Cilde iyi gelen vitaminlerin sayısı epey fazladır. A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
Cilde iyi gelen vitaminler arasında; C, A, E, D, B vitamini başta gelir. Ancak bunların yanında Koenzim Q10, Alfa Lipoik Asit ve Glutatyon sayesinde de cilt çok daha genç ve canlı görünür.
Sağlıklı ve Işıltılı Bir Cilt için Vitaminler
Cildi yenileme, besleme ve pürüzsüz yapma konusunda görev üstlenen vitaminlerin sayısı oldukça fazla. A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, B3 vitamini ve B9 vitaminlerinin çoğu cildin sağlıklı olması ve görünmesi için bir numara.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
"E VE C VİTAMİNİNİ BAŞTACI EDİN"
"Bedenin dış örtüsü olan derinin de işlevlerini yerine getirebilmesi yeterli su tüketimine bağlıdır. Günlük ortalama 2-2,5 litre su tüketimi cildinizin sağlığı, yumuşak, canlı ve ışıltılı görünümü için önemlidir.
İlgili 26 soru bulundu
Nemli cildin sırrı su içmekte saklı
Cildin nem dengesini sağlamada en önemli etkenlerin başında gün içinde yeteri kadar su içmek geliyor. Kilogram başına 30 ml su içmek günlük su gereksiniminizi karşılamaya yetiyor. Örneğin 55 kilo olan biri, günlük 1.650 ml'den daha az su içmemeli.
B12 vitamini derinin yenilenmesini sağlayarak cildi güzelleştiriyor.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Porselen cilt, özünde ciltte var olan akne, leke, kırışıklık gibi problemlerin olmadığı ve cilt tonu eşitsizliğinin görülmediği cilttir. Kişiye göre değişkenlik gösteren birçok farklı cilt kombinasyonu vardır. Bunlardan bazıları; Akneli ve lekeli.
B3 vitamini (Niacinamide): Derinin fazla renk pigment üretimini kontrol altında alan etkili bir cilt beyazlatıcıdır. Derideki kolajen üretimini destekleyerek ince çizgi ve kırışıklıkların oluşumunu da engeller. Cildin nem tutmasını da artıran B3 vitamini, derinin yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar.
“B7 vitamini” ya da “H vitamini” olarak da isimlendirilen biotin, doğal ürünlerde bulunan ve kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılan bir vitamin türüdür. Hem güzellik hem de genel sağlık açısından son derece önemli olan biotin, vücudun pek çok fonksiyonunun yerine getirilmesine katkıda bulunur.
Magnezyum hayati önem taşıyan minerallerden birisi, belki de en önemlisi. Vücudun kendisi bu minerali üretmediği için magnezyumun besinler yoluyla alınması gerekiyor. Magnezyum cildi düzgünleştiriyor, saçı güzelleştiriyor ve tırnakları kuvvetlendiriyor.
C vitamininin cilt üzerindeki faydaları şu şekildedir: Hücreyi yenilenmesine katkıda bulunur. Ciltteki yaşlanma etkilerini yavaşlatır ve sıkılaştırır.
Ciltte yer alan melanin pigmentinin fazla üretilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Melanin pigmenti, cilt renginin açık, koyu olmasını sağlayan bir pigmenttir. Bu pigmentin fazla üretilmesi yani cilt kararması durumu farklı yaşlarda görülebilir. Cinsiyete ya da yaşa bağlı olmaksızın ortaya çıkabilecek bir cilt problemidir.
Soğuk ve sıcak hava koşulları, klima, toz ve güneşe maruz kalma gibi sebeplerle bahsedilen bu cilt sorunu kolayca ortaya çıkmaktadır. Alında oluşan bu pütürlerin bir diğer sebebi ise vücudun ihtiyaç duyduğundan fazla miktarda yağ alımının olmasıdır.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Birçok çalışma, sağlıklı D vitamini seviyelerinin cildin yaşlanmasını önleyebileceğini göstermektedir. D vitamininin aktif formu olan kalsitriol; cilt hücrelerinin büyümesine, onarımına ve metabolizmasına yardımcı olur ve cildin yaşlanmasını önler. Ancak, çok fazla güneş, cilt yaşlanmasını hızlandırır.
Cilt bariyerinin korunması: Folik asit cildi dış etkenlere karşı koruyan bariyeri güçlendirmeye ve onarmaya yardımcı oluyor. Ayrıca cildin nemini korumasına da katkı sağlıyor. Akne tedavisine etkisi: Folik asit ciltteki iltihapları azaltmaya ve akne görünümünü iyileştirmeye yardımcı oluyor.
A vitamini ile bu noktada ayrılmaktadırlar. Ancak ortak özelliklerinden biri anti aging özelliğe sahip olmalarıdır. C vitamini serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçıdır. Serbest radikaller ise sigara, dış etkenler, alkol ve yaş dolayısıyla vücutta oluşan ve derinin kolajen yapısını bozan moleküllerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri