Güvenlik ihlali bilgisayar verilerine, uygulamalara, ağlara veya cihazlara yetkisiz erişimle sonuçlanan bir olaydır. Bilgilere yetkisiz erişim sağlanır. Genellikle, davetsiz bir misafir güvenlik mekanizmalarını atlatabildiğinde meydana gelir.
3.1 Bilgi Güvenliği İhlal Olayı
Kurumun bilgilerinin gizliliğini, bütünlüğünü veya kullanılabilirliğini herhangi bir biçimde etkileme potansiyeline sahip herhangi bir olaydır.
İhlal Bildirimi Sistemi Kullanıcıları KVK Kanunu'nun 11 inci maddesinde düzenlenen haklarını, KVK Kanunu'nun 13 üncü maddesi ve Veri Sorumlusuna Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ hükümleri çerçevesinde Bakanlığa başvurmak suretiyle kullanabilir.
Tehdit: Bir güvenlik açığından yararlanabilecek olası bir tehlike, tehdit kavramını ifade eder. Güvenliği ihlal etme potansiyeli olarak da ifade edilir.
Kullanıcı güvenlik ihlalleri ne gibi sonuçlar doğurur? Bir kullanıcının hatası tüm sistemi etkileyebilir. Örneğin; Bir kullanıcı kendi kullandığı bilgisayar ile tüm ağa bağlı olduğundan kullanıcıya bulaşan bir tehdit tüm sisteme yayılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Güvenlik açığı, bir sistemin veya uygulamanın koruma mekanizmalarının zayıf veya eksik olduğu durumu ifade eder. Bu tür bir açık, kötü niyetli kişilerin sisteme izinsiz erişim sağlamasına veya hizmetin istenmeyen şekilde kullanılmasına neden olabilir. Güvenlik açıkları, birçok farklı faktörden kaynaklanabilir.
Bilgi Güvenliği açıklıkları/zayıflıkları zaman kaybedilmeden yönetime raporlanır. ISO 27001:2013, A.16.1.3.
Kasıtlı ya da kazayla, herhangi bir taşınabilir aygıtın yetkili kullanıcısı (taşınabilir medya dahil) dışında kullanımı, kaybı veya bulunması durumunda İhlal Olay Raporlama prosedürleri aracılığıyla BGYS Birimine bildirilir.
Web üzerinden yapılan bildirimler, BGYS yetkilileri saglik.gov.tr uzantılı e-mail hesaplarına otomatik eş zamanlı mail olarak iletilir. BGYS yetkilileri bildirimin bilgi güvenliği ihlal olayı olup olmadığını tespit eder, analizini yapar veyayılmasını önlemek için alınması gereken acil eylem gerekli ise süreci başlatır.
Bilgi Güvenliği: Bilgi Güvenliği ve Kullanıcı Sorumluluğu
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bundan 20 yıl kadar önce, bilgisayar ve internet günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi.
Veri İhlali Nedir? Veri ihlali; gizli, hassas veya korunan bilgileri yetkisiz bir kişiye ifşa etmektir. Veri ihlalinde bulunan dosyalar izinsiz olarak görüntülenir ve/veya paylaşılabilir. Sıradan kullanıcıdan üst düzey kuruluşlara ve hükümetlere kadar herkes veri ihlali riski altında olabilir.
Bilgi güvenliği, (Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik) bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma, veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi.
Güvenlik ihlali bilgisayar verilerine, uygulamalara, ağlara veya cihazlara yetkisiz erişimle sonuçlanan bir olaydır. Bilgilere yetkisiz erişim sağlanır. Genellikle, davetsiz bir misafir güvenlik mekanizmalarını atlatabildiğinde meydana gelir.
Bu doğrultuda Kurul tarafından şu kararlar alınmıştır: Veri sorumlusu, ihlali öğrendiği tarihten itibaren derhal ve en geç 72 saat içinde Kurul'a bildirimde bulunmak zorundadır.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Devlet Hastanesi.
Siber Güvenlik Alanındaki Tehditler
Şirketlerin siber güvenlik alanında karşılaştığı birçok farklı tehdit mevcut. Ransomware (Fidye yazılım), malware (kötü amaçlı yazılım), sosyal mühendislik çalışmaları ve phishing (oltalama) veri güvenliğini tehdit eden başlıca unsurlar arasında yer alıyor.
Bilgi Güvenliği Komitesi, Yönetim Kurulu adına Banka'daki bilgi güvenliği politikalarının oluşturulması, güncellenmesi ve uygulanması faaliyetlerini yerine getirmektedir.
İş e-postalarının güvenliğinin ihlal edilmesi (BEC), para veya kritik bilgileri çalma amacıyla kurumları hedefleyen bir tür kimlik avı saldırısıdır.
Olay müdahalesi, bir veri ihlalinin veya siber saldırının etkisini yönetmek ve azaltmak için tasarlanmış metodik bir süreçtir. Bir kuruluşun, siber tehditlerden kaynaklanan öngörülemeyen ancak kaçınılmaz durumlara karşı hazırlıklı ve hazır olan acil durum hizmetine eşdeğer olduğu düşünülebilir.
Nasıl ayarlanır: “Ayarlar” –> “Güvenlik” -> “Ekran Kilidi” ne gidin ve “Şifre” seçeneğini seçin. Ardından “Ayarlar” –> “Güvenlik” seçeneğinde “Şifreleri görünür yap” kutusundaki işareti kaldırın. Çok basit! Eğer telefonunuzdaki veriler kriptolanmış ise telefonunuz çalınsa veya kaybolsa bile kimse onlara erişemez.
Siber güvenlikteki bir güvenlik açığı, siber suçlular tarafından bir BT kaynağından ödün vermek ve saldırı yolunu ilerletmek için kullanılabilecek, kaçırılmış bir yazılım güncellemesi veya sistem yanlış yapılandırması gibi bir ana bilgisayar veya sistemdeki bir zayıflıktır.
Dijital gizlilik ve veri güvenliği, bireylerin ve kurumların dijital ortamlarda gizliliklerini korumak ve verilerinin güvenliğini sağlamak için alınan önlemleri ifade eder. Dijital gizlilik, kişisel bilgilerin ve iletişimlerin dijital ortamlarda korunması anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri