Altın çilek (Physalis peruviana), bir güveyfeneri türünün İngilizce "golden berry" sözünden çevrilmiş ticari adıdır. İnka eriği olarak da bilinir.
Üzüm yapısında, turuncu ve sarı meyvesi olan altın çilek; kağıt inceliğinde bir kabuk içinde büyür. Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner.
Yabani güvey feneri "Physalis Alkekengi," Not: Zehirlidir, sadece süs ve medikal amaçla kullanılır.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Olgunlaşmamış altın çilekler zehirli olabileceğinden (solanin adlı toksin içerir) yenmemelidir. Yabani meyvelerin toplanması tavsiye edilmez. Domates, patates vb. alerjiniz varsa yemeden önce doktora danışılmalıdır. Hayvan çalışmalarında yüksek dozda altın çilek suyu içilmesinin toksik olduğu gösterilmiştir.
"Golden berry" olarak da anılan bu bitkinin giderek popüler hale gelmesinin sebebiyse tabii ki muazzam lezzetteki meyveleri! Sarı-turuncu renkte ve ekşi-tatlı bir lezzete sahip meyveleriyle dikkat çeken altın çilek, sadece tadı değil besin değerinin yüksekliği sebebiyle de son yıllarda en çok konuşulanlar arasında.
Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır. Karakteristik, hafif ekşi üzüm veya domates benzeri bir tada sahiptir.
Inka eriği olarak da bilinen altın çileğin ana yurdu güney amerika'dır. Altın çilek yetiştirciliği konusunda önde gelen ülkeler venezuela, bolivya, kolombiya, ekvator ve peru'dur.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
Şeker hastalarının tüketmesinde büyük fayda sağladığı ifade edilmektedir. Altın çilek lif açısından da oldukça zengindir. Altın çilek, kilo vermek isteyen kişilerin sıkça tercih ettiği besinlerdendir.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Yıl boyu çilek veren bir çeşittir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek yapıda oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Güvey feneri, genel olarak taze tüketilmektedir. Dondurulmuş meyveler tatlı ve pasta yapımında, bazen de salatalarda kullanılmakta, son zamanlarda da kurutulmuş meyveler oldukça rağbet görmektedir. Dünyada et ve balık ürünlerinde ve sos yapımında farklı tatlar oluşturulmak amacıyla kullanılmaktadır.
ALTIN ÇİLEK NEREDE YETİŞİR? Altın çilek, sıcağı ve güneşi çok seven bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'dır. Ülkemizde yetiştirilmesine uygun olan bölgeler sıcak ve güneş alan bölgeler olması gerekir.
Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder. İyi bir verim en fazla 3 yıl boyunca mümkündür.
Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Kalp, zatürree, diyabet ve idrar yolları enfeksiyonları. Altın Çilek kurusu artık kilo vermek isteyenlerin ve ünlülerin gözdesi oldu. Yüksek lifli özelliğiyle metabolizmayı hızlandıran çilek, içeriğindeki C, B1, B2 ve A vitaminleriyle de hastalıklara karşı siper oluyor.
Altın çilek, ortası kahverengi olan sarı çiçeklere sahip bir bitkidir. Aynı ismi taşıyan meyvesi ise olgunlaştıktan sonra sarımtrak rengini almaktadır. Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir.
Altın Çilek Budama
Ayrıca içerilerde kalmış güneş görmeyen, üst üste binmiş yapraklarda koparılarak alınmalıdır. Yapraklar kesinlikle budak bırakarak kesilmeli, gövdeyle birleştiği yerden kopararak alınmalıdır.
Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri