Güveçlerin küflenmesinin temelinde iki ana neden yatar. Bunlarından birinci doğru temizlenemediği için içerisinde yemek artığının kalması diğeri ise güvecin ıslak olarak bırakılmasıdır. Küflenmiş bir güveci temizlemek için ilk yapmanız gereken kuru ve temiz bir bez yardımı ile önce güvecin içini iyice silmelisiniz.
Toprak Güveç sırlama işlemi güvecin su sızdırmasını engellemek için yapılan bir işlemdir. Ancak bu işlem sırasında bazı metaller, özellikle kurşun da kullanılıyor. Bu nedenle biz toprak güveç seçerken sırsız olanını tercih etmenizi öneririz.
Sırsız güveçleri kullandıktan sonra makineye atmamalısınız. Elde yıkama yaparak içinde kalan artıkları temizleyebilirsiniz. Güveçlerin tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra dolaba kaldırabilirsiniz.
Toprak güveci ilk kez kullanacaksanız, güvecin içini ve dışını kuru bir bez yardımıyla güzelce temizleyin. Ardından güvecin boyutuna bağlı olarak ayçiçek yağı veya zeytinyağını güvecin içerisine dökün. Temiz bez ile bu yağı güvecin içine tamamen yedirin. Aynı işlemi, varsa kapağına da uygulayın.
Küflenen Güveç/Çömlek Nasıl Temizlenir? Temizlenmiş olan çömlek güveci kuru bir bez, sünger veya peçete yardımıyla silmelisin. Ardından bir miktar ılık suyu çömleğin içine koyup kaynayana dek beklemelisin. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra ılık suyla durulayıp kurulayabilirsin.
İlgili 36 soru bulundu
Yanmış güveç nasıl temizlenir sorusu da sıkça merak edilir. Dibi tutan güveçler için etkili bir temizleme yöntemi olan karbonat bir miktar su ile karıştırılarak Mac kıvamında güvecin hem iç hem de dış bölgesine sürülür. Bir sünger yardımı ile ovalayarak yanık lekelerini giderdikten sonra bol ılık su ile temizlenir.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.
Önceden ısınmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 1,5 saat pişirin. Fırından çıkan sıcak güveci, bir nihale üzerine alın. Kapağını açtıktan sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Afiyet olsun.
Çömlek ocağa konur mu? Kaliteli güveç tencereler ocak üzerinde kendi kapakları veya uygun tencere kapağı ile örtülerek düşük ısıda kullanılmalıdır.
Ocaktan veya fırından aldığınız sıcak güveci doğrudan soğuk veya ıslak zemin üzerine koymayın. Bir altlık kullanın. Güveç kabınızı buzdolabına koymayın.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Güveç kap yapımında en önemli faktör toprağın kalitesi. En kaliteli toprak çeşidi ise Balıkesir'in İvrindi ilçesindeki Kayapa'da bulunuyor.
Fırında Güven Kaç Dakika Nasıl Pişirilir? Fırında güveç fırına girmeden önce fırın 10 dakika boyunca 180 derecede ısıtılır. Sonra bu fırında bir buçuk saat boyunca güveç pişirilir. Güveç fırına girdikten sonra fırının derecesi 70'e düşürülür.
GÜVEÇ SEÇERKEN NEYE DİKKAT ETMELİYİZ? Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun vb. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir.
Güveç ne kadar sürede pişer? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Güveç yapmak için kullanılan toprak kapların yemeklerinize toprak kokusu vermemesi için kullanmadan önce kabı ısıtın. İçine bir bardak sirke dökün. Her tarafına temas etmesini sağlayın. Sirke soğuyana kadar bekletin ve dökün.
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Güveç, killi toprakta pişirilerek şekil verilen yemek kabı olsa da, günümüzde yemek adı olarak kullanılır. Güveç kaplarında hazırlanan yemeklerden ilk akla gelen kuzu etidir. Demir ve vitamin deposu olarak bilinen kırmızı et, protein bakımından oldukça zengindir.
Sebzeler güvece yerleştirilir.
Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur. Üzerinden sıvı yağ gezdirilir. Baharatlar eklenir.
NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Nevşehir'in Avanos ilçesinde üretilen güveçler, yurdun dört bir yanına ve bazı ülkelere gönderiliyor. Türkiye'nin gözde turizm bölgelerinden Kapadokya'nın el sanatları merkezi konumundaki Avanos'ta, Kızılırmak'tan çıkarılan toprak ve çamur, ustaların elinde şekilleniyor.
Toprak güveç, toprak cezve ve kapaklarımız tamamen geri dönüştürülebilir, tekrar kullanılabilir ve bulaşık makinesinde yıkanabilirdir.
Bulaşığın kirlilik derecesine göre ılık ya da sıcak suyla silmek, çoğu kez temizlik için yeterlidir. Çömlek kapların temizliğinde bulaşık deterjanı gibi kimyasal ürünleri kullanmaktan kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri