Güverte jurnali, seyir esnasında yaşanan olayların hava olayları, rota değişimleri, vardiya değişimleri ve diğer tüm olan olayların tutulduğu vardiya zabitlerinin saat saat doldurduğu bir kayıt defteridir.
TTK Madde 1096
1. Tutma yükümlülüğü MADDE 1096– (1) Her gemide gemi jurnali denilen bir defter tutulur. Bu deftere her yolculukta eşya veya safranın yüklenmeye başlanması anından itibaren geçecek belli başlı olaylar yazılır.
Güverte personeli, gemilerde yolcu ve yük taşımacılığı işlerinde çalışan denizcilik personelidir.
Gemi jurnaline, engel bulunmadıkça, aşağıdaki hususlar günü gününe yazılır; 2.1- Meteorolojik veriler, özellikle hava ve rüzgâr durumu. 2.2- Geminin izlediği rota ve aldığı yol. 2.3- Geminin bulunduğu enlem ve boylam dairesi.
(2) Gemi jurnali, kaptanın gözetimi altında, ikinci kaptan tarafından ve onun mazereti hâlinde bizzat kaptan veya kaptanın gözetimi altında olmak şartıyla ehil bir gemi adamı tarafından tutulur. (3) Bir liman içinde yolculuk yapan küçük gemilerde jurnal tutmak yükümlülüğü yoktur.
İlgili 29 soru bulundu
Güverte jurnali, seyir esnasında yaşanan olayların hava olayları, rota değişimleri, vardiya değişimleri ve diğer tüm olan olayların tutulduğu vardiya zabitlerinin saat saat doldurduğu bir kayıt defteridir.
Bu deftere her yolculukta eşya veya safranın yüklenmeye başlanması anından itibaren geçecek belli başlı olaylar yazılır. (2) Gemi jurnali, kaptanın gözetimi altında, ikinci kaptan tarafından ve onun mazereti hâlinde bizzat kaptan veya kaptanın gözetimi altında olmak şartıyla ehil bir gemi adamı tarafından tutulur.
Dümenler, levha dümen ve profil dümen olmak üzere iki tiptir. Her boy gemide eskiden kullanılan (levha dümen) bugün ancak nehir gemilerinde ve makinesiz deniz araçlarında kullanılmaktadır.
Gemiadamı, gemi sahibi veya işleteni ile yapılan bir iş sözleşmesine bağlı olarak gemide bulunan geminin kaptanı, zabitleri, yardımcı zabitleri, tayfaları ve yardımcı hizmet personeli, olarak kabul edilir. Çok çeşitli unvanları bulunsa da gemiadamının gemide deniz taşıma işinde çalışan işçi olduğunu da belirtebiliriz.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
eleman.net verilerine göre, Gemi Adamı 2023 yılında ortalama 28.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Gemi Adamı , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.124 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Miço, gemilerin güverte bölümünde çalışan ve işe yeni başlayan acemilere verilen isimdir. Güverte bakımı, güverte sistem bakımı ve temizlik gibi basit işleri yaparak gemideki diğer çalışanlar için uygun ortamı hazırlayan yardımcı kişidir. Direkt olarak kaptandan ve üstündeki amirlerden görev alır.
Gemici Ne Kadar Maaş Alır? Gemici olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gemici maaşı 2023 verilerine göre ortalama 26.600 TL civarındadır.
Güverte; gemilerde gövde, depo ve kamaraların üzerini kaplayan, sabit, sert malzemelerden inşa edilmiş yüzey. Gövdenin üzerini yatay düzlemde bir çatı gibi kaplayan ve geminin yapısını güçlendirmenin yanı sıra çeşitli iş ve görevlerin gerçekleştirildiği geniş yüzeye "ana güverte" veya "üst güverte" denir.
i. ve sıf. Kişiler hakkında kötüleyici haberler veren ve bu yolla yüksek bir makāma yaranmak isteyen kimse.
Ticari gemiler, ticari amaçla kullanılan gemilerdir ve dört büyük sınıftır: balıkçı gemileri, yük gemileri, yolcu gemileri ve özel amaçlı gemiler.
Güverte görevlileri ve dümenciler çoğunluğu 2023 yılında aylık ₺1.275 ile ₺2.745 arasında maaş alıyor. Güverte görevlileri ve dümenciler giriş seviyesinde aylık maaş ₺1.275 ile ₺2.355 aralığındadır. 5 yıl deneyim kazandıktan sonra geliri aylık ₺1.498 ile ₺2.544 arasında olacaktır.
Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Eski zamanlarda gemiler çoğunlukla ahşaptı. Denizciler de bu sebepten geminin suya oturan kısmını tahta yiyen kurtlardan, midyelerden ve deniz yosunlarından korumak için; bakır boyası ile kaplarlardı. Boyaya kırmızı rengi veren şey de bakırdı. Bu sayede gemiler su altında toplanan şeyler yüzünden hasar görmezdi.
ve sloganları: "pruvanız neta olsun" dur. denizcilik terimi "allah selamet versin"in versiyonudur. bir çeşit yolunuz açık olsun demektir. denizcilikte yolunuz açık olsun anlamına gelen bir terimdir.
Liman başkanlığı, gemiadamının gemiadamı yeterlik belgesi ile varsa gemiadamı cüzdanını Türk Denizci Kütüğüne kayıtlı olduğu bölge müdürlüğüne gönderir. Bölge müdürlüğü, gemiadamının öldüğünü gemiadamları bölge kütük defterine kayıt eder ve varsa gemiadamı cüzdanını gemiadamı bölge sicil dosyasına koyar.
Soru 17: Gemi adamının günlük ve haftalık çalışma süresi ne kadardır? Genel bakımdan iş süresi günde 8 ve haftada 48 saattir. 48 saatlik süre haftada çalışılan işgünlerine eşit bölünerek bulunur. Haftada 5 gün çalışan gemi adamı günde 9,6 saat çalışmış sayılır.
, Kişi 18 yaşından küçük ise velileri ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne giderek “Gemi Adamı Olur” yazısı ve “İkametgâh Belgesi “alır. Veli öğrenci yanında değilse, veliler bulunduğu yerde notere gidip muvafakatname verir ve bunu öğrenciye gönderir. Öğrenci bu belge ile “Gemi Adamı Olur” yazısı alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri