İltifat, hoş sözlerle birinin gönlünü hoşnut etmek, onun meziyetlerini övmek anlamına gelir.
karşıdakinin gönlünü almak, güler yüz göstermek, bi şekilde onu ele geçirmek için söylenen laflar topluluğudur.
İltifat Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Birine güler yüz gösterme, hatırını sorma, tatlı konuşma” olarak tanımlanıyor.
İlgili 35 soru bulundu
İltifat etmek, sadece insanları neşelendirmek için yapılan tatlı bir jest gibi görülüyor ama aslında oldukça güçlü etkileri olan bir eylem. İltifat etmek de almak da auramızdaki pozitif enerjiyi besleyerek kendimizi psikolojik ve fiziksel anlamda çok daha iyi hissetmemize yardımcı olur.
İltifat, hoş sözlerle birinin gönlünü hoşnut etmek, onun meziyetlerini övmek anlamına gelir. Birisine güzel sözler söylemekten ve iltifat etmekten hoşlanan kişilere ise ''mültefit'' denir.
İltifat, bir kişinin olumlu özelliklerini vurgulayan belirli bir ifadedir. Övgü veya iltifatlar, sosyal destek görevi görür ve insanlar arasındaki etkileşimleri daha keyifli hale getirmeye yardımcı olur. Başka bir deyişle, iltifat bir tür övgüdür.
Yapılan bir iltifata aynı şekilde karşılık vermek için kullanılan kelimeye teveccüh denir. Genelde güzel bir karşılık geldiği vakit teveccühünüz biçiminde kullanılan bir sözcüktür.
İltifat almak dikkatlerin, yani “spot ışığının” üzerine çevrilmesi anlamına geliyor, böylece kişi hata ve kusurlarının da ortalığa döküldüğünü düşünüp panikleyebiliyor. İltifat kabul etmede iyi olduğunu düşünen pek çok kişi aslında bunları olumsuz bir yorumla karşılama alışkanlığına sahip.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Çünkü erkekler bazen tek başlarına kalmaktan hoşlanırlar. Bu gibi durumlarda beni sevmiyor korkusuna kapılmamalı ve kendinize başka uğraşlar bulmalısınız. Erkekler de kadınlar kadar iltifattan, güzel sözler duymaktan hoşlanırlar.
Cevap: başarılı bir kimse, desteklenir, takdir edilir, övülürse daha iyi işler yapar.
Dünya İltifat Günü, her yıl 1 Mart'ta kutlanır. Bu özel gün, insanları birbirlerine olumlu geri bildirimler vererek ve güzel sözler söyleyerek desteklemeyi teşvik etmek amacıyla düzenlenir. İltifatlar, karşımızdaki insanın değerini fark ettiğimizi ve takdir ettiğimizi gösteren güçlü iletişim araçlarıdır.
iltifat - Nişanyan Sözlük. Arapça lft kökünden gelen iltifāt اِلتفات “dikkat ve ilgi gösterme, ilgilenme, kayırma” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça lafata لَفَتَ “döndü, eğildi, yöneldi” fiilinin iftiˁāl vezninde VIII. masdarıdır.
Türkçede ''de'' hem hal eki hem de bağlaç olarak kullanılır. Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Hitap, sözü birine yöneltmek ya da seslenmek, hitap etmek anlamlarına gelen ve bu anlamlarda kullanımı doğru olan bir kelimedir.
Bu söz edebiyat literatürüne girmiş olan sözlerden bir tanesidir. İnsanların yaptıkları işlerde motivasyon bulmalarını sağlamak için iltifat edilmesi ve başarılarının övülmesi oldukça önemlidir. Burada önemli olan yapılan iltifatın kişinin şahsına değil ortaya çıkarmış olduğu işe yapılmasıdır.
Muallim Naci'nin "Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir" beyti üstadın şöhretinden ileridedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri