Ülkemizde dul avrat otu ismi ile de bilinen güzel avrat otu, patlıcangiller familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Bilinen faydalarının yanı sıra içeriğindeki atropin maddesi nedeniyle satışı yasaklanan bitkiler arasında yer almaktadır ve evde kullanım için uygun değildir.
Güzel avrat otu bağışıklık sistemini uyarıcı ve güçlendirici özelliklere sahiptir. Saç için kullanımında kepeği sonlandırabilir. Saçların daha gür ve güçlü olmasına destek olur. Sedef hastalıklarına ve sivilce sorunlarına iyi geldiği bilinen bitkilerin başında gelir.
Gıda Mühendisi Hüseyin Şirin, "Ispanak, güzelavrat otuna göre daha etli ve daha parlak bir yapıya sahiptir. Yine güzelavrat otunun aksine tek yıllık otsu bir bitkidir" açıklamasında bulundu.
Güzelavrat otu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ile Güney'de Toroslar bölgesinde yetişiyor. Etli bir köke ve yarı çalı görüntüsüne sahip güzel avrat otu 180 cm kadar uzayabiliyor.
GÜZELAVRAT OTU NASIL ANLAŞILIR? Güzelavrat otu dallanmış, çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitkinin boyu 1.5 metreye, uzun oval yaprakları ise 18 cmye kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur.
İlgili 28 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre, güzel avrat otu tüketildiğinde doğrudan sinir sistemini etkilemektedir. Bunun sebebi olarak ise içeriğindeki alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) gösterilmektedir. Bu nedenle güzel avrat otu satışı yasaklı olan bitkilerden biridir.
Örneğin ele alınacak tarifi ile beraber güzel avrat otu bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Bir kaşık avrat otunu su içerisinde kaynatın. Bir bardak su içerisinde kaynattıktan sonra, 15 dakika kısık ateşte tutun. Daha sonra suyunu süzmek suretiyle günde 3 defa almak üzere birer bardak tüketmek mümkün.
Avrat otu, genellikle etli bir kökü olan yarı çalı olarak görülen dallı, otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Bitki 1.5 metreye ulaşabilir ve 18 cm uzunluğa kadar uzun oval yapraklara sahiptir. Çan şeklindeki çiçekleri az koku ile hafif yeşil-soluk mor renktedir.
Yol kenarlarında yetişen çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. 30-60 cm. kadar boylanabilir. Dallara ayrılan dik bir gövdesi, iri yaprakları, yaz aylarında açan parlak morumsu ya da kırmızı çiçekleri vardır. Yapraklarının altı tüylü, damarlı ve beyaz renklidir. Çiçek yakınındaki yaprakları daha küçük olur.
İçerdiği etken maddelerin antioksidan, ateş düşürücü, antimikrobiyal ve idrar söktürücü özelliklere sahip olması nedeniyle dulavrat otu, birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Papatyagillere ait bir çiçek türü olan dulavrat otu, dikenli bir bitkidir.
Bu nedenle insanlar için tüketimi yasaklı ve zehirli bir bitki olarak yerini almış durumda. Satışı yasaklı olan bitkiler listesinde de rastlıyoruz güzelavrat otu bitkisine. Az miktarda tüketildiğinde ciltte kızarmalara, vücutta uyuşmalara neden olabiliyor.
İyi Ispanak nasıl seçilir? - Koyu yeşil yapraklı ve üzerinde sarı benekler olmayan ıspanak tercih edilmelidir. - Yapraklar taze ve gevrek görülmelidir, buruşuk olmamalıdır. - Çamurla kaplı ve çürük olanlardan kaçınılmalıdır.
Dulavrat otu kimler kullanamaz? Dulavratotu kökünden kaçınması gereken kişiler şunlardır: hamile olan, hamile kalmak isteyen veya emziren kadınlar. 18 yaşından küçük çocuklar.
Cilt yüzeyinde meydana gelen akne, sivilce, sedef ve egzama gibi hastalıklarına dulavrat otunun yağı birebir fayda sağlar. Ayrıca tahrişe neden olmuş vücudun sakinleşmesini ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. İnülin maddesi kandaki şeker oranını dengeler.
Güzel avrat otu ile gelişen zehirlenmeler antikolinerjik sendroma yol açabilmektedir. Bitkinin yüksek miktarda alınması letarji, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilen ciddi klinik tabloya neden olabilir.
Soğuğa ve kötü hava koşullarına oldukça dayanıklı olan bu bitki genelde salaş yerlerde yetişir. Nemli bölgeleri ve gölgeyi tercih eden Dulavratotu ülkemizde daha çok Orta, Kuzey ve Doğu Anadolu'da farklı türlerine rastlanırken, Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika'da yaygındır.
Hazırlanışı: 200 ml sıcak su içine 1 tatlı kaşığı dulavrat otunu atın ve bir cezve içinde 5 dakika kadar kaynatın. 5 dakika kaynayan bitki çayınızı birkaç dakika dinlendirin. Demini alan çayı, süzgeçten süzerek taze taze tüketebilirsiniz.
İlk bileşen olarak Dulavrat otu içeren organik krem. , karşıtı ve altı kremi tek üründe. - Cilt elastikiyetini korur. - Cildi nemlendirir. - Kaz ayaklarını ve altı torbalarını giderir. - . - C-E Vitamini desteği . - Sağlıklı görünüm . - Her cilt tipine uygundur. - Düzenli kullanım ile hızlı etki gösterir.
Çok zehirli bir bitki olduğu için ancak uzmanlar tarafından hazırlanan ilaçlar içerisinde kullanılır. Evde kullanılması tehlikelidir. Başlıca zehirlenme belirtileri baş ağrısı, aşırı sinirlilik, boğazda kuruluk ve susuzluk hissi, sayıklama ve hayal görmedir. Zehirlenme halinde derhal bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
O günden beri de bu bitki 'kadın otu' olarak da anılıyor. Bilim adamları hayıtın, vücutta hormon dengesini sağlayan hipofiz bezini düzenleyerek, hormon dengesizliğinden kaynaklanan kadın hastalıklarını iyileştirdiğini düşünüyor. Hayıt, adet gecikmelerini, ağır adet dönemlerini düzenliyor.
Soğanı ince doğrayıp zeytinyağında kavuralım. Bolca yıkayıp süzdürdüğümüz otlarımızı soğanın içine ilave edelim ve suyunu çekene kadar kavuralım. Üzerine çırpılmış yumurtalarımızı ekleyelim. Yumurtalar piştikten sonra servis tabağına alalım ve süzme yoğurt ile servis edelim.
Çok yıllık otsu bir bitki olan altın otu en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir. En iyi altın otu ise Van ilinde yetişir. Özellikle bu bölgede bitkisel tedavi için kullanılan altın otu daha çok kayalık bölgeleri sever.
Güzel avrat otu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ile Güney'de Toroslar bölgesinde yetişir.
Halk arasında daha çok çıban otu, sinir otu ve yara otu olarak bilinen damar otu, kalsiyum, potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Alternatifin kullanım olarak tercih ettiği damar otu, C ve K vitaminleri bakımından çok zengindir. İlaç sanayinde en çok kullanılan bitki türlerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri