Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Sıcak soğuk göre göre içinde rutubet oluşuyor ve böcekleniyor. Mümkünse küçük paketler halinde satılan mısırlardan al patlat bitir paketi sonra tekrar al. Marketlerdeki paketlerin havası alındığından büceklenmesi imkansız. Ayrıca bu ufak böcekler her kurutulmuş yicekte oluşur.
Bakliyat ve özellikle pirinç paketlerinin alt kısımlarında görülen tozlanma, ürünlerdeki kurtlanmanın ve pirinç biti oluşumunun göstergesidir. Tozlanmış ürünler tüketilmemelidir. Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Bakliyat böceklerinden kurtulmak için küp şeker de oldukça etkili bir çözümdür. Defne yaprağını bulgur, pirinç ve mercimek gibi bakliyatların içine koyduğunuz da yiyeceklerin kokusunda değişim olmaz ancak çay ve kahve gibi içeceklerin aromasında bazı değişikliklere neden olur.
İlgili 16 soru bulundu
Kettle Heroes'a göre patlamış mısır taneleri nemini bir yıla kadar koruyabilir. Bu noktadan sonra gerçekten kuruyabilir ve hatta küflenebilirler. Patlamış mısırın bozulup bozulmadığından emin değilseniz, rahatsız edici kokular için mısırı koklayın.
Mısırları saklamak için derin dondurucuya atabilirsiniz. Bu şekilde kullanım süresi en çok 12 aydır. Mısır paketlerinin üzerine dolaba koyduğunuz günü yazarsanız bu şekilde daha rahat ve sağlıklı mısır tüketebilirsiniz. Üzerinden 1 yıl geçmiş mısırları tüketmeniz sağlığınız açısından iyi değildir.
İyi mısırın taneleri orta koyu sarı renkte olur. Tanelerinden birine hafifçe bastırdığınızda içe doğru ezilir hatta çok iyi tür bir mısırsa bastırdığınızda patlayabilir, içinden sıvı bile çıkabilir. Burada aradığımız özellikle hafif bastırınca içe gömülüyor olması.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Exdel 5 SC, Deltamethrin güçlü öldürücü aktif madde olarak görev alır. Uzun süre kalıcılığa sahiptir. Suda süspansiyon konsantre ürün olduğundan dolayı, kokusuzdur ve yüzeylerde leke bırakmaz. Kapalı alanlarda güvenle kullanılabilecek ürünlerimizdendir.
Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Güveli bakliyat yenir mi? Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Üste çıkan taneler mutlaka çöpe atılmalıdır. Çünkü böcek biti, pirinçlerin içini oyarak yumurta bırakır. Bu yüzden üstteki pirinç taneleri tüketilmemelidir.
Un ve bakliyatın saklandığı dolabın içine ya da un kavanozunun içerisine 2-3 adet defne yaprağı konulması böceklenmelere engel olacaktır.
Böceklenmiş mısır unu yenir mi? Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
PİRİNÇ BİTİ ZARARLI MIDIR? Pirinç biti bakliyatlara, bisküvilere, hububat çeşitlerine, makarna gibi ürünlere zarar verir. Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Çoğumuzun evinde mutlaka baklagiller vardır. Pirinç, bulgur, fasülye, mercimek gibi bu gıdalar zamanla böceklenme göstermektedir.
Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Güve yumurtası güve kovucu ilaçlar sayesinde yok edilebilir. Marketlerde ya da eczanelerde satılan spreyler ya da tabletler güve öldürücü ya da kovucu olarak kullanılabilir. Güve ilacı yetersiz kalırsa ilaçlama şirketlerinden de yardım alabilirsiniz.
Güveler ve tırtılların bazılarında vücut dış yüzeylerinde kendilerini savunmak amacıyla doğrudan tahriş veya çeşitli toksinleri iletme yeteneğine sahip tüyleri veya keskin dikenler bulunmaktadır. Bunlar ile doğrudan temas deride bir tepki uyandırmakta ve kaşıntılı döküntülere neden olmaktadır.
Güve çeşitleri bakliyatları sakladığımız alanlarda oluşabilirler. Nohut, mercimek, bulgur gibi bakliyatların ağzının açık kalması, güvelerin oluşmasına, burada saklanmasına ve beslenmesine neden olabilir. Özellikle sıcak havayı ve nemi seven güveler bulunduğu ortamda can sıkıcı bir hale gelebilirler.
Ayrıca kaynatırken mısıra tuz eklenmez mısırı sertleştirir. O yüzden mısıra tuz piştikten sonra yerken atılır. Mısıra haşlarken atacağınız bir miktar şeker mısıra hem güzel bir tat verecektir, hem de mısırı yumuşatacak ve çabuk pişmesini kolaylaştıracaktır.
İyi bir mısır almak için püsküllerine de bakmak gerekir. Eğer püsküller sık ise bu mısırın taze olduğunu anlamına gelir. Taze ve organik olan mısırın taneleri seyrek olmalıdır. Mısırın tanesine elinizle bastırdığınızda dağılıyorsa bu da mısırın daha taze olduğuna işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri