Öl- çeğin güvenirliği bir ölçek bir kez uygulanarak, bir ölçek iki kez uygulanarak veya iki eşdeğer ölçek bir kez uygulanarak incelenebilir. Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Güvenirliği artırmada en etkili ve öncelikli yol soru sayısını artırmaktır. Soru sayısı artırıldıkça duyarlılık artacaktır dolayısıyla güvenirlik yükselecektir. 2. Sorular; açık, net, anlaşılır ve sade bir ifadeyle yazılmalı, soruların yanıtının kesin olması güvenirliği artırır.
Güvenirlik, bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde benzer, kararlı sonuçlar elde etme yeteneği ya da araştırma tekrarlandığında benzer bulguların elde edilme derecesi olarak tanımlanabilir.
Katsayının 0.7 ve üstü bulunması durumunda ölçeğin güvenirliği iyi olarak kabul edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bir testtin güvenilir olması için iç tutarlılık katsayısının 0,60'dan fazla olması gerekmektedir. Bir testin mükemmel güvenilirlikte olması için iç tutarlılık katsayısının 0,90'dan fazla olması gerekmektedir.
Ölçüt geçerliği, ölçüt kabul edilebilen bir testle, aynı değişkeni ölçmek için hazırlanmış başka bir testten alınan puanlar arasındaki korelasyon katsayısının hesaplanmasıyla elde edilir.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon. Ölçmede Güvenirlik ve Korelasyon , tesadüfi hatalar mümkün olduğu kadar az ise güvenirlik o kadar yüksektir.Yani güvenirlik testin hatalardan arınık olmasını amaçlar.Güvenirlik değeri 0-1 arasında değer almalıdır ve homojen sorular güvenirliği arttırır.
Reliability Statistics tablosunda Cronbach's Alpha 0.7'den büyük olmalıdır. 0.8'den büyük bir değer de tercih edilebilir.
Güvenirliği Etkileyen Etmenler
Ölçme sonuçlarının güvenirliğini artırmada en etkili yol, soru sayısını artırmaktır. Sınavın yapıldığı ortam koşulları güvenirliği etkiler. Testin uygulandığı grubun heterojen olması güvenirliği artırır. Standart sapmanın yüksek olması güvenirliği artırır.
Bu formülle elde edilen güvenirlik katsayısı yüksekse; test maddeleri birbirleriyle tutarlıdır. KR–20 ve KR–21 ile elde edilen sonuçlar ne derece yüksek ise güvenirlikte o oranda yüksek demektir. Hem KR-20 hem de KR-21; doğruların 1 yanlışların ve boş bırakılan soruların ise 0 kabul edildiği testlerde kullanılırlar.
Maddelerin iç tutarlılığının bir ölçüsü olan Cronbach alfa katsayısı, ölçekte bulunan maddelerin homojen yapısını açıklamak veya sorgulamak üzere kullanılır. Cronbach alfa katsayısı yüksek olan ölçekteki maddelerin birbirleriyle tutarlı bir o kadar da aynı özelliği ölçen maddelerden meydana geldiği yorumu yapılır.
Kuder- Richardson (KR 20 - KR21), Bir testin tekrarı, paraleli ya da iki yarısı yerine, testteki tüm maddeler arasındaki tutarlılığın bir ölçüsünü verir. Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır.
Bir test ölçmek istediği özelliği doğru ve diğer özelliklerle karıştırmadan ölçüyor ise bu testin geçerli olduğu söylenir. Geçerli bir testte bulunması gereken en önemli özellik testin güvenilir olmasıdır. Güvenilirlik; bir testin veya ölçeğin ölçmek istediği şeyi tutarlı ve istikrarlı bir biçimde ölçme derecesidir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Cronbach alfa, Maddenin güvenirliliğini hesaplama yöntemlerinden biridir. Test maddeleri arasındaki ikili korelasyondan hesaplanan iç tutarlılık katsayısına cronbach alfa katsayısı denir. KR-20 formülünün özelleşmiş halidir.
Güvenirlik, iç ve dış geçerlik olarak incelenir. Nitel araştırmada, iç güvenirliği artırmak için bulguların yorum yapılmadan sunulması ve kodlayıcılar arasında fikir birliğine varılması gerekir. Dış güvenirliği sağlamak için araştırma verilerinin analiz ve sonuçlarla uyumu uzman kontrolü ile sağlanmalıdır.
nitel araştırmada geçerliği oluşturmayı sağlayan önemli özelliklerdir. Güvenirlik araştırma sonuçlarının tekrar edilebilirliği ile ilgilidir. Bunun anlamı eğer çalışma ikinci kez yürütülmüş olsa aynı sonuçları verir mi? Eğitim araştırmalarında güvenirlik önemli bir problemdir.
İki Yarıya Bölme Yöntemi'yle bulunan güvenirlik katsayısı yüksek ise, bu durum testin iki yarısından elde edilen puanlar arasında bir tutarlılık bulunduğu anlamına gelir. KR 21 formülüyle elde edilen katsayı, güvenirliğin alt sınırı olarak kabul edilir.
Kuder-Richardson Güvenirlik Katsayısı
Eğer testte yer alan maddelerin güçlük düzeyleri aşağı yukarı birbirine eşitse KR21 güvenirlik katsayısı kullanılır.
20 numaralı formül, yani KR20 formülü, test güvenilirliğini hesaplamada o güne kadar kullanılmakta olan test tekrar test ya da testi yarıya bölme yöntemlerinin gideremediği bazı sorunları ortadan kaldırabilmek amacıyla geliştirilmiştir.
0 ile 1 arasında değer alır 1'e yaklaştıkça soru kolaylaşır. 0'a yaklaştıkça zorlaşır. Başarı testlerinde bunun, 50 civarında olması arzu edilir. 0.30-0.39 arasında: madde iyidir.
Cronbach'ın Alfa Formülü
N = şeylerin sayısıdır. c̅ = elemanlar arasındaki kovaryansı ifade eder. v̅ = madde varyansını ifade eder. Cronbach alfa değeri, ortalama kovaryansın ortalama toplam varyansa bölünmesiyle hesaplanır.
3. Geçerliğin yüksek olabilmesi için güvenilir olması gerekir. Fakat güvenirliği yüksek olan bir testin geçerliği düşük olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri