İnsanın doğuştan getirdiği ya da sonradan kazandığı birtakım tutum ve davranışların tümüne denir. İslâm ahlâkının asıl kaynağı Kur'an ve onun ışığında oluşan sünnettir. Nitekim Hz. Âişe bir soru münasebetiyle Hz. Peygamber'in ahlâkının Kur'an ahlâkı olduğunu belirtmiştir (Müslim, “Müsâfirîn”, 139).
İlgili 39 soru bulundu
Tutumların, bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç öğesi vardır. Bu öğeler arasında genellikle iç tutarlılık olduğu varsayılmaktadır.
İnsanların benimsemiş oldukları iyi, hoş, güzel olan davranış biçimlerine ve huya güzel ahlak denilmektedir. Kişinin nefsine hakim olarak kibir, alay etmek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak, riyakarlık, cimrilik, yalan söylemek gibi kötü huylardan kaçınması. Bunların aksine iyi olan huyları edinmesidir.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Hayatın dürüstlük, hoşgörü, iyilik, merhamet gibi güzel yanlarını çoğaltırlar. Kişinin değerleri, kişilerarası ilişkilerde doğrudan doğruya veya dolaylı ortaya çıkan sevgi, dürüst olma, bağlılık, saygı, adil olma. açık düşünebilme, kontroller kurabilme gibi kişisel değerlerdir (Kuçuradi.
İnsanların kendilerine ve diğer insanlara karşı olan görev ve sorumluluklarını düzenleyen davranış kurallarıdır. Ahlak Kuralları, "Sübjektif Ahlak Kuralları" ve "Objektif Ahlak Kuralları" olarak iki grupta toplanmıştır.
“Büyüklere saygı göstermek, küçükleri korumak, öğretmenleri dinlemektir.” “Etrafımızdaki her kese saygılı davranmak, hiç kimseyle alay etmemek.” “Dürüst olmak, her kese güler yüzlü olmak, yalan söylememek, arkadaşlarla iyi geçinmek.” “Yaslılara, engellilere yardım etmek, küfür etmemek, büyüklerimize saygılı davranmak.”
DİN GÜZEL AHLAKTIR
İslam dinine göre güzel ahlaklı kişilerin ahiret yaşamı güzellik ve mutlukla çevrilidir. Güzel ahlaklı olan insanlar başkalarına karşı kıskanç, kibirli, alaycı ve yalancı olmaktan çekinir. Bunun aksine çevresindeki insanlara, hayvanlara ve bitkilere karşı sağduyulu ve merhametli davranır.
ahlak-ı hamide / ahlâk-ı hamide / ahlâk-ı hamîde
Her türlü övgüye lâyık olan güzel ahlâk.
Burada, şahsi ahlak, aile ahlakı, sosyal ahlak, medeni ve siyasi ahlak gibi meseleler söz konusu olacaktır. Burada önemli olan insanların kendilerine ait olan ahlaki ilkelerini bulundukları konuma şartlara göre uygulamada hayata geçirmesidir.
O'nun (SAS) özü sözüne uygundu. Hiç kimse ile alay etmez ve kimsenin dedikodusunu yapmazdı. Kimseye küsmez, küskünleri barıştırır, suçluları affederdi. Büyüklere hürmet, küçüklere şefkat gösterir; yetimlere, dul kadınlara ve ihtiyacı olanlara acır, elinden gelen yardımı yapardı.
İslam dininin ahlak prensipleri en son, en güzel, en yüce ahlaki prensiplerdir. Son peygamber ve insanların en güzel huylusu Hz. Muhammed için Kur'an-ı Kerîm'de “Elbette sen yüce bir ahlaka sahipsin” (68/Kalem, 4) buyurulmaktadır. İslam ahlakının temelinde Allah'ın emir ve yasakları vardır.
Tutumlar kişinin doğuştan gelen değil, sonradan sosyalleşme ile öğrendiği unsurlar olarak ifade edilebilir. Tutum örnekleri verilecek olursa bir futbol takımını desteklemek, kişinin tutumu ile alakalı bir durum olarak ifade edilebilir.
Örneğin, bir nesneye olumlu tutumu olan birey, o nesneyle yakın olma, ona iyi davranma, onu destekleme, ona yardım etme davranışında bulunacaktır. Tutumların boyutları, birbirleriyle tutarlı olma eğilimi gösterir, yani bir boyutu olumlu olan tutumun diğer boyutları da olumludur.
Tutumlar ise doğrudan değil ancak dolaylı yoldan ölçülebilmektedir. Bilimsel araştırmalarda bu amaçla en sık kullanılan tutum ölçekleri Thurstone, Likert, Guttman ve Osgood ölçekleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri