Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi bir standarttır. Eskiden HACCP olarak bilinen bir belgedir.
Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kay- betmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açı- dan temiz, bozulmamış besinlerdir.
Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan olan gıda maddelerini almayın. Her zaman önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun. En sonra balık veya etinizi alın. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayın.
Güvenli (sağlıklı) gıda besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan bozulmamış gıda maddesi demektir.
İlgili 17 soru bulundu
En sağlıksız yiyecek nedir? Zararlı yiyecekler ve diyabet diyet içecekler, konserve gıdalar, dondurulmuş gıdalar, kahve kreması, trans yağlar, bulyon, şekerli içecekler, dondurma, bisküvi, işlenmiş ve kırmızı et tüketimi, kızarmış yiyecekler başlıca uzak durulması gereken gıdalardır.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük. Beyni korur ve göz sağlığını güçlendirir.
Hayvansal besinlerin etiketinde oval şekilde ve içinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen işletme onay numarasının bulunduğu "tanımlama işareti" aranmalı, diğer ürünler için ise yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kayıt altına alınan gıda işletmelerine verilen "İşletme Kayıt Numarası" (İKN) bulunan ...
SAĞLIKLI BESİN SEÇERKEN DİKKAT EDİN!
Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır. Çocuklara katkı maddesi içeren yiyecekler mümkün olduğunca yedirilmemelidir. Saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Beyaz ekmek yerine kepekli, esmer ekmek tercih edilmelidir.
Gıda muhafaza yöntemlerinde Pastörizasyon, Sterilizasyon, Kurutarak muhafaza, Soğukta muhafaza, Dondurarak muhafaza, Işınlama uygulamaları ile muhafaza, Yüksek basınç uygulamaları ile muhafaza fiziksel muhafaza olarak adlandırılır.
Temiz gıdalar vücudumuzda toksik etki yaratmayacak, besin değeri yüksek, mevsiminde olan ve işlenmemiş gıdalardır. Bu gıdaları diyetimize sokarak hem sağlıklı bir bedene sahip olup hem de daha lezzetli gıdalar tüketmiş oluruz.
Mutlaka ambalajlı, etiketli, üreticisi ve markası belli olan ürünler satın alınmalıdır. Isıl işlem görmemiş süt ve sütlerden üretilen peynir, tereyağı, krema gibi ürünlerin insan sağlığını tehdit eden zararlı bir mikroorganizmayı içerme olasılıkları çok yüksektir. Bu ürünler pişirilmeden tüketilmemelidir.
Fiziksel kirlenmeye yol açan yabancı maddeler cam kırıkları, kıymık, metal, saç, tel vb maddeler olabilir. Kimyasal Kirlenme: Maddelerin neden olduğu kirlenmedir. Kimyasal kirlenmeye neden olan maddeler metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, gıda katkı maddeleri olarak sayılabilir.
Gıda kalite kriterleri, fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak değerlendirilebilir. Fiziksel kriterler ürünün boyutları, hacmi, kıvamı ve tekstürüdür. Kimyasal kriterler ürünün protein, karbonhidrat ve yağ değerleridir. Biyolojik kriterler ise, ürünün mikrobiyal ve enzimatik özellikleridir.
HACCP'in Temel İlkeleri
Kritik limitlerin oluşturulması Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması
Gıda güvenliği; gıdada tüketim anında veya (tüketici tarafından kullanıldığında) gıda kaynaklı tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikelerinin girişi gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir, bu nedenle de gıda zinciri boyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi önemlidir.
Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz.
-Aldığımız ürünün gıda işletmecisinin bilgileri kontrol edilmelidir. -Şişkinlik oluşmuş, yırtığı, çatlağı, deliği olan ya da eğilip bükülmüş olan paketleri alınmamalıdır. -Ambalajın üzerinde yazan kullanım koşullarına dikkat edilmelidir. -Aldıktan hemen sonra saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
1- Tüketici, bir ürünü satın almadan önce, o ürüne gerçekten ihtiyacı olup olmadığını gözden geçirmelidir. 2-Satın alınacak olan ürünlerin tüketicinin bütçesine uygun olup olmadığını tüketici iyi hesaplamalıdır. 3-Ürün teslimi yapılmadan, tüketici ücret ödememeli, herhangi bir belgeye imza atmamalıdır.
Rengine dikkat edin!
Kırmızı et alırken düşülen en önemli yanılgı koyu renk alan etin çok beklemiş olması inancıdır. Etin bekletilmiş olup olmadığını anlamak için üzerinde yer alan koyu halkalara dikkat etmek gerekir. Eğer etin renginde koyu mor halkalar oluşmamışsa o et taze anlamına gelir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Mükemmel kahvaltınızı oluşturun
Bir parça protein muhakkak yer almalı: Peynir, yumurta, yoğurt, süt, tofu, füme et gibi protein kaynaklarından biri kahvaltıda yer almalı. Kahvaltı öğününüzün en az ¼'ü proteinden oluşmazsa, gün içerisinde daha çabuk acıkacağınıza ve fazla besin tüketeceğinize kesin gözü ile bakılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri