Belirtmekte fayda var bu şekilde ehliyet belgesi alan kişiler manüel araç kullanamazlar. B sınıfı ehliyette olduğu gibi otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir H Sınıfı Ocak 2016 itibariyle kaldırılmıştır.
H sınıfı sürücü belgesi bulunup kendi aracını kullanan kişilerin özel donanımlı araçlarını, benzer sakatlığı bulunan ve H sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler de kullanabilir. Özel donanımı olmayan otomatik vitesli araçları herkes kullanabilir. Bu konuda sınırlama kaldırılmıştır.
Manuel vites ehliyet aldığınız takdirde ister manuel ister otomatik vites araba kullanabilirsiniz. Yani, manuel vites ehliyetine sahipken otomatik vites araç kullanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat eğer otomatik vites ehliyet aldıysanız, manuel vitesli araçları kullanamazsınız.
Engellilerin taşıtı bizzat kullanması veya kullanamaması şartı da aranılmıyor. Ayrıca taşıtta herhangi bir mekanik ilave veya tadilat (özel tertibat) yapılması şartı aranmıyor.
B Düz (Manuel) vites araba ehliyeti Ekim 2005 doğumlu olanlar 2023 yılı Ekim ayı itibariyla B Düz (Manuel) vites araba ehliyeti alabilir.
İlgili 24 soru bulundu
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir.
Otomatik vites ehliyeti alıp, Manuel vites(Düz vites) ehliyete dönüştürmek istersem masrafı ne kadar? - 3150 TL sürücü kursu ücreti. - 295 TL direksiyon sınav ücreti.
H sınıfından sürücü belgesi olan ve araç kullanan kişilerin özen donanıma sahip olan araçlarını kendileri ya da benzer sakatlıktaki aynı belge sahipleri kullanabilir. H sınıfı yerine A ve B engelli sınıfı ehliyeti olan kişiler de araçları kullanabilir.
Engelli biri adına alınan aracı kimler kullanabilir? %90 ve üzeri engel oranına sahip olan kişilerin araçlarını 1 Ocak 2023 itibari ile eşi, annesi, babası, çocukları, kardeşi, kan bağı olmayan sıhhi hısımları ve sözleşmeli personeli kullanabilir. %90 altı raporlu kişiler aracını kendisi kullanabilir.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Ancak bu şekilde kullanmaya devam etmek istiyorsanız, bunun bir cezasının olduğunu da belirtmek istiyoruz. Bu cezanın adı Yetersiz Ehliyet Cezasıdır. Yani otomatik vites ehliyet alan bir kişinin, manuel araç kullanmak için yetkisi bulunmamaktadır. Bunun için ödemesi gereken ceza 10002 TL'dir.
Otomatik vites ehliyeti almış ve bunu manuel ehliyete çevirmek isteyenler için ise sadece 7 saatlik eğitim şart tutulur. Eğitimi tamamladıktan sonra sürücüler direksiyon sınavını geçtikleri takdirde artık manuel vitesli araçları da kullanabilecekleri B sınıfı ehliyete sahip olabilirler.
STAJYER SÜRÜCÜ TEK BAŞINA ARAÇ KULLANABİLİR Mİ? EVET, STAJYER SÜRÜCÜLER TEK BAŞLARINA ARAÇ KULLANABİLİR. Araç kullanırken yanlarında tecrübeli bir sürücünün bulunması gerekmez. Stajyer ehliyetin normal ehliyete göre daha kolay iptal edilebilir olmaktan başka bir farkı yoktur.
H sınıfı ehliyet kullananlar da diğer vatandaşlar gibi 5 yıl içerisinde ehliyetlerini yenilemesi gerekecek.eni yasaya göre, otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10 yıl, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetlerin ise 5 yılda bir değiştirilmesi şartı getirildi.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Eski tarihli (1 Ocak 2016'dan önce alınmış) H sınıfı ehliyet, yeni mevzuata göre B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi olarak değiştirilmelidir.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır.
Aracın sahibi olan engelli bireyin vefatı sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları dilerlerse sadece bir varise aktarabilirler. Noter onayı ile imza altına alınacak feragatname aracılığıyla araç geçişi yapılabilmektedir.
Usulüne uygun olarak alınmış sağlık kurulu raporundaki oranı yüzde 90 ve üzerinde olanlardan "H" sınıfı sürücü belgesine gerek olmaksızın araçları başkası kullanması şartıyla, yüzde 40'tan fazla 90'dan az rapor oranı olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgeleri olmaları şartıyla bu araçları alabilirler.
Bu oran maksimum olarak ise %90 ve üzeri olarak bilinir. %90 ve üzerinde engel durumuna sahip olan kişilerin kişisel durumlarına bağlı olarak araçta belli başlı düzenlemeler yapılabilir. Aynı şekilde, aile fertlerinden bir veya birkaç kişi bu aracı kullanabilir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Sürücü Kursu Ehliyet Fiyatları 2023
A Sınıfı: Sürücü kursu 7.048 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 382 TL, ders ücreti 5.348 TL.
Şurada Paylaş! Açıklanan yeni zam oranına göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları 2023 Ücret Tablosu'nda A ve B1 sınıfı ehliyet kurs ücreti 7 bin 48 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri