“ÖTV 2 sayılı liste uygulama genel tebliğinde henüz düzenleme yapılmamakla birlikte 01.01.2016 tarihinden itibaren “H” sınıfı sürücü belgesi yerine yine karayolları trafik yönetmeliğine göre engellilere verilecek sürücü belgesinin aranacağı tabidir.
H Sınıfı Ehliyet Kalktı mı? H sınıfı ehliyet, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı. Resmi Gazetede yayınlanmış olan Kara yolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında sürücülere verilen ehliyet sınıflarında çeşitli düzenlemeler yapıldı.
Usulüne uygun olarak alınmış sağlık kurulu raporundaki oranı yüzde 90 ve üzerinde olanlardan "H" sınıfı sürücü belgesine gerek olmaksızın araçları başkası kullanması şartıyla, yüzde 40'tan fazla 90'dan az rapor oranı olanlar için ise "H" sınıfı sürücü belgeleri olmaları şartıyla bu araçları alabilirler.
Engelli raporunda “Sürücü ehliyeti alabilir” ibaresi yoksa engelli kişinin aracını herkes kullanabiliyor.
H sınıfı ehliyet yani diğer adıyla Engelli sürücü belgesi, engelli kişilerin özel tertibatlı araba ve motosiklet türü araçları kullanabilmesi için almaları gereken sürücü belgesidir. 17 yaşını dolduran her engelli birey, engel durumuna göre bu sürücü belgesini alabilir.
İlgili 17 soru bulundu
B Otomatik, H Engelli
Belirtmekte fayda var bu şekilde ehliyet belgesi alan kişiler manüel araç kullanamazlar. B sınıfı ehliyette olduğu gibi otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir H Sınıfı Ocak 2016 itibariyle kaldırılmıştır. Engelliler için ayrı bir sürücü belgesi sınıfı yoktur.
2023 ehliyet fiyatları için maliyeye ödenen ehliyet yani sürücü belgesi harç ücretleri 13 Temmuz 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre şu şekilde: A sınıfı sürücü belgeleri (A1 ve A2 dahil): 825,70 TL. B sınıfı sürücü belgeleri: 2.489,90 TL. F ve H sınıfı sürücü belgeleri: 825,70 TL.
Engel durumu yüzde 40 ile yüzde 89 arasında olan bireyler H sınıfı ehliyete sahip olmalı. Araç, engelli raporu bulunan kişinin üzerine kayıt ettirilir.
Engelli ehliyeti için yüzde kaç özürlü raporu gerektiği, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir. 2- Kaza sonucu vücudunun fonksiyonlarını sonradan kaybeden biri var olan sürücü belgesini nasıl değiştirebilir?
Ancak B Sınıfı Engelli Sürücü belgesine sahip olmak tek başına ÖTV muafiyeti ile araç almak için yeterli değildir. ÖTV muafiyetinden yararlanabilmek için tam teşekküllü devlet hastanesi sağlık kurulundan muafiyet tanımlı Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nun ve Sürücü Sağlık Raporu'nun da ayrıca alınması gerekmektedir.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
sürücü kursuna gitmeniz gerekmiyor aile hekimine gidip sevk alacaksınız yetkili bir hastanede aile hekiminin sevk ettiği doktorlara çıkacaksınız hastaneden aldığınız raporla il sağlık müdürlüğünde heyete gireceksiniz buradan aldığınız raporla emniyete gidip ehliyetinizi değiştireceksiniz.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
Öncelikle yapmanız gereken engelli raporunuzu almanız olacaktır. Engelli raporunuzu almanızın ardından, ehliyet almak istediğinizi belirterek bir hastaneye başvurmanız gerekecek. Size bir rapor daha düzenlenecek ve sonrasında il sağlık müdürlüğünde komisyona çıkacaksınız.
Engelli sürücü kursu fiyatı 2750 TL, sınav giriş ücreti 280 TL, harç ücreti 705 TL. Toplam 3735 TL.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kamu kuruluşlarına gönderilen acil kodu ile birlikte yayınlanan tebliğde, H sınıfı ehliyet sahiplerinin artık A ya da B sınıfı ehliyet kullanacağı, B sınıfı ehliyeti H sınıfına çevirmek gibi bir durumun da artık söz konusu olmadığı belirtilmiştir.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Otomatik Vites Ehliyet Yaş Sınırı
Otomatik vites ehliyeti ve manuel vites ehliyeti arasında herhangi bir yaş sınırı farkı yoktur. Her iki ehliyet türü de B sınıfı olarak kabul edildiği için otomatik vites ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının 18 yaşını tamamlamış olması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri