GÜZEL KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI Hoş (Farsçadan dilimize geçmiştir.) Latif (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Cemil (Arapçadan dilimize geçmiştir.)
Güzel sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler becerikli, hoş, ikiyüzlü, iyi, latif, mükemmel, oflaz, parıltı, seçenek, şık, uz, yahşi, yakışıklı, yalabık, yerinde ve zarif sözcükleridir.
Güzel, iyi ve sevimli kelimelerini hoş kelimesine alternatif olarak çoğu insan tercih ediyor. Hoş kelimesinin eş anlamlısı olan ve en çok bilinen kelime olarak sevimli kelimesi, kendisini öne çıkarıyor. Bunun dışında şık, tatlı veya nefis gibi kelimeler de yine ona özdeş olarak kullanılabiliyor.
Diksiyon/Anlatım ve Beden Dilini kapsayan ''Doğru, Güzel ve Etkileyici Konuşma '' sanatı yukarıdaki başlıklarda sıralandığı şekilde sınıflandırılabilir.
Türk Dil Kurumu açısından iyi kelimesinin eş anlamlı karşılığı Ala, hoş, becerikli ve mükemmel sözcükleri olarak öne çıkar.
İlgili 36 soru bulundu
Onay anlatan evet, olur, peki, tabii, elbette, lütfen, baş üstüne, hayhay gibi kelimelerden oluşmuş eş anlamlılar grubundan sadece evet ve pekinin sözcük anlamında onay kaydedilmiştir.
Neden kelimesi ise Türkçe bir kelimedir. Aynı zamanda illet, münasebet, ne, ne için, niçin, niye kelimeleri de neden kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
Günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerden biri olan iyi sözcüğü, becerikli, güzel ve hoş sözcükleri ile eş anlamlıdır.
Değerli kelimesinin eş anlamlısı güvenilir, kıymetli ve muteber olarak bilinmektedir.
Fakat güzel kelimesinin zıt anlamlısı çirkindir. İkisi birbirinden farklı sözcüklerdir.
Kalp, “yürek, hayat merkezi sayılan organ, duygu ve teessür merkezi olan gönül, bir şeyin ortası, merkezi, kalp hastalığı, sevgi, gönül olarak tanımlanmıştır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman hayat kelimesine karşılık olarak 'yaşam' ya da 'ömür' karşımıza çıkıyor.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
güzel - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe gözel “hoş suret, güzel” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kök “gök, (mecazi) güzel” sözcüğünden türetilmiştir.
Cümlenin yapısına göre 'kendim' ya da 'şahsım' olarak kullanılabilir.
Çirkin sözcüğünün zıt anlamlısı güzel kelimesidir. Anlam olarak da çirkin sözcüğünün tam zıttı bir anlama gelen güzel kelimesi, iyi olan her şey için kullanılmaktadır.
Dost Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Dost kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'arkadaş' sözcüğü Türkçede değerlendirilmektedir.
Pahalı kelimesi ve masraflı sözcüğü eş anlamlıdır. Çünkü hem pahalı hem de masraflı aynı anlama çıkarlar. İkisinin arasında aynı anlamsal özellik vardır. Pahalının tek bir eş anlamlısı vardır ve oda masraflı sözcüğüdür.
Faydalı kelimesi bir cümle içerisinde herhangi bir durum ya da kişiden çıkar sağlama yani faydalanma şeklinde kullanılır. Bu sözcük ile cümle içinde aynı anlamı sağlayan yani eş anlamlısı da yarar kelimesidir.
Mükemmel ile eş anlamlı olan harika sözcüğü, cümle içerisinde sıfat ve zarf olarak kullanılır. Kusursuz, hiçbir eksiği ve hatası olmayan şey ya da kişi anlamına gelir. Nitelikleri bakımından benzerlerinden üstün konumda olan şeylere süper denir. Şahane kelimesi, şahlara yakışacak kadar güzel ve mükemmel olan demektir.
“Very” kelimesinden kaçınmanın 60 yolu
Very bad => atrocious [əˈtroʊʃəs] / Çok kötü => gaddar. Very beautiful => gorgeous [ɡɔːrdʒəs] / Çok güzel => harika. Very big => immense [ɪˈmens] / Çok büyük => devasa. Very bright => dazzling [ˈdæzlɪŋ] / Çok parlak => göz kamaştırıcı
çilek - Nişanyan Sözlük. Kıpçakça cilek veya cigelek “böğürtlen veya yaban çileği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Türkçe yilek “yabani yemiş, incir” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +AlAk ekiyle evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yé- sözcüğünden türetilmiştir.
Anne kelimesinin eş anlamlısı ana veya validedir.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri