Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır.
Karaköy Galata'da, Perşembe Pazarı'nda binalar arasında sıkışıp kalan, ama mimarisiyle görenlerin hemen dikkatini çeken Arap Camii'nden söz ediyoruz. 717 yılında yapılmış olan ve İstanbul'un ilk camisi olma özelliğini taşıyan cami olarak kayıtlara geçti.
Bursa'nın İznik ilçesinde Orhan Gazi'nin yaptırdığı caminin gün yüzüne çıkarılması için yürütülen kazılarda son cemaat yeri bulundu. Bulunan cemaat yerinde misafirler için özel bölümlerin mevcut olduğu belirtildi. Cami Osmanlı Devleti'nin en eski çinilerini bünyesinde bulunduruyor.
Birincisine göre, 717 yılında yapılmış olan İstanbul'un ilk cami hüviyetini taşıyan eser Arap Camii'dir.
Üç satırlık kitâbesine göre Hacı Özbek b. Mehmed tarafından 734 (1333-34) yılında inşa ettirilen yapı, kitâbesi mevcut en eski Osmanlı eseri olma özelliğini taşımaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Ani Ören Yeri'nde bulunan Anadolu'daki ilk Türk camisi Ebu'l Manuçehr Cami, 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Ani kentini fethetmesinden sonra 'Ani Beyi' olarak atadığı Menuçehr tarafından 1072'de dikdörtgen planlı ve 2 katlı olarak yaptırıldı.
İstanbul, Türkiye
Ani şehrinin Selçuklular tarafından fetih edilmesinden sonra 1072 yılında Ebü'l Menucehr Bey tarafından yaptırılan Anadoludaki ilk Türk Camisi olma özelliğini taşımaktaymış. Arpaçay Vadisine bakan bir plato üzerine kurulu olan cami iki katlı, dikdörtgen planlı.
Fatih Sultan Mehmed, kumandan ve tabiin (sahabeyi gören Müslüman) olan Mesleme bin Abdülmelik hürmetine Arap Camisi'nin yanı başına makam yaptırdığı ifade ediliyor. Kabrinin ise Şam'da olduğu belirtiliyor. Caminin mihrap kısmında olan çilehane, ilk mescidin temelinin atıldığı ve ilk ezanın okunduğu yer.
Hacı Özbek Camii ya da diğer adıyla Çarşı Mescidi, İznik'te bulunan camidir. Kitabesi olan en eski Osmanlı eseridir. Hacı Özbek bin Muhammed tarafından 1333-1334 yılları arasında inşa edilmiştir.
İlk Mescit Ne Zaman Yapıldı? İlk mescit, 622 yılında, Hz. Muhammed ve sahabesi tarafından Mekke'den Medine'ye hicret ederken inşa edilmiştir.
Bilecik'in Söğüt ilçesinde yer alan Ertuğrul Gazi tarafından 13. yüzyılda yaptırılan 40 kişilik mescit, Osmanlı'nın ilk eseri olarak kabul ediliyor.
Dünyada İlk Sabah Ezanı Tokyo Cami'nde Okunmuyor
Yani, Yeni Zelanda güneşin ilk doğduğu 'bağımsız' ülkelerden birisi. Buradaki koordinatlara bakıldığında ise ülkenin en doğusundaki mescidin Tauranga mescidi olduğu görülüyor.
Tüm bu olaylardan özetle ezan ilk defa 622 yılında hicret ile birlikte Medine şehrinde Hz. Bilal tarafında okunmuştur. Mescid-i Nebevî'nin inşası ile cemaatle namaz kılmalar başlamış ve ezan ile Müslümanlar davet edilmiştir.
Karadan ve denizden kuvvetli bir şekilde Bizans'ı 1 yıl boyunca kuşatan ordu tarafından Konstantiniyye alınamadı ancak zaptedilen Galata semtinde İmparator Leon'la varılan anlaşma sonucu 717 yılında Arap Mescidi inşa edildi ve İstanbul semalarında ilk ezan sesi duyulmaya başlandı.
Camın Mısırlı'lar ve Finikeli'ler tarafından M.Ö. 2000 yılında ilk kez üretildiği rivayetinin yanısıra, M.Ö. 3000 yılında yapıldığına inanılan ilk cam örnekleri Mezopotamya'da bulunmuştur.
İslam fetihleriyle birlikte Antakya'da İslam dininin gerektirdiği yeni yapı türleri inşa edilmeye başlanmış, böylece kent farklı bir karaktere bürünmüştür. İşte bu yapılardan biri, belki de ilki Habib'ün Neccar Camii'dir.
İslamiyette ilk minare Mısır'n başkenti Yeni Kahire'deki Amr İbn Al-As camisinde inşa edilmiştir. Minare ana parçaya Emevi meliki I. Muaviye zamanında vali Meslem bin Muhalled tarafından 678 yılında eklenmiştir. Arap, İran, Hint, Türk, Mısır minare şekilleri farklıdır.
Yapım tarihi: 622
Resul-i Ekrem Efendimiz, Kuba'ya ulaşınca burayı genişleterek Kuba Mescidi'ni inşa ettirdi. Bu cami, İslam tarihinde inşa edilen ilk mescittir.
380'de (990) Hâkim-Biemrillâh, Maks ve Râşide camilerini inşa ettirdi. Türkler'in hâkimiyeti döneminde cami sayısı 130'a ulaştı. Makrîzî bunların büyük bir kısmı hakkında bilgi vermektedir. Osmanlılar döneminde de başta Bursa, Edirne ve İstanbul olmak üzere gelişen mimari üslûplarıyla birçok cami ve mescid yapılmıştır.
Kuba Mescidi veya Mescid-i Kubâ, (Arapça: مسجد قباء: Mescid El Kuba) İslam Peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicret ederken konakladığı Kubâ'da inşa ettirdiği, inşaatında kendisinin de bizzat çalıştığı İslam'da inşa edilen ilk mescit.
Mescid-i Haram yeryüzünde bilinen en eski mesciddir. Hz. Peygamber İslamiyet'i tebliğ için zaman zaman Mescid-i Haram'ı kullanmış, yapılan baskılara rağmen Hacer'ül Esved ile Rüknülyemânî arasında namaz kılmıştır. Kâbe'nin doğu köşesine cennetten yeryüzüne inen Hacer-ül Esved bulunur ve gümüş bir çerçeveyle çevrilidir.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri