı kadar karbonatla etinizi harmanlayın akabinde ise bir maden suyunu ete döküp dolapta birkaç saat bekletin.
"Kuşbaşı şeklindeki etleri marine etmeyi düşünüyorsanız, öncelikle bir kaba almanız gerekmektedir. Ardından, üzerlerine bir miktar zeytinyağı dökerek kimyon, tuz, toz biber ve kekik ekleyebilirsiniz. Baharatlar, kuşbaşı et marinasyonunda önemli bir rol oynar.
Bu nedenle bazı insanlar etleri pişirmeden, dondurmadan veya marine etmeden önce yıkayarak bakterilerden kurtulmak için onları yıkamayı tercih eder. Birçok gıdayı suyla temizlemek doğru bir uygulama olsa da etleri yıkama işlemi gereksizdir ve hatta bazı sağlık risklerini beraberinde getirebilir.
Et marine edilmeden önce yıkanmalı mı? Eğer marine etmek istediğiniz et kanlı bir etse, mesela yeni kesilmiş bir kurban etiyse, akan suda yıkamayın, soğuk suda bekletin. Soğuk su, etin dokusunu korur, pişme kalitesini olumlu etkiler.
Marine edilen et oda sıcaklığına ulaşana kadar dışarıda bekletilir. Tava etleri cızırdatacak kadar ısıtılır. Daha sonra mühürleme işlemi yapılır. Ateş kısılarak, etin kısık ateşte kendi suyu ile pişmesi beklenir, kafanızda bütün et nasıl pişirilir sorusu varsa eti kısık ateşte pişirmek gerektiğini unutmayın.
Marine, etin sadece lezzetini artırmakla kalmaz, aynı zamanda etin pişirme sırasında sertleşmesini de engeller. Bu sayede, daha yumuşak ve lezzetli bir et yemeği elde edilir. Ayrıca, marine edilmiş etin daha uzun süre dayanmasını ve daha lezzetli bir hale gelmesini sağlar.
Süt; yine oldukça güçlü asitler içerir ve bence marinasyon için çok uygun bir maddedir. Soğan suyu ve süt, etin içindeki sinirlerin canına okur.
Eti marine etmede yoğurt, soğan suyu ve süt kullanabiliriz. Bunların içerisindeki asit etin sert dokusunu parçalayarak ete lezzet katar. Etinizi marinasyonda ne kadar uzun süre dinlendirirseniz lezzeti o kadar artacaktır. En ideal süre ise 24 saattir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri