“Gymnasium”'dan alınan diploma (=”Abitur”) ile bütün yüksek okullara ve üniversitelere başlanabilinir. “Gymnasium”'un süresi 8 yılldır. 2018/2019' dan sonra “Gymnasium” yine 9 sene sürecektir. “Grundschule'nin 4'sınıfından sonra “Realschule”'ye geçilebilinir (5'-10' sınıfa kadar).
Bazı eyaletlerde 4 senelik lise eğitimi verilirken bazılarında bu süre 5 seneye çıkabilmektedir. Almanya'ya lise eğitimi almak için giden uluslararası öğrenciler lise eğitimi almak için Gymnasium seviyesindeki okullara gider.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Türkiye. Türkiye'de İstanbul Lisesi, Alman Lisesi ve Sankt Georg Avusturya Lisesi Gymnasium unvanı sahibidir. Bu okullarda Almanca eğitim verilmekte olup İstanbul Lisesi ve Alman Lisesi'nden Abitur, Avusturya Lisesi'nden ise eşdeğeri olan Matura diploması almak mümkündür.
Gymnasium (Almanca telaffuz: [ɡʏmˈnaːzi̯ʊm]; Almanca çoğul: Gymnasien), Alman eğitim sisteminde üç Alman lisesinin en gelişmişidir. Diğerleri ise Realschule ve Hauptschule'dir. Gymnasium akademik öğrenmeyi güçlü bir şekilde vurgular. Bu tür okullara giden öğrencilere "Gymnasiast" (Almanca çoğulu: Gymnasiasten) denir.
İlgili 34 soru bulundu
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Abitur: Gymnasium öğrencilerinin aldığı diploma olan Abitur, üniversiteye giriş için gereklidir. Bu diploma, öğrencilerin Gymnasium eğitimini başarıyla tamamladığını ve üniversite seviyesindeki çalışmalara hazır olduğunu gösterir. Abitur, çeşitli konularda sınavlar içerir ve başarı seviyesine göre notlandırılır.
Abitur, Almanya'daki en üst orta öğrenim okul diplomasıdır. Bu diploma yalnızca Almanya'da değil birçok ülkede öğrencilerimize üniversiteye giriş hakkı sağlamaktadır ve ömür boyu geçerlidir. Abitur karnesi Almanya'nın dışında da Avrupa'nın birçok ülkesindeki ve ABD'deki üniversitelere de giriş imkânı sağlamaktadır.
Almanya'da Üniversite Eğitimi Kaç Yıl Sürer? Almanya'da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans eğitimi ise 2 yıl sürmektedir. Ancak Almanca bilgisi olmayan öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce, eğitime başlayacakları üniversite bünyesinde 1 sene boyunca hazırlık eğitimi almak durumundadır.
Almanya'da okul sistemine genel bakış Grundschule (ilkokul), gidilmesi mecburi olmayan anaokulu veya Vorschulklassenden (ilkokula hazırlık sınıfları) sonra gelir ve bulunduğu eyalete bağlı olarak dört veya altı yıl sürer. Bazı eyaletlerde 13 yaşın gelindiğinde sona erer.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir.
Federal Almanya'da en az 9 yıl genel eğitim, 3 yıl da zorunlu meslek eğitimini kapsayacak şekilde düzenlenmiş zorunlu eğitim süresi 12 yıldır. Oysa Türkiye'de kesintisiz temel eğitim süresi ise 8 yıldır. Ancak, bugün Avrupa Birliğine girmiş ülkelerin zorunlu eğitim süresi 9 yıldan (Yunanistan vb.) aşağı değildir.
Haftalık 20-30 ders saati, Bir ders saati 45 dk. İlkokulu bitirme sınavı yoktur. Ortaokul ve Lise bitirme sınavları vardır.
Matura sınavına kimler girebilir? Matura sınavları, Avusturya devletinin gerçekleştirdiği bir sınavdır. Bu sınava Avusturya'da Gymnasium (en yüksek lise derecesi) mezunu öğrenciler girebilir.
Almanya'da Lise Eğitimi için Gerekenler
Gymnasium, Türkiye'deki lise eğitimine karşılık gelen süreci de kapsamaktadır. Öğrencilerin Almanya'da lise eğitimi alabilmeleri için genellikle B1-B2 seviyesinde Almanca biliyor olmaları beklenmektedir. Okulların daha yüksek seviyede dil bilgisi talep etmesi de mümkündür.
Öğrenciler, orta dereceli okul diploması (mittlere Reife), meslek yüksek okuluna (Fachhochschulreife) gitmeye hak tanıyan derece veya lise diploması (13. ders yılından sonra) alarak mezun olurlar.
ÖSYM Sonuç Belgesi: Türkiye'de liseden mezun olan öğrencilerin Almanya üniversitelerine başvuru yapabilmek için Türkiye'de yükseköğrenim görmeye hak kazanmış olmaları gerekmektedir. ÖSYM sonuç belgesi, Almanya devlet üniversitelerinin lisans başvurularında talep edilen bir belgedir.
Evet çalışabilir. 1 Mart 2020'de yürürlüğe giren göç yasasının getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve iş tecrübesi olanlara Almanya'nın kapısını açıyor olması. Mesleki yeterliliği olan ve Almanca bilen kişiler, ülkede çalışmak için iş arayabilecektir.
Tıp, Eczacılık, Hukuk gibi bölümlere girme olanağı yakalıyorsunuz. AÖL'yi bitirince ister yabancı uyruklu ister Türk vatandaşı olsun, Almanya ve Türkiye'de girilmesi zor olan Tıp, Eczacılık gibi bölümlere girme olanağı açılan YÖS adlı üniversite giriş sınavına girme hakkı kazanıyorsunuz.
alman ekolünün lise bitirme sınavının adı abitur. matura avusturya'daki muadilinin adı.
13. sınıfa kadar süren lise bölümü, Gymnasium ile aynıdır. Başarıyla 13. sınıfı geçen öğrenciler, “Abitur” diplomalarını alarak, yüksek okullarda (Hochschule) okumaya hak kazanırlar.
Almanya'da Abitur yapmış olan öğrenciler, Türkiye'de devlet üniversitelerinde Tıp, Psikoloji, Mühendislik, Mimarlık, Hukuk gibi bölümleri okuyabilmek için YÖS sınavına girmeleri gerekmektedir. Almanya'da yapılmış olan Abitur Türkiye'de lise mezuniyeti olarak sayılmaktadır.
Abitur diploması, Alman lisesi bitirme sınavı olarak bilinmektedir. Abitur diploması Amerika, Avusturya, İsviçre ve Almanya'daki üniversitelere giriş imkanı tanımaktadır.
Türkiye'de zorunlu Almanca, İngilizce ve matematik temel derslerinin dışında; fizik, kimya, biyoloji derslerinden seçilecek iki dersten yazılı sınavlar yapılmaktadır.
Abitür Diploması ile Almanya, Avusturya, İsviçre ve bazı Amerikan Üniversitelerinden kabul alınabilir. Matura Diploması ile Almanya, Avusturya ve İsviçre'den, Fransız Bakaloryası Diploması ile Fransa'dan, İsviçre'den, Kanada'dan ve Belçika'dan, italyan Diploması ile İtalyan Üniversitelerinden kabul almak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri