Bu ehliyeti almak isteyenlerin en az ilkokul mezunu olması gerekiyor. H sınıfı sürücü belgesi alacak adaylar için direksiyon sınavları da MEB tarafından ve ya sürücü kursu tarafından özel tahsis edilmiş engelli sınıfı bir araç ile yapılması gerekiyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kamu kuruluşlarına gönderilen acil kodu ile birlikte yayınlanan tebliğde, H sınıfı ehliyet sahiplerinin artık A ya da B sınıfı ehliyet kullanacağı, B sınıfı ehliyeti H sınıfına çevirmek gibi bir durumun da artık söz konusu olmadığı belirtilmiştir.
F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL. Uluslarası sürücü belgelerinden: 1.658,80 TL. Diğer sürücü belgelerinden: 4.154,70 TL.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
H sınıfı ehliyet yani diğer adıyla Engelli sürücü belgesi, engelli kişilerin özel tertibatlı araba ve motosiklet türü araçları kullanabilmesi için almaları gereken sürücü belgesidir. 17 yaşını dolduran her engelli birey, engel durumuna göre bu sürücü belgesini alabilir.
B Otomatik, H Engelli
Belirtmekte fayda var bu şekilde ehliyet belgesi alan kişiler manüel araç kullanamazlar. B sınıfı ehliyette olduğu gibi otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir H Sınıfı Ocak 2016 itibariyle kaldırılmıştır. Engelliler için ayrı bir sürücü belgesi sınıfı yoktur.
Ehliyet için Sağlık Raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve Üniversite hastanelerinde alınabiliyor. Sağlık raporu üzerine kaşe ve imzasını atan doktor, raporu onaylayarak teslim eder.
İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur. Bu kişiler sadece 295 TL'lik direksiyon sınav ücretini ödeyerek sınava girebilirler.
Usulüne uygun olarak alınmış sağlık kurulu raporundaki oranı yüzde 90 ve üzerinde olanlardan "H" sınıfı sürücü belgesine gerek olmaksızın araçları başkası kullanması şartıyla, yüzde 40'tan fazla 90'dan az rapor oranı olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgeleri olmaları şartıyla bu araçları alabilirler.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Ülkemizde yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL.
Bu durumda, “H” sınıfı sürücü belgesi bulunan kişiler, sürücü kurslarındaki direksiyon eğitimi dersini hangi araçla almış iseler (özel tertibatlı otomobil veya motosiklet) sadece o cins araçları kullanabileceklerdir.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
Genel olarak 1 ay, 2 ay ve 3 ay içerisinde C sınıfı ehliyeti kişiye kazandırmaktadır. Tabii ki de bu 1 ay, 2 ay ve 3 ay şeklinde değişen süreyi belirleyen kriterler ise bünyemizde ders almak isteyen sürücünün kendi durumunu ve biraz da kendi yeteneğine bağlı olarak değişmektedir.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri