Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Nasıl bakarsanız bakın, siyah duman atan bir dizel araç, harcaması gereken km başına yakıttan daha fazla yakıt harcayacaktır.Siyah dumanın en yaygın nedenleri hatalı enjektörler, hatalı bir enjektör pompası, kötü bir hava filtresi (yeterli oksijen sağlanmamasına neden olur), kötü bir EGR valfi (valflerin tıkanmasına ...
Siyah duman genellikle hava filtresinden kaynaklanmaktadır. Hava filtresinin tıkanması durumunda siyah duman görülmesi muhtemeldir. Ancak bu durum hafife alınmamalıdır. Bu dumanın kaynağı egzos sistemindeki yağ sızıntısından veya eksik yakıt yakılmasından kaynaklanıyor olabilir.
Su ve karbondioksit üretilmesi için yakıtın tamamen yakılması gerekir. Bu iki unsur siyah dumana neden olmaz. Bu nedenle, siyah duman üretmekten kaçınmak istiyorsanız, doğru hava ve yakıt kombinasyonu çok önemlidir. Bu nedenle, tıkalı veya kirli olup olmadığını görmek için hava filtresi sisteminizi kontrol edin .
Araç ilk çalıştığında gaz pedalından aldığı tepkiler doğrultusunda hava ile yakıt karışımı gerçekleşir. Ani hızlanmaların yapılması ya da gaza birden basınca duman gelmesi gibi etmenler, yakıt yanma problemini oluşturur. Bu da dizel araç ilk çalıştığında aynı işlemlerin yapıldığı zaman duman atmasına sebeptir.
İlgili 23 soru bulundu
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
Bu son derece normal bir durumdur. Motora – gaza çok fazla yüklendiğiniz zaman, gaz hava ile bütünleşmektedir. Bu da arabanın siyah duman atmasına sebep olur. Yakıtınızı değiştirseniz bile, motorunuza ne kadar fazla yüklenirseniz yüklenin, aracınızdan siyah duman çıkması kaçınılmaz olacaktır.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Son olarak da aracın benzinine yağ karışması sonucu yağ yakımı varsa da arabalar siyah duman atar. Tüm bu nedenlerin hangisinin egzoz dumanının siyah olmasına sebep olduğunu öğrenebilmek için aracınızı bir oto tamircisine ya da araç servisine götürebilirsiniz.
Yanma odalarında var olan kurumlar, yakıtın kalitesiz olması, yüksek kilometrelere bağlı olan aşınmalar, motorun yanma odalarına yağ veya su karışması, egzozdan siyah duman çıkmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde oto servis fiyatları araştırılarak, arabanızı bakıma götürülmelidir.
Yanan motor yağından kaynaklı olarak araçta mavi duman görülür. Sebebi ise supap contalarının ya da segmanların aşınmasıdır.
Siyah duman, yakıt ve yakıt ile ilişkili parçalara işaret eder. Egzozdan siyah duman çıkıyorsa sorun var, demektir. Yanma odasına silindirin içine gereğinden fazla yakıt gönderildiği anlamına gelir. Yanmamış olan yakıt yüzünden egzoz dumanında siyah renk oluşur.
EGR(Exhaust Gas Recirculation)'nin Siyah Duman Atmaya Etkisi
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir.
Hard Yazilim olarak tabir edilen yazilimlarda, örnegin araç oksijen dengesi degistirilmesi ile egzozdan siyah duman elde edilmesi gibi islemler egzos emisyon oranlarini kötü etkiledigi için araciniz egzoz muayenesinden geçemez.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler.
Aracınızın kontağı kapalıyken yağ çubuğu ile motor yağının seviyesini ölçmeniz de size yağ eksilmesi ile ilgili bilgi verecektir. Her yağ çubuğunda ideal yağ seviyesini gösteren bir çizgi vardır. Eğer ölçüm yaptığınızda çubuktaki yağ izleri bu çizginin altında bir seviyedeyse motorun yağ yakmasında söz edilebilir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Dizel motor enjektör temizliği hakkında (2. sayfa) yarım depoya würth katkısı atıp ışık yanana kadar aracı devirli şekilde kullanın.rölantide gaz verip bıraktığınız zaman dci motorlarda anlık bir dumanlama yapar bu normal.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Hava Filtresi tıkandığında veya gerektirdiği gibi görevini yerine getiremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli hava miktarını iletemiyor ve siyah duman atmasına sebep olabiliyor. Yetersiz hava miktarı nedeniyle sağlıklı bir yakıt yanması gerçekleşemiyor ve aracın yakıt tüketiminde artış gözlemleniyor.
Siyah duman da zaten düzgün yakılamamış mazottur. Sorunun turbodan olduğundan eminseniz tamir veya değiştirmek durumundasınız. Bu şekilde performans da düşer yakıt tüketimi de artar...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri