Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 10'uncu sınıfa geçen ve özel yeteneği olan öğrencilere güzel sanatlar ile spor liselerine geçişlerde ikinci hak tanıdı.
Ancak kimi zaman eğitim alanında yapılan belirli düzenlemeler öğrenci ve velilerin aklını karıştırabilmektedir. Güzel sanatlar lisesine giriş şartları arasında bu düzenlemelerden etkilenen şu anlık bir faktör yok yani halen güzel sanatlar lisesi giriş şartları arasında LGS bulunmuyor.
Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü Programı
Öğrenciler 9. Sınıfta Türkçe, matematik, coğrafya gibi kültür derslerini yoğun olarak işlerken meslek dersleri olarak tanımlanabilecek kendi alanlarına ait dersler ise yoğun olarak 10. Sınıf ve sonrasında işlenir.
Güzel sanatlar liseleri 4 yıllık okullar olmakla birlikte herhangi bir güzel sanatlar lisesi hazırlık dönemi bulunmamaktadır. Öğrenciler 9, 10, 11 ve 12. Sınıflar olmak üzere 4 senelik sanat eğitimi programlarından mezun olmaktadır.
Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri ile musiki, hafızlık, geleneksel ve çağdaş görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liseleri Yetenek Sınavı Puanına göre öğrenci alır.
İlgili 35 soru bulundu
Görsel sanatlar ve müzik alanında öğrenim görmek isteyenlerin yetenek sınavı sonucuna göre, tanılanmış özel yetenekli öğrencilerin de görsel sanatlar ile müzik bölümleri bulunan güzel sanatlar liselerine doğrudan kayıtları yapılabilmektedir. Liseye Geçiş Sınavına (LGS) girmek zorunlu değildir.
Güzel Sanatlar Fakültesinin oyunculuk, resim ve iletişim gibi bölümleri sözel puan ile öğrenci almaktadır.
İş Olanakları
Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan öğrenciler, alanlarına göre serbest sanatçı, akademisyen, sanat eğitmeni ve danışmanı olabilirler.İç mimar ,grafik tasarım, endüstri ürünleri tasarımcısı,moda tasarımcsısı gibi bir cok alanda çalışabilirler.
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Öğrenci seçimi, yetenek sınavlarının % 70'i ile Ortaokul Başarı puanının % 30'u alınarak 100 (Yüz) tam puan üzerinde yapılacaktır.
Ana dersler olan Türkçe, Matematik, Tarih gibi derslerin yanında öğrencinin seçtiği bölüme dair dersler de vardır.
Güzel sanatlar liseleri için LGS puanı şartı yok. Öğrencilerin LGS'ye girmeleri, güzel sanatlar liseleri için beklenmiyor.
Sınav sistemi her okula göre farklılık gösteren Güzel Sanatlar Fakülteleri Yetenek Sınavlarına her yıl yaklaşık 3000 ile 5000′ i aşkın ( Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Marmara Üniversiteleri ) öğrenci girmekte ve bu sayının sadece %10'u bu sınavlarda başarı göstermektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 10'uncu sınıfa geçen ve özel yeteneği olan öğrencilere güzel sanatlar ile spor liselerine geçişlerde ikinci hak tanıdı.
*Yaş sınırı yoktur. *Yıl içinde düzenlenmiş TYT sınavından en az 150 puan almak gereklidir.
Güzel Sanatlar Lisesi öğretim programında sayısal dersler 9. ve 10. sınıfta yoğunlaşmaktadır.
Eğitim Modelimiz. Pera Güzel Sanatlar Lisesi' nde 4 yıllık eğitim programı uygulanmaktadır. Anadolu liseleri statüsünde olan okulumuzda öğrenciler, 9. sınıftan itibaren haftada 24 saat kültür derslerinin (Türkçe-Tarih-Coğrafya-Matematik gibi) yanı sıra bölüm derslerini de (Müzik-Resim-Tiyatro-Bale/Dans) almaktadır.
Ressam olmak için devlet üniversitelerinde ve özel üniversitelerde bulunan güzel sanatlar fakültelerinin resim bölümünü bitirmeniz gerekir. Dört yıllık bir eğitim programı olan resim bölümünde, resim sanatının tarihçesinden akımlarına, boya türlerinden teknik detaylara kadar her konuya hakim olabilirsiniz.
Güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavları ile alım yapar cümlesinin ikinci ancaklı tamamlayıcısı ise TYT sınavı ile ilgilidir. Eğer gireceğiniz bölüm yetenek sınavları ile alım yapıyorsa TYT'ye girmeniz gerekmediğini düşünmemelisiniz.
Güzel sanatlar lisesi mezunları dilerlerse eğitim hayatlarını güzel sanatlar fakültesinden devam ettirebilir dilerlerse liseden aldığı mesleki eğitim ile hemen bir iş arayışına girebilir ve sektörlerine yönelik çalışmaya başlayabilirler.
Güzel Sanatlar Fakültelerinin, Konservatuvarların ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının yetenek sınavlarına başvuru hakkı için asgari TYT'de 150 ve üzerinde bir puana sahip olman gerekiyor.
Kayıt Kesinleştirme (Birim Onayı): İnternet üzerinden çevrimiçi (online) kaydını yapan adayın kayıt onayı 24 – 28 Temmuz 2023 tarihleri arasında ilgili akademik birim tarafından online olarak yapılacaktır. Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü- ne bağlı ortaöğretim kurumları; Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri olmak üzere üç okul türünden oluşmaktadır.
Yetenek sınavı ile öğrenci alınan bu okullarda her bir alana alınacak öğrenci sayısı 2'şer şubeyi geçemez. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında Güzel Sanatlar liselerinin sayısı 82'ye ulaşmıştır. (*)2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Verileri e-okul verilerinden derlenmiştir (17.09.2018).
Yetenek sınavları resim, müzik alanlarında 10-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında okulumuzda oluşturulan komisyonlar marifetiyle yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri