Estetik evrensel bir kavramdır. Evrensel olmayıp göreceli olan ise güzelliktir. Güzellik ile estetik arasındaki farkın iyi kavranması gerekir.
Güzellik algısının kişiden kişiye, kültürden kültüre ve zamanla değiştiğinin altını çizerek gene de evrim sürecinin sayesinde gelişmiş belli başlı bazı evrensel güzellik standardlarının da söz konusu olduğuna dair birçok kanıt bulunmaktadır.
Güzellik, bir canlının, somut bir nesnenin veya soyut bir kavramın algısal bir haz duyumsatan; hoşnutluk veren hususiyetidir. Güzellik, estetiğin, toplumbilimin, toplumsal ruhbiliminin ve kültürün bir parçası olarak incelenmektedir.
Kültür, güzellik algısını büyük ölçüde şekillendirir. Kültürel normlar, sanat, moda, medya ve sosyal çevre gibi faktörler, insanların güzellik standartlarını belirler. Örneğin, farklı kültürlerde farklı vücut şekilleri, yüz hatları veya renk tercihleri güzel olarak kabul edilebilir.
Aristoteles “güzel” kavramından bahsederken yaşadığımız, algıladığımız, deneyimlediğimiz dünyadaki düzene ve büyüklüğe vurgu yapar; ancak Platon'dan farklı olarak Aristoteles'e göre, güzelliğin farklı bir ölçütü vardır, yani psikolojik ölçütü: güzelliğin insan ruhunda bıraktığı arınma duygusu.
İlgili 20 soru bulundu
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
Ona göre, tabiatta güzel bulmadığımız bir şey sanat haline getirildiğinde güzel olabilir. Bu, sanatın ve tabiatın kurallarının farklı olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni nedir? Aristoteles, doğadaki şeyleri form ve madde olarak görür.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Yunan felsefesinde Platon'dan önce “güzel olan nedir?” sorusuna rastlanmaz. Çünkü Platon'dan önceki dönemde mutlak güzellik Tanrı'ya aittir anlayışı hâkimdir. Platon'a göre güzellik bir “idea”dır.
Estetik, ilk kez 1750 yılında Alman filozof Alexander Gottlieb Baumgarten tarafından, konusu duyusal yetkinlik olan duyusal bilgi bilimi olarak tanımlanmıştır. Baumgarten'a göre estetik, güzel üzerine düşünmek, gerçekleştirilmek isteneni incelemek ve güzel olanı aramak gibi anlamlara gelmektedir.
Güzellik kavramını ilk kullanan kişi MÖ 5. Yüzyılda yaşayan Platon olmuştur. Aynı zamanda güzel kavramını felsefe objesi olarak ele alan ilk kişidir. Platon güzelliğin mutlak oluğunu söyler ona göre ilahi aklın dünyadaki yansımasıdır.
Bir canlı, bitki ya da sanat yapıtına güzel denir. Tarih içerisinde sanatçılar ve sanat kuramcıları güzel'i açıklamak yolunda çeşitli yargılarda bulunmuşlardır. Güzel'i felsefe obje'si olarak ele alan ve onu sistematik bir biçimde geliştiren ise Platon'dur. Platon ilk olarak güzel ve iyi arasında özce uygunluk bulur.
Başlangıç olarak erkeklerin cildi testosteron hormonunun etkisiyle kadınlarınkine kıyasla daha kalın bir yapıya, daha fazla dirence, daha sık tüylere ve daha fazla terleme kapasitesine sahiptir. Erkek cildindeki testosteron seviyesi, aynı zamanda daha fazla sebum üretimine sebep olarak, cildin yağlılık oranını artırır.
Estetik yargılar kendini evrensel kılan bir ilkeye sahiptir. Bu ilke ortak estetik duyu'dur.
Bu anlamda estetik sözcüğü ile estetik sıfatı taşıyan bir şeyin insanda güzel duygusunu uyandırması ve güzel olanın yalnızca güzellik duygusuna uygun olması talebinden öte, dünya ile ilişki kurma biçimine ilişkin felsefi ölçütler kastedilir.
İnsan, karşılaştığı ya da tecrübe ettiği her nesneyi anlamlandırma yoluna gitmiş ona güzel, çirkin, iyi, kötü, yararlı vb. estetik de- ğerler yüklemiştir. İnsanın karşılaşmış olduğu nesneleri anlamlandırma yolunda o nesnelere yüklemiş olduğu en önemli estetik değer hiç şüphesiz güzellik değeridir.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Sokrates'e göre bu sonsuz güzelliğin özellikleri İhlas suresi gibidir: Doğumsuz, ölümsüz, artmaz, eksilmez... Bütün güzellikler ondan pay alır. Kendisi onların parlayıp sönmesi ile ne artar ne eksilir ne de bir değişikliğe uğrar.
GÜZELLİK ALGISI NEDİR? Günümüzde güzellik algısı, kadınların sağlıklı olmak kadar önemli olarak gördüğü bir algıdır. Moda kadar olmasa da zaman içinde değişkenlik gösteren bu algı kadının aynadaki görüntüsünü beğenmesinden çok toplumun o görüntüsüne onay vermesinden geçiyor.
Antik Yunan filozoflarının “güzel” kavramına ilişkin felsefeleri ilk olarak Rönesans sanatında etkili olmuştur. 14. yüzyılın ikinci yarısında İtalya'da ortaya çıkan Rönesans özellikle sanat konusunda devrimsel yeniliklerin yaşandığı en önemli dönemlerden biridir.
Estetik kelimesi Yunanca ''aisthesis” kelimesinden gelmekte ve “duyu”, “duygu” ve “algı” kavramıyla çokça ilişkilendirilmektedir. Genel olarak estetik, duyularımız ile algıladığımız güzeli ele alan bir kavramdır. Sanatsal yaratıcılık ile insanda güzel duyguyu yaratandır.
Sanat estetiği, duygu ve düşüncelerle kişinin içindeki güzellik vurgusunu, insanlarda heyecan uyandıracak şekilde ifade etmesidir. Sanat estetiğinin asıl amacı; sanatı yorumlamak ve sanat üzerinde belli bir etkiye sahip olmaktır.
Hegel'e göre, artistik güzel, güzelin tek biçimidir. «Sanattaki güzel Tin'den doğar ve yeniden do ğar; onda birdenbire ortaya çıkar. Doğadaki güzellikten üstün olan sanattaki güzelliğin ürünleri doğa ve onun fenomenleri üzerinde yer alır»0 .
Baumgarten, güzellik saf akılla değil, duyularla algılanır, der. Ona göre, estetik, mantıklı düşünme ile irdelenecek konularla, nedenlerle ilgilenmez; onun alanı, düşünülür dünyanın konuları değil, duyulur dünyanın konularıdır.
Aristoteles, Platon ve Sokrates gibi aristokrasiyi savunur. Ancak onun savunduğu aristokrasi soya değil bilgiye dayanır. Aristoteles'e göre, devleti en bilgili ve yetkin kişiler yönetmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri