Sol tarafa yatmak, midenin vücudumuzun sol kısmında yer alması sebebiyle daha rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak reflü semptomlarını azaltır. Bu etki oldukça hızlı gerçekleşmektedir. Yani, reflü belirtisini hissettiğiniz anda yaklaşık 10 dakika sol tarafınıza yattığınızda bile bir hafifleme hissedeceksiniz.
Yemek sırasında mide hacmini tam doldurmamak için sık aralıklarla az yemek yemek de önemlidir. Reflü belirtileri genellikle geceleri kendisini gösterir. Bunun nedenlerinden biri yatmadan kısa süre önce yemek yenilmesidir. Bu nedenle yatmadan en az 4-5 saat önce yemek yenilmesi hastaların şikayetlerini hafifletebilir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
İlgili 24 soru bulundu
Bol Su İçmek Reflüye İyi Gelir mi? Reflü problemine karşı en iyi çözümlerden biri su içmektir. Ama sakın yemek sırasında su içilmemelidir aksi halde mide şişer. Bu da reflüyü tetikleyebilir.
Sıvılar ve asitler sindirim hızı için oldukça önemli
Yemek sırasında fazla su içmek mide asidini seyrelterek sindirim sorunlarına yol açabilir.
Reflü nasıl geçer? Reflü rahatsızlığı olanlar yüksek yastıkta yatmalı. Çok fazla yemek tüketilmemeli, az miktarda, sık ve düzenli olarak beslenilmeli. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı.
Reflü atağı genellikle birkaç saat veya birkaç gün sürebilir, ancak bazı durumlarda semptomlar haftalar veya aylar boyunca devam edebilir. Reflü atağı sırasında en sık görülen semptomlar arasında mide ekşimesi, yanma hissi, boğazda yanma veya ağrı, yutma güçlüğü, öksürük, geğirme, hazımsızlık ve diş ağrısı bulunabilir.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Kola, soda, gazoz gibi gazlı içecekler; portakal suyu, vişne suyu gibi asitli içecekler ve yağlı sütler reflünüzü artırabileceğinden bu içecekleri tüketmeyin; çok fazla çay, çikolata, kahve ve alkol tüketiminden kaçının. Yeşil çay ses tellerinde kuruluğa ve ayrıca reflüye yol açabildiğinden aşırıya kaçmayın.
Rezene, anason gibi çaylarda reflüye iyi gelmesi ile bilinmektedir. Çayların yanı sıra havuç ve elma suyu gibi içecekler de rahatlatıcı etkiye sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar. Mide reflüsü, beslenme ile kontrol altına alınabilecek bir rahatsızlıktır.
Reflü atakları günün her saati ortaya çıkabilir. Ancak en çok yemeklerden sonra, yatmadan önce ve yatış pozisyonunda hissedilir. Öyle ki birçok hasta, geceleri bu sebeple uykularının bölündüğünden şikâyet eder. Ataklar, uyku sırasında öksürük nöbetlerine ve boğaz tahrişine yol açabilir.
Bebeklerin mide ve yemek borusu kasları ortalama 6 ayda tamamlanmaktadır. Reflü bebek yatağı, bu süre içerisinde gelişim tamamlanana kadar kullanılır.
Midedeki asit, bu bölgede hasar yaratabilir. Mide ağrısı olan kişiler, ağrı veya yanma geçinceye kadar en az birkaç saat yatmaktan ve uzanmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken birinin başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla desteklemesi gerekir.
Bireyin her zaman yaşamadığı, dönemsel olarak görülen reflü bir müddet sonra kendiliğinden geçebilir. Ancak sürekli şikayeti olan hastalar içinde; dikkat edilmesi gereken tüm hususlara uyulduğu ve yaşam tarzında köklü değişiklikler yapılabildiği ölçüde reflü hastalığının tamamen geçmesi olasıdır.
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Sigara ve alkolden uzak durun. Asitli, yağlı ve fazla baharatlı besinleri yaşamınızdan çıkarın. Reflüye iyi gelen doğal çözümler arasında; lifli gıdalar, papatya çayı, taze sebze ve meyve, muz, havuç, peynir ve kantaron bitkisi bulunmaktadır.
Süt ve yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler reflüsü olanlar için oldukça faydalıdır. Probiyotikler, mide ve bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerdir. Bu bakteriler, mide asidini nötralize ederek reflüyü azaltabilirler.
Süt içerdiği protein ve zengin bir fosfor kaynağı olması nedeniyle de reflü bulgularının azaltılmasında yardımcı olur” ifadelerini kullandı.
Eğer reflü tedavi edilmezse yemek borusu alt kısmı daralabiliyor ve buna bağlı olarak da ciddi yutma güçlükleri gelişiyor. Ayrıca fazla asit ve mide içeriğine bağlı ülserler de ortaya çıkabiliyor. Yemek borusunun alt ucunda mide iç kısmı hücrelerinin bulunması (Barret Osefagusu) ise reflünün en tehlikeli etkisidir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Mide yanması için karbonatlı su, zencefil meyan kökü, sakız ve elma sirkesi gibi çeşitli doğal ürünler iyi gelmektedir. Fakat doğal yöntemler herhangi mide ülseri, gastrit gibi hastalıklar varlığında kullanılmamalıdır.
Su ile karıştırılmış karbonat ile asidin geri akışını engellemek. Zencefil yemek veya zencefil çayı içmek. Seyreltilmiş elma sirkesi içerek veya salatalarda kullanarak midedeki asit seviyesini azaltmak. Meyan kökü takviyesi almak mide yanması ve ekşimesini rahatlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri