Dinimizde güzel ahlaka önem vermekte iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir. Güzel ahlak, nefse hakim olup küfür, yalan, lanet okuma, alay etme, kibirlenme, koğuculuk yapma, gıybet etme, riya, cimrilik, kıskançlık suizan gibi kötü duygu ve davranışlardan sakınmaktır.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
İlgili 16 soru bulundu
Güzel ahlak, Yaratan'ı düşünerek, O'na olan inancın gücü ile yaratılanları hoş görmektir. Güzel ahlaklı kişide küfür, yalan, alaycılık, kıskançlık, gıybet, cimrilik gibi olumsuz duygular yoktur ya da en az düzeydedir. Güzel ahlaklı saf, içten, sade, temiz davranışlar sergiler. Susmasını ve dinlemesini bilir.
DİN GÜZEL AHLAKTIR
İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir. Güzel ahlaklı olan insanlar başkalarına karşı kıskanç, kibirli, alaycı ve yalancı olmaktan çekinir. Bunun aksine çevresindeki insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı sağduyulu ve merhametli davranır.
Ahlak uyulması gereken kurallardan ziyade, bir insanın inancıdır. Örneğin, bir doktor tıp ahlakına uymak zorundadır. Bir doktorun karşı ordudan bir askeri tedavi etmesi etiktir. Bir doktor, tıbbi dünyanın çalışma etiğinin yapısını düzenleyen Hipokrat Yemini ile mesleğine bağlıdır.
Güzel ahlâkın temeli ise her hususta “edeb”e riâyettir. Edep, insanlığımızın tescilidir. Gönülleri ferahlatan bir gül râyihası gibidir. O râyihanın, mü'minin gönül dokusuna güzelce nüfûz etmesi ve hayâtının her safhasında hissedilmesi îcâb eder.
"Güzel ahlak, Allah'tan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allah'tan bilmek, nimetlere şükür, belalara sabretmektir." "Güzel ahlakın en azı, meşakkatlere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır."
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
“Büyüklere saygı göstermek, küçükleri korumak, öğretmenleri dinlemektir.” “Etrafımızdaki her kese saygılı davranmak, hiç kimseyle alay etmemek.” “Dürüst olmak, her kese güler yüzlü olmak, yalan söylememek, arkadaşlarla iyi geçinmek.” “Yaslılara, engellilere yardım etmek, küfür etmemek, büyüklerimize saygılı davranmak.”
Ahlaki Davranış:
Ahlak veya ahlaki davranış, bir kültür veya dinin kurallarını izleyen bir dizi olumlu karakter özelliğidir. Yüksek standartlarda düzgün davranış sergileyen bir insan ahlaki olarak kabul edilebilir. Kaba, uygunsuz veya dürüst olmayan biri ahlaksız olarak kabul edilebilir.
Güzel ahlak mütebessim bir yüz ile herkese iyiliği dokunmaktır. Şikâyet etmemek ve edilmemektir. Kimseye eziyet vermemek ve eziyetlere tahammül etmektir. Bunlar Gazalî'nin söylediklerinden.
Vicdani ödevler ve iyilik üzerindeki kurallar bütününe ahlak kuralları denmektedir. Manevi yönden ortaya çıkar ve bireysel açıdan ele alınır. Yani insanın kendi iyiliği ve vicdani ödevleri üzerinden gerçekleştirmiş olduğu seçimlerdir. Bu konuda ahlak kuralları açısından birçok farklı örnek vermek mümkündür.
Ahlakî değerler insan içindir, insanda başlar yine insanda tamamlanır. Bu değerler, bütün insanlar için bağlayıcıdır. Ahlakî değerler şartsız, kesin ve evrenseldir.
Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür. Kaynağı kişinin kendisidir. Yani dışarıdan bir zorlama olmadan kendiliğinden uygulanır.
İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir. Son peygamber ve insanların en güzel huylusu Hz. Muhammed için Kur'an-ı Kerîm'de “Elbette sen yüce bir ahlaka sahipsin” (68/Kalem, 4) buyurulmaktadır. İslam ahlakının temelinde Allah'ın emir ve yasakları vardır.
ahlak-ı hamide / ahlâk-ı hamide / ahlâk-ı hamîde
Her türlü övgüye lâyık olan güzel ahlâk.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
İnsanın iyi veya kötü olarak vasıflandırılmasına yol açan mânevî nitelikleri, huyları ve bunların etkisiyle ortaya konan iradeli davranışlar bütünü; bunlarla ilgili ilim dalı. İnsanın iyilik yapmasını ve kötülükten uzak durmasını sağlayan ruhî yetenekler için kullanılan bir ahlâk terimi.
İslâm Dini kadar güzel ahlaka önem veren bir başka din veya düşünce sistemi göstermek mümkün değildir. Öyleki Peygamber Efendimiz “İslâm, güzel ahlâktır” buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri